Recenzia – Monika Secentity Kandriková: Noc ma volá po mene

Monika Secentity Kandriková - Noc ma volá po mene

V čase krízy čítate všetko, čo doma nájdete. Niekedy siahnete aj po niečom staršom, už čítanom či zabudnutom a náhle objavenom. To je aj prípad poviedkového románu Noc ma volá po mene. Jeho autorku Moniku Kandrikovú poznáme hlavne z rôznych súťažných a tematických zborníkov. Preto je azda načase vrátiť sa v čase späť a pozrieť sa na zúbok jej prvotine, ktorá vyšla v roku 2015.


Dobrého je vraj vždy málo

Dalo by sa to povedať aj o poviedkach v zbierke Noc ma volá po mene. Jednak je to útla knižôčka, jednak sú poviedky v nej rozsahovo krátke. To im však neuberá na sile, kvalite a pútavosti. Autorkine práce koketujú s rôznymi žánrami a navyše sú obohatené humorom, tichým smútkom, či skrytými túžbami a obavami každého z nás.

Poviem ti, kto som
Nájsť niekoho, s kým budete chcieť zostarnúť, je dosť náročné. Ľudstvo to má jednoduché, no pre rôzne bytosti, ktoré prechádzajú časom bez toho, aby ich poznačil, je to ťažké. Musia sa prizerať starnutiu a smrti tých, ktorých milujú, pokým oni zostávajú opäť sami.

Duelanti
Najväčšie súboje často zvádzajú manželia a bojiskom je manželská posteľ. Tieto bitky nebývajú vždy o rozdieloch medzi mužmi a ženami. Občas do hry vstúpi voľakto tretí, či nečakané okolnosti.

Stratená nevinnosť
Mnoho žien by vám odprisahalo, že muži ich iba využili a odkopli. Iní tvrdia, že to je predsa normálne. Každý chlap je lovec, hľadá to najlepšie, najkvalitnejšie mäsko. No jedna má krásne vlasy, druhá oči a tretia pás tak do dvoch dlaní. A občas sa všetko môže vymknúť kontrole.

Zaželajte si niečo, vojak
Vojna ničí, berie, spôsobuje utrpenie. Dokážu vojačikovia pred bojom snívať? Je vôbec rozumné stavať vzdušné zámky, plánovať budúcnosť, ak už o pár hodín môžu tancovať so Smrťou? Aká je vlastne podoba smrti? Vyzerá ako študentka v krásnych šatách? Isté je len jedno. Láska si čas nevyberá.

Koniec sveta
Kedy nastane? Dokáže ho voľakto presne predpovedať? Každý deň sa niečo končí. Práca, priateľstvá aj životy. Niekedy je to koniec nášho malého súkromného vesmíru, pretože máme pocit, že nás už nič nečaká. No zánik je druhá strana začiatku.

Ponechajte si
Ženy vo všeobecnosti túžia po rodine. Lenže ak sú neplodné, často to pre ne znamená celoživotnú traumu. Na Zemi žijú aj mimozemšťania, ktorí sú plodní azda viac, než by mali. Lenže sú neschopní naučiť sa rozprávať pozemšťansky. Takže aj keď chcú pomôcť, ich snaha sa môže ľahko minúť s účinkom. Veď ktože má tej hatlanine rozumieť?

Zviera, čo musí zomrieť
V dávnych vekoch to mali ľudia ťažké. Lovili, no ešte častejšie boli lovení. Správny vodca by mal vedieť svoju tlupu ochrániť. Ibaže čo s takým, ktorý myslí len na seba? Šabľozubý sa už prikráda. Veje ten správny vietor, nikto ho necíti, nepočuje, splýva s okolím, je neviditeľný. Niekto musí zomrieť. Kto to bude?

Za všetky peniaze
Čo stojí za všetky peniaze? Zdravie, láska, sladký život? Keď korunky máte, ničím si nemôžete byť istí. Je zvláštne, ako rozdielne môžu vnímať vzťah dvaja ľudia. On ju miluje a je ochotný spraviť čokoľvek, aby bola šťastná. Ona si už nechce nechať zlomiť srdce, zároveň však nevie byť bez neho. Čo bude ďalej?


Objavte iný svet

Noc ma volá po mene sa možno aj pre vás stane milým prekvapením. Príbehy sú napísané zručne a rozsahom námetov sú veľmi rozmanité a nápadité. Autorka ľahko balansuje medzi tvrdou mužskou realitou a ženským vnímaním sveta. Niektoré poviedky sú jemne prichutené ľahkým humorom, ktorý čitateľa dokáže nadchnúť. Aj z vážnej témy Monika Kandríková dokázala vytvoriť rozprávanie, ktoré osvieži a zabaví. Nie všetky texty sa radia k fantasy či sci-fi, nájdu sa aj úplne obyčajné príbehy. Každý jeden ale oslovuje čitateľov svojou ľudskosťou a pravdivosťou. Pozrime sa teda na ne očami autorky. Dáva nám možnosť nahliadnuť do svojej fantázie a zároveň ukazuje, ako blízko je jej vymyslené univerzum tomu nášmu, skutočnému.

E-knihu Noc ma volá po mene si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Noc ma volá po mene
Žáner: fantasy, horor
Autorka: Monika Secentity Kandriková
Vydala: Monika Kandriková
Rok vydania: 2015
Počet strán: 100


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


30. júna 2020
Ena