Recenzia: Mlok 2013

Mlok 2013 - obálka

Už je to raz tak, život je založený na každoročne sa opakujúcich povinnostiach a rituáloch, ktorým sa nedá beztrestne uniknúť. Niektoré z nich sú nepríjemné, napríklad dane, preventívna prehliadka u zubára alebo narodeniny. Ak sa im náhodou pokúsite vyhnúť, rozhodne to nezostane bez následkov.

Našťastie je to vyvážené aj príjemnými rituálmi, ako je napríklad tradičná zbierka najlepších poviedok z Ceny Karla Čapka, aj tentoraz pod názvom Mlok. Poďme sa pozrieť, akým následkom budete čeliť, ak sa vyhnete jej.


Cena Karla Čapka rozdeľuje príspevky do kategórií podľa rozsahu. Mikropoviedky sú vždy asi najsubjektívnejšou kategóriou. V tomto ročníku je trojica zaradená do zbierky vzácne vyrovnaná.

Karel Doležal: Otázka víry. Otázkou, čo sa stane, keď sa umelá inteligencia vrhne na náboženstvo, sa zaoberal už svojho času Asimov. V tomto prípade je to vtipné a vydarené.

Václava Molcarová: Múza pokřivenců. Veľmi atmosférický a poetický kúsok o smrti jedného umelca.

Jana Rečková: Jedenáctero. Občas sa mi stáva, že čítam anonymný text a jeho štýl je mi povedomý. A keď sa dozviem meno autora, plesnem sa po čele: No jasné! To je aj prípad Jany Rečkovej, ktorá tu odvádza svoj vysoký štandard.

V kategórii krátkych poviedok si už autori môžu dovoliť väčší rozlet a niektorí z nich to využili na vybudovanie veľmi pôsobivých príbehov.

Lukáš Herma: Černá královna. Veľmi nápaditý steampunk, záškodnícka akcia proti nepriateľskej superzbrani. Príklad poviedky, na periférii ktorej prebleskuje nesmierne zaujímavý svet. Rád by som si od autora prečítal viac vecí z tohoto prostredia.

Jiří Novotný: Terápko. Keď u detí umelo potláčate nežiaduce stránky osobnosti, môže to mať nepríjemné vedľajšie účinky. Znepokojujúca poviedka, napísaná veľmi suverénnym štýlom a svojským jazykom.

Kateřina Růžičková: Prosím, žij! Ľudia si prispôsobujú životné prostredie, niekedy až do tej miery, že sa nakoniec oni musia prispôsobiť jemu. Keď sa náhodou narodí dieťa, ktoré prispôsobené nie je, ide mu o život. Autorka dokáže šikovne dolovať z čitateľa emócie, problémom je akurát predvídateľnosť.

Linda Sigmundová: Daruj krev! Ďalšia poviedka s výkričníkom v názve, tentoraz postapokalyptická a s upírmi. Vysvetlenie, ako sa svet dostal do tej situácie, má svoje rezervy, ale opäť – v citovom angažovaní čitateľa je autorka veľmi úspešná.

Eva Žilková: Poslední zázrak Marie Lazare. Ak teleportáciu vynájde cirkev, je potrebné otestovať, či jej používanie nie je proti Božím zákonom. Skvelá poviedka o oddanosti svojmu presvedčeniu, ktorá siaha ďalej, ako by ktokoľvek predpokladal.

Nemôžu chýbať dlhé poviedky, zvyčajne kategória so šancou stať sa najväčšími ‚peckami‘ v súťaži.

Ivan Mls: Titan: Cíl dosažen! Ak ste sa neprezieravo zaviazali zorganizovať vesmírnu výpravu, je nutné použiť aj netradičné prostriedky. Vtipný príbeh o problémoch, ktoré treba prekonať, keď posielate upírov do vesmíru. Problémom je akurát mierne prepálená satira na pár miestach.

Hanuš Seiner: Hexagramaton. Mimozemšťania nám priniesli poznanie, s ktorým nevieme zaobchádzať. Nápad tejto poviedky je zďaleka najodvážnejší, najprepracovanejší a takpovediac najscifickejší z celej zbierky; najúčinnejšie dokáže čitateľovi priniesť ten vzácny, fantastike vlastný pocit úžasu. Trochu pripomína Príbeh tvojho života od Teda Chianga. Ďalšia skvelá poviedka v zbierke, ktorá dokáže rezonovať hlavne pri opakovanom čítaní.

Michal Sirtek: Mistr. Šikovne napísaný, ale veľmi tradičný cyberpunk. Autor použil snáď všetky kanonické postavy, ktoré nám napadnú ako prvé pri vyslovení slova cyberpunk. Máme tu hackerov balansujúcich na hrane zákona, ostrú bodygárdku, zlú korporáciu… A samozrejme Tajomstvo, také veľké, že kvôli nemu umierajú ľudia.

Daniel Tučka: VVN. Poviedka o lovcoch bleskov z českého prostredia prináša originálny nápad s mierne nadmerným rozsahom.

Jana Vaňková: Rodinné stříbro. Veľmi atmosférický príbeh o rodinnom alchymistickom podniku vo svete, kde sú ľudia používajúci mágiu na obživu organizovaní v prepracovanom systéme cechov s prísnymi zákonmi. Je však hlavne o vzťahu medzi otcom a jeho synmi, chystajúcimi sa prevziať živnosť. Autorka po minuloročnej víťaznej poviedke dodala ďalší vybrúsený text, ktorý sa skvelo číta.

Zbierku tradične uzatvára víťazná novela:

Lenona Štiblaríková: Bratislavská bludička. S príbehmi typu ‚silná hrdinka neznáša svojho zamestnávateľa (tútora, šéfa, strážcu…), aby sa po spoločne prežitých peripetiách nakoniec dali dokopy‘, sa v slovenských románoch v poslednom čase snáď roztrhlo vrece. Tento kúsok je z tých, čo som čítal, asi najlepší.

Autorka vytiahla na svetlo málo používané bytosti z domácej mytológie, prihodila pár postáv od susedov a všetko dokázala spojiť do funkčného celku.

Aby som to zhrnul, ak sa vyhnete Mlokovi z roku 2013, prídete o zážitok z čítania kvalitného zborníka poviedok, v ktorom sú minimálne tri-štyri vynikajúce kúsky, čo príjemne dlho rezonujú.


MLOK
Sbírka vítězných prací Ceny Karla Čapka za rok 2013
Zostavila: Jiřina Vorlová
Vydavateľstvo: Nová Vlna / Cena Karla Čapka
Rok vydania: 2013
Počet strán: 477
EAN: 9788085845334
ISBN: 978–80–85845–33


26. mája 2014
Jozef Girovský