Recenzia – Miroslav Pech: Mainstream

Miroslav Pech - Mainstream obálka

Horor je stále, a naozaj neprávom, mierne pozadu za sci-fi a fantasy. Menšinový žáner, málo dobrých autorov, kníh… Pomôže to napraviť Mainstream? Pomerne útle dielko mladého Čecha Miroslava Pecha obsahuje aj šesť autorových poviedok a vydalo ho vydavateľstvo Carcosa. My sa môžeme s „radosťou“ nechať unášať atmosférou strachu, napätia aj hnusu, ako to už pri tomto type literatúry chodí.


Mainstream

Matěj a Klára. Manželia, čerství rodičia. Poviete si, čo také hororové môžu zažiť títo dvaja šťastní ľudia? No ľudská myseľ a psychika sú zvláštne… Dokážu sa s nami pohrať, priviesť nás do šialenstva, podnietiť ku krajným riešeniam. Stačí jeden mail a rodinná pohoda je preč.

Matěj takýto mail, s linkom na istú stránku, dostane. Najskôr je zhrozený, no potom ho zradí vlastná myseľ. Spomínate si, aké to bolo, keď ste boli malí a večer, v tme, videli v každom rohu tieň neznámej obludy? Pamätáte sa na to starostlivé balenie do periny, aby vám netrčala ani ruka, ani noha a tie strašidlá sa vás nemohli dotknúť? Voľačo podobné prežíva Matěj. Tiene sa za ním načahujú a vťahujú ho niekam, kde ho nič dobré nečaká. Domov a milovaná manželka sa zrazu stávajú cudzími ľuďmi. Dokáže týchto démonov a príšery ustrážiť, či ich vypustí zo svojej izby do sveta?

Klára je na materskej a celé dni sa stará o dvojmesačnú dcérku. Túži uniknúť z tohto kolotoča, takže sebe a Matějovi vymyslí výlet na chatu svojho otca. Vonku sneží, tvoria sa záveje, okolo chaty je iba les a nepreniknuteľné ticho… Netuší, že Matěj už pozná jej najväčšie tajomstvo. Navyše, čo sa môže pokaziť, to sa pokazí. Ale matka, v snahe ochrániť svoje dieťa, dokáže neuveriteľné veci. Otázka znie: Zostane Kláre aspoň troška zdravého rozumu.

Mainstream by som nenazvala hororom, skôr psychologickým trilerom, v ktorom nám autor dáva možnosť nazrieť do hláv svojich postáv. Krátke vety a strohé dialógy umocňujú atmosféru napätia, ktorá sa sťa pavučina rozprestiera okolo hrdinov, aby sa do nej nakoniec polapili. Zostávajú sa trepotať v lepkavých vláknach strachu ako mušky, bez nádeje, s očakávaním svojho konca.

Kniha je prirodzene rozdelená na dve časti. Matějovu a Klárinu. Každá poodhalí voľačo z minulosti, prítomnosti a okolností, ktoré tých dvoch formovali. Tieto fakty pomáhajú čitateľovi trošku pochopiť konanie hrdinov a snáď ich aj poľutovať. Aj keď… Často nadávame na osud. No osud neexistuje. Všetko, čo sa stane, je vecou náhody a našich rozhodnutí z minulosti. Každé, dobré aj to zlé, ovplyvní našu budúcnosť. Podvedomie, strach a naši vlastní démoni, sú občas príliš veľké sústo pre slabého človeka…


Věc ukrytá mezi stříbrnými vlákny
Tajné laboratóriá, výskum, testy na ľuďoch. Existuje niečo také? Určite. Ale nájdu sa ľudia, ktorí by sa takýchto testov dobrovoľne zúčastnili? Určite! Akoby Dôležité je nevstupovať do pootvorených dverí za ktorými sa leskne pavučina…

Mašina
Ak vám bude pri čítaní tejto poviedky zle žalúdka, bude to len prirodzené. Lucie v posledných dňoch tiež vracala… Ale jesť, to bola jej povinnosť, životný údel. Čo na tom, že prišla o priateľa, prácu, priateľov? Že to u nej doma vyzeralo horšie, než v chlieve? Ona predsa mala predurčenie.

Verunka
Bábiky sú pre dievčatká. Bábiky sú aj pre ženy, ktoré túžia mať ešte dieťa, či sa aspoň o niekoho starať, no biologické hodiny im už dotikali. Verunka je bábika, ktorej sa takáto žena ujme. Dcéra už má svoju rodinu a vnuka vída zriedkavo. No pokoj a pocit šťastia, že sa stará o opustenú bábiku, ju prejdú veľmi rýchlo… Vynikajúca poviedka a ak neprečítate z Mainstreamu nič iné, minimálne túto poviedku nevynechajte.

Demolice
Domy po smrti majiteľa ožívajú. Začalo to v Derry, štát Maine, a prišlo to aj k nám. Domy sa bránia demolácii aj novým nájomníkom… a majú na to vlastné spôsoby a možnosti.

Pedro Álvarez. Celebrita.
Po celosvetovej katastrofe zostal Pedro Álvarez sám. Ukrýva sa pred ostatnými a smutne sa pozerá na dosluhujúce implantáty voperované do jeho tváre aj tela. Niet čo robiť, má veľa času spomínať na zašlú slávu. Pedro bol totiž celebrita…

Více životů
Po smrti manželky a malého syna zostáva hlavný hrdina sám. No je to dočasný stav. Čoskoro opäť dom zaplní veselý manželkin smiech a džavot synčeka, ktorý práve spoznáva svet. Ostatní dedinčania však nie sú na túto zmenu pripravení…


Ak milujete horory, či skôr psychotrilery, a nervovo sa nezrútite, ak zistíte, že hlavný hrdina je zrejme psychopat, budete si Mainstream užívať. To isté platí aj o poviedkach, ktoré sú súčasťou knihy. Všetky sú pútavé a ich námety spracoval autor neotrepane. Zostáva povedať už len poslednú vec: Ak knihu vlastníte, čítajte! Ak ju nemáte, treba to napraviť.


Mainstream
Žáner: horor
Autor: Miroslav Pech
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 246
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–11–3


4. decembra 2018
Ena