Recenzia: Moderná urban fantasy

moderna urban fantasy - obalka

Nečakané spestrenie letných dní priniesla v týchto dňoch antológia poviedok Moderná urban fantasy so sympatickou a obálkou od Zuzany „Savi3“ Botkovej. Poviedky sa venujú rozličným témam, žánrovo určite prekračujú urban fantasy a kvalitatívne sú dosť rôznorodé. Kniha je k dispozícii na voľné stiahnutie, zostavovateľom je Spektrum fantázie a Fantasy-svet.sk.

Ako prvý sa prezentuje Marek Čabák. Prispel humornou fantasy poviedkou Špajza, jednoduchým textom vystavaným na bizarnom nápade o permoníkoch vyrábajúcich pervitín a využívajúcich ľudí na jeho distribúciu po diskotékach. Nejasnou ostáva motivácia permoníkov vyrábať a predávať drogy a tiež vysvetlenie, na aký účel sa zarobené peniaze chystali minúť. Kvalitou ide asi o najslabší text, ale zároveň obsahuje najviac zábavných momentov.

Poviedku Ghostbottler Markéty Kubíčkovej môžeme žánrovo zaradiť do hororu. Autorka sa v nej venuje téme sily obety a lásky presahujúcej hranice života a smrti. Lekár Artur sa snaží zachrániť život svojej manželky Emy, ktorá umiera na rakovinu. Vymyslí prístroj pohlcujúci energiu z duchov a transformuje ju ako liek predlžujúci Emin život. Musí však pritom navštevovať miesta, v ktorých sa duchovia prejavujú svojou prítomnosťou, a to aj celkom nebezpečnou. Hoci ide o nenáročný text, podobný duchárskym príbehom z 19. storočia, vidno, že autorka má talent na dialógy.

Veronika Valent v rozsiahlej poviedke Strach prepojila romantický príbeh s témou ľudí obdarených nadprirodzenými schopnosťami. Fantastické ozvláštnenie je akoby len kulisou, pred ktorou sa odohráva vzťah hlavných postáv – Simony a Filipa, akéhosi osobného strážcu prideleného tajným zoskupením ľudí so zvláštnymi vlohami (o nich sa veľa nedozvieme). V príbehu postupne dominuje predovšetkým schematická a predvídavá romantická zápletka, čo je síce škoda z pohľadu nevyužitia fantastických prvkov, ale určite sa nájdu čitatelia vyhľadávajúci práve podobný typ príbehov.

V druhej polovici knihy sa dostávame ku kvalitatívne značne odlišným, veľmi dobre napísaným textom s pomerne nezvyčajnými nápadmi. Incident na ostrove Princa z Walesu od Lukáša Makovníka si vychutnajú všetci, ktorí obľubujú atypické kombinácie fantastických a hororových prvkov. Príbeh otca a syna, ktorí poľujú na losa v nehostinnom prostredí Aljašky, autor doplnil legendou o ukrutnej bytosti zvanej Bigfoot alebo Sasquatch a dávnym vplyvom mimozemskej civilizácie. Poviedka predstavuje ten typ textov, pri ktorých by sa žiadal väčší rozsah, lebo viaceré nápady ostali nevyužité a zaslúžili by si širší priestor. Jedna z najlepších poviedok v knihe.

Detektorista od Mira Švercela využíva mytológiu, náznaky hororu a zručne buduje napätie. Vydarilo sa aj použitie slangového jazyka a vulgarizmy majú funkčné umiestnenie, takže nepôsobia len hulvátsky. Nájdenie pokladu a ľudskej lebky z dávnej slovanskej minulosti spustí reťaz veľmi nepríjemných udalostí a hlavná postava sa musí vyrovnať s políciou, zmiznutím syna a prítomnosťou tajomného božstva.

Posledná ale azda najlepšia poviedka Cestári od Ivany Molnárovej Dubcovej predstavuje originálnu interpretáciu rozprávky o Červenej čiapočke. Dievčatko, považované za psychicky narušené, disponuje zvláštnou schopnosťou vnímať zlé skutky. Svet chápe ako „roztrhanú realitu“. Sprievodcu dievčatku robí muž, ktorý dokáže opravovať narušené miesta. Popritom prebieha vyšetrovanie prípadu zabitia. Prepojením kriminálneho pátrania a vízií červenej čiapočky autorka dosiahla vynikajúci výsledok, napínavý a zároveň znepokojujúci.

Na konci knihy by sa možno oplatilo vložiť aj stručné medailóniky autorov. Rozhodne musíme odporučiť čitateľom knihy facebookovskú stránku skupiny Spektrum Fantázie, kde sú jednotliví autori a autorky predstavení. Škoda, že tieto texty neboli vložené aj priamo do knihy, obohatilo by to celú antológiu.

Kniha Moderná urban fantasy sa dá stiahnuť ako e-pub a pdf v Martinuse ZADARMO, pre podrobnosti kliknite na tento link


Moderná Urban Fantasy
Žáner: urban fantasy
Zostavili: Fantasy-svet.sk a Spektrum Fantázie
Vydavateľstvo: Rogerbooks
Rok vydania: 2017
Jazyková úprava: Veronika Inglotová, Danka Mačudová, Petra Slováková
Obálka: Zuzana Savi3 Botková
Počet strán: 139
Verzia na stiahnutie: pdf, e-pub
ISBN: 978–80–89695–12–6
EAN: 9788089695126


Súvisiaci link

Facebookovská stránka skupiny Spektrum Fantázie


6. júla 2017
Ján Blažovský