Recenzia: Moon Knight

Rytier v bielej zbroji

Moon Knight 01a
Moon Knight 01b
Moon Knight 01c

Vydavateľstvo Marvel Comics sa opäť odtrhlo z reťaze a reštartovalo pár svojich sérií. Ale ktorú z tých najnovších si vybrať? Pozrime sa: Magneto nie je zaujímavá postava (áno, prežitie koncentráku a magnetické schopnosti nie sú pre mňa zaujímavé). Wolverine and the X-Men: žiadny Jason Aaron a samotné číslo jedna nie je riadnym reštartom, ale akýmsi pokračovaním. X-Force: tímovky neobľubujem, navyše už o nej napísal článok kolega. Čo tak Moon Knight?

Z pohľadu bežného čitateľa je to neobvyklý hrdina odetý v bielom, ktorý ovláda boj muža proti mužovi, a jeho zbraňami sú čepele v tvare mesiaca. Z pohľadu čitateľa, ktorý sa už s touto postavou stretol, je to veľmi neobvyklý hrdina odetý v bielom, ktorý ovláda boj muža proti mužovi, jeho zbraňami sú čepele v tvare mesiaca a v hlave má riadny bordel. Marc Spector aka Moon Knight začínal ako obyčajný vojak a žoldnier. Po istých udalostiach v Egypte a návšteve chrámu so sochou Khonshu (Egyptského boha mesiaca) sa mu obrátil život hore a dole nohami.

Spector zomrel a zjavil sa mu Khonshu, ktorý mu ponúkol druhú šancu. Marc ponuku prijal a stal sa avatarom božstva na Zemi. Po návrate domov sa rozhodol, že nový život zasvätí boju so zločinom. Vyrobil si kostým, zbrane a vymyslel si dve tajné identity (milionára Stevea Granta a taxikára Jakea Lockleyho), aby mal bližšie k boháčom aj spodine. Počas svojej tridsaťsedemročnej kariéry spolupracoval s mnohými superhrdinami a na jeho príbehoch sa podieľali Doug Moench, Chuck Dixon, J. M. DeMatteis, Charlie Huston, Bill Sienkiewicz, David Finch a iní. Tentoraz ho dostal na hranie Warren Ellis, ktorý nám povie, čo sa stalo s týmto neobvyklým hrdinom.

Moon Knight je späť v New Yorku. Čo je pre novinársku obec dosť čudné, keďže poslednýkrát ho videli v Los Angeles, kde sa verejne hádal s Wolverinom, Spider-Manom a Captainom America… ktorí tam vôbec neboli. O Moon Knightovi je totiž verejne známe, že trpí mnohonásobnou poruchou osobnosti. Napriek tomu je späť v New Yorku a miestna polícia sa s tým musí zmieriť. Či skôr detektív Flint, ktorému bol Moon Knight a prípady spojené s ním priradené.

V meste sa okrem hrdinu v bielom objavil aj vrah, vďaka ktorému má miestna polícia postarané o prácu. Najnovšie miesto činu okrem polície navštívi aj Moon Knight (políciou zvaný pán Knight). Ten behom chvíle usúdi, že vrah si svoju obeť nevybral náhodne. Podobne ako pri predchádzajúcich zločinoch, aj tu sa stal obeťou silný muž. A každej obeti niečo z tela chýba. Po chvíli dedukovania nájde pán Knight miest,o kde sa vrah ukrýva. Je čas postaviť sa zlosynovi v celej svojej bielej kráse.

Na tomto komikse je vidieť, že Warren Ellis vie ako písať prvé číslo reštartovanej série a ako upútať Moon Knightom nezasiahnutého čitateľa. Predstavenie je na jednotku. Na prvých dvoch stranách sa dozviete o Spectorovi všetko, čo potrebujete vedieť, aj to aké je súčasné status quo neobvyklého hrdinu. Chválim zmenu kostýmu na civilný, biely oblek s bielou maskou, ktoré majú svoj vlastný účel. Ako tvrdí Moon Knight, má rád, ak ho nepriateľ vidí prichádzať.

Čo je presný opak Batmana, ku ktorému Moon Knighta veľmi často prirovnávajú. S temným rytierom má Spector spoločnú aj techniku boja, viac než jednu identitu, túžbu po pomste, aj to, že je iba obyčajný smrteľník. Pokiaľ ide o jeho psychickú nevyváženosť, v Ellisovom podaní je vysvetlená a zobrazená veľmi pekne a jednoducho.

O pretvorenie Ellisových slov na obrázky sa postaral Declan Shalvey. Ten je dobre známy čitateľom komiksov od Marvel Comics, Dark Horse, BOOM! Studios a ďalších. Jeho kresba dokonale zachycuje noirovú atmosféru a linky sú čisté, bez zbytočného tieňovania. Atmosféru dotiahol do dokonalosti perfektný koloring Jordie Bellaireovej, ktorý krásne zvýrazňuje snehovú beľ Moon Knightovho kostýmu a temnotu nočných ulíc New Yorku.

Prvé číslo najnovšej série komiksu Moon Knight bez pochýb odporúčam. Je atmosférické, svojím jednoduchým stvárnením geniálne a samotná postava je úžasne napísaná. Tento komiks by ste si nemali nechať ujsť.


Moon Knight
Píše: Warren Ellis
Kreslí: Declan Shalvey
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


18. marca 2014
Marek "Keram" Barányi