Recenzia – Miroslav Pech: Dítě tmy

Dítě tmy - obálka

Všade nájdete nejaké čudné, priam hrôzu vzbudzujúce miesta. Nechcete prejsť okolo, pretože podvedome cítite, že ten pľac, ten dom… obýva niečo zlé. Zmocňuje sa vás nepokoj a nohy sa samé rozbiehajú, dych sa zrýchľuje a vy sa bojíte obzrieť.


Každé mesto v sebe ukrýva kúsok zla

V meste Kamenných stromov žije mnoho ľudí. Majú svoje životy, osudy, trápenia a drobné radosti, vďaka ktorým dokážu prežívať zo dňa na deň. Medzi dospelými vyrastajú decká, ktoré tiež prežívajú svoje radosti, starosti a frustrácie. Jedným z nich je Vašek, ktorý svojich rodičov prezýva Strašiaci. Ďalším je Vaškov kamarát Kryštof. Jeho rodičia sú síce fajn, no večne na seba štekajú. Okrem tých dvoch tu pobehuje ešte partička čudákov, ktorí sú ostatným deckám v škole dobrí akurát na posmech a šikanu.

Okrem toho stojí v meste s divným menom aj stará fabrika. Vôkol nej sa šíri čudesný tieň, strach, zlý pocit, ktorý prepadne takmer každého, kto sa dostane do jej blízkosti. Práve na tomto mieste žije tajomný mládenec s kapucňou večne natiahnutou na hlave. Zakráda sa ulicami, zvláštnym spôsobom si podmaňuje ľudí a potom s nimi urobí, čo chce. Jedného dňa začínajú v mestečku miznúť bezdomovci a potom…

Vašek býva neďaleko továrne. Často sa pozerá ponad fabrické múry a tá prapodivná bytosť sa pozerá Vaškovi do okien. Vidí chlapcove utrpenie a rozhodne sa mu pomôcť. No jej chápanie pomoci je diametrálne odlišné od toho nášho.

Keď sa Vašek pár dní neukáže v škole, rozhodne sa ho Kryštof navštíviť. No dvere do domu sú otvorené a na volanie nik neodpovedá. To, čo tam nájde, ho prinúti utiecť.

Partičke čudákov sa stratí priateľ. Netušia, čo sa s ním stalo. No cítia, že už nežije. Majú zlosť, smútia a chceli by ho pomstiť. Je otázkou času, kedy im cestu skríži Kryštof. Uveria chlapcovi, čo videl vo Vaškovom dome? Možno, veď v ňom polícia strávila celý deň a dokonca ho omotala policajnými páskami.

Kryštof má teóriu, kto za všetkým stojí. Že sa budú musieť vydať do chátrajúcej fabriky, je viac, než jasné. Lenže každý sa s touto nevyhnutnosťou zmieriť nedokáže. Keď začne pribúdať nezvestných a pocit zla za vysokým múrom zosilnie, decká sa odhodlajú k ráznemu a evidentne nevyhnutnému kroku. Kým v školskej telocvični vrcholí diskotéka, partia sa vydáva v ústrety tme a zlu.


Detstvo, viac sa nevracaj…

Miroslav Pech umiestnil dej do fiktívneho mesta do sladkých rokov deväťdesiatych. Pre mnohých krásne časy, keď sme už mali isté slobody, prvé DVD s hollywoodskymi filmami, v televízii bežali programy od rána do noci a všetci sme poznali pozdrav čágo belo, šílenci. Internet a mobily neboli, čo dodáva príbehu svojskú príchuť a atmosféru. Mládež sa hráva vonku, používa fantáziu a sníva. A dospelí sa zatiaľ vyrovnávajú so zmenami v spoločnosti, na ktoré neboli pripravení.

Autori hororov radi siahajú po detských hlavných hrdinoch. Prečo? Väčšinou nie preto, že partia detí hrala prím aj v knihe kráľa hororov S. Kinga TO. Je to preto, že deti sú ľahká korisť a pre dospelých sú často neviditeľné. Žijú v rozvrátených rodinách, s tyranmi, násilníkmi a ich krik nikto nepočúva. V rodinách platí častejšie než inde zákon padajúceho hovna a naši potomkovia, žiaľ, stoja najnižšie. Nedokážu sa dovolať pomoci, nuž trpia a ich nezrelá osobnosť a psychika sa kriví. Neveríme im, prehliadame ich, nazývame klamármi. A práve tieto stvorenia, na prvý pohľad bezbranné, v sebe občas nájdu silu a bránia sa pred svetom, ktorý im spôsobuje skutočné utrpenie. Jednoducho si pomôžu, ako vedia, bez ohľadu na následky.

V románe Dítě tmy príde s tajomným mládencom s kapucňou odporné a zákerné monštrum. To v mestečku Kamených stromov rozoseje zlo, smrť ale aj čiernu mágiu.

Miroslav Pech sa nezaoberá psychológiou postáv. Dokonca im ani nedal čas nejako sa vyvíjať. Dej sa rúti rýchlo, nezastavuje, nenájdete žiadne hluché miesto. Neustále sa niečo deje. Ľudia pracujú, hádajú sa, trápia, umierajú a deti v tom zhone uviazli. Veľmi túžia uniknúť a konečne sa nadýchnuť. Atmosféra je dusivá a temná. Chvíľami stroho realistická, inokedy sa pohráva s nadprirodzenom. Autor sa sústredil najmä na príbeh a okolnosťami poznačené detské životy. Každý z hrdinov sa so stratami vyrovnáva inak a niektorí ani nechcú so zlom bojovať a pomstiť sa. Presne tak to robia dospelí ľudia. Lenže deti by mali mať čas dospieť a dozrieť. Či ho dostanú, je otázka. Budú bojovať a zvíťazia? Odmena vždy nebýva sladká. Môže mať aj trpkú príchuť samoty a smútku.

Ponorte sa teda do temných ulíc neznámeho mesta, zastavte na chvíľku pri múroch starej továrne a pokúste sa neujsť. Skúste zostať stáť a precítiť zlo, ktoré preniká spoza jej múrov až von, na chodníky a do ľudských myslí. Podvedomie núti každého, kto ide okolo, pridať do kroku, aby sa dostal do bezpečia. No čo, aj vy máte chuť rozbehnúť sa? Tak bežte…

Knihu Dítě tmy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dítě tmy
Žáner: horor
Autor: Miroslav Pech
Vydal: Golden Dog
Rok vydania: 2020
Väzba: brožovaná
Počet strán: 216
ISBN: 978–80–88067–16–0

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


28. apríla 2020
Ena