Recenzia – Naďa Vojteková: Z krajiny tieňov

Z krajiny tieňov

Jednou zo slovenských autoriek venujúcich sa poviedkovej tvorbe je Naďa Vojteková. S jej prácami sme sa už mali možnosť stretnúť napríklad v zborníkoch z vydavateľstva Hydra. Kniha Z krajiny tieňov nám ich teraz ponúka naservírované na jednom mieste, orámované krátkym mrazivým príbehom.

Zbierku otvára rozprávanie o mladom páre, ktorý sa stretol za takmer tragických okolností, a pokračovanie tohto príbehu knihu aj ukončuje. Toto rozprávanie sa pokúša vytvoriť akýsi zmysluplný rámec jednotlivým poviedkam.


Zlo v nás

Prvou a najslabšou poviedkou je Hladné jazero. Hoci téma tajomných bytostí z jazera je nápaditá, spracovanie pokrivkáva a oproti ostatným textom v knihe vyznieva miestami silene až naivne.

Témou zneužívania sa Vojteková zaoberá v poviedke Netvor. Veľmi zručne splietla staroslovanskú mystiku s drsným osudom malého dievčatka. Dôležité fakty drží dostatočne dlho v tajnosti, čím núti čitateľa, hladného dozvedieť sa, ako sa to skoční, tento príbeh doslova zhltnúť na posedenie.

Ďalším rozprávaním, v ktorom hrajú rolu nevinné a bezbranné ženy, je Zberateľ úsmevov. Avšak nie je všetko také, aké sa na prvý či druhý pohľad zdá. Presvedčí sa o tom aj hlavný zloduch v tomto rozprávaní. Veď viete, ako sa hovorí: Kto sa smeje naposledy…

A máme tu znovu rovnakú tému. Hlboko v lese sa počas snehovej búrky musí dievča číslo tri postarať o novú väzenkyňu. Dievčatá boli unesené a po prevýchove majú slúžiť svojmu pánovi. Ak budú poslúchať, možno sa z nich stane Dievča číslo jedna. Pánova favoritka. Záverečné prekvapenie zrejme vytušíte už niekde v polovičke, to ale poviedke neuberá na atraktívnosti. Je desivá a tvrdá.

Jednou z najlepších poviedok v zbierke je Kufor. Záhadný cestujúci s obrovským kufrom v kupé s mladým mužom. Čo sa stane, keď spolucestujúci batožinu otvorí? Verte, že budete v napätí očakávať rozuzlenie tejto drsnej zápletky.

Do žánru sci-fi zabieha poviedka Matka. Je zaujímavá, no môže byť pre čitateľa trochu mätúca pre rôzne bytosti a prostredie, v ktorom sa odohráva. Záleží už na konkrétnom čitateľovi, jeho predstavivosti a schopnosti domyslieť si nevysvetlené.

Požierač je príbeh temný a plný zvratov. Postupne odhaľujete tajomstvá protagonistov a zároveň vás miestami prekvapuje. Autorka dokáže pracovať s prvkami fantastiky tak, aby bol príbeh celý aj čitateľ sýty.

Keď vás dobehne budúcnosť, môže to vyzerať ako Večný paradox. Je zaujímavé sledovať snahu hlavnej postavy vyrovnať sa s okolnosťami, do ktorých sa dostala. Budúcnosť človeka dobehne vždy, či chce alebo nechce.

Ruka je mini poviedka. Dobre napísaná, no predvídateľná. V každom prípade je zaujímavé sledovať, ako na takom malom priestore dokázala autorka navodiť atmosféru strachu. S postavou pocítite takmer obsesívnu túžbu dozvedieť sa istú informáciu a nakoniec si poviete: „Dobre, že sa to nestalo mne“.

Posledným textom je Posol z krajiny tieňov. Zavedie nás do väznice, kde svojským spôsobom, mysticky až nadprirodzene dostihne trest pedofilného vraha. Pri čítaní pocítite túžbu, aby sa takéto niečo mohlo udiať aj v skutočnosti.


Kto vie, ten vie…

Z krajiny tieňov je zbierka poviedok, ktoré sa autorka pokúsila stmeliť úvodom a záverom do akéhosi jednotného knižného celku. Obsahuje celkovo desať textov, niektoré už čitatelia poznajú, iné pre nich budú novinkou. Kniha sa začína tou najmenej prepracovanou poviedkou, no ak vydržíte, budete odmenení. Hoci príbehy sú zaujímavé, viaceré sú predvídateľné, čím pre čitateľa strácajú isté čaro neznámeho. Z tohto dôvodu môžete mať niekedy chuť poviedku ďalej už len zbežne prebehnúť, aby ste zistili, či ste si koniec tipli správne.

To, čo niektorí slovenskí autori hororov nezvládnu dosiahnuť v románe, zvládne však Naďa Vojteková bez problémov aj v takom krátkom útvare, akým je minipoviedka. Tým niečím je navodenie skutočnej hororovej atmosféry, ktorá tvorí značnú časť úspechu takýchto diel. Vojteková má skvelú fantáziu a jej opisy sú farebné, voňavé, chutné, navyše svojsky originálne a také živé, že sa vďaka nim ocitnete priamo v deji. Spracované námety sú niekedy originálne, inokedy patria medzi často využívané. Autorka ich však podáva spôsobom, ktorým čitateľov doslova prilepí ku knihe.

Kým viacerí slovenskí autori sa horor pokúšajú písať, Naďa Vojteková horor píše. A robí to skutočne výborne. Jej poviedky sú mrazivé, postavy plné vášní, zla aj tajomstiev, takže čitateľ občas netuší, čo má od nich čakať. Úplne prirodzene vytvára príbehy plné strachu, nervozity a temnoty, ktoré čitateľov chytia, obsypú zimomriavkami a prenesú sa z knihy bezmála hmatateľne aj do reálu. Ak patríte k milovníkom hororu a trileru, určite neprehliadnite poviedkovú knihu Z krajiny tieňov. O autorke budeme zrejme ešte veľa počuť.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Z Krajiny tieňov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 6 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Z Krajiny tieňov
Žáner: horor
Autor: Naďa Vojteková
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 296
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968879


Súvisiace linky

Predstavujeme – Naďa Vojteková: Z Krajiny tieňov

Poviedka Istroconu 2016: Kufor


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


3. októbra 2023
Ena
Zdroj informácií