Recenzia - Minecraft: Prvá kniha príbehov (komiks)

Kockavé bubliny po prvýkrát

Minecraft

Minecraft je fenomén. Táto počítačová hra má milióny fanúšikov a vďaka princípom, na ktorých je založená, môže byť v podstate večná. A aj keď je na počítačové pomery prastará (prvá verzia vyšla v roku 2009), funguje a neustále láka nových hráčov. Skúsených pritom neprestáva baviť, pretože kombinácia tvorivosti a akcie je v Minecrafte veľmi rafinovaná, dalo by sa povedať, že je namiešaná s účinnosťou prvotriednej drogy.

Deťom ale treba ukázať, že svet nie sú iba mobily či počítače a že komiks môže byť vhodným spôsobom, ako mladej vnímavej mysli rozšíriť obzory. Jedným z cieľov série komiksov zo sveta Minecraftu je práve to.

Pre komiks Minecraft: Prvá kniha príbehov je podstatné slovo „prvá“. Útly zošit môže poslúžiť ako vstup do sveta Minecraftu, do ríše komiksov, prípadne ako spôsob, ako ukázať hráčovi Minecraftu, že čítanie nemusí byť strata času. A keďže hráčom Minecraftu je v súčasnosti asi každé dieťa, rodičom možno túto Prvú knihu ozaj odporúčať.

Príbeh je jednoduchý a vhodný pre deti od momentu, keď zvládnu samostatné čítanie. Motívy priateľstva či dobrodružstva sú ale podané atraktívnym spôsobom a budú sa páčiť aj školákom na vyššom stupni. S Tylerom a jeho priateľmi sa dá jednoducho stotožniť, celá partia je zvolená tak, aby si tam každé dieťa našlo svoj predobraz, či ide o chlapca, dievča, blonďáka alebo černocha. V komikse sa našiel priestor dokonca aj pre vzdelávanie, na konci je „skicár“, ktorý ukazuje, ako autorka komiksu postupovala pri príprave obálky. Tu komiks sleduje edukatívnosť samotnej hry, aj Minecraft získal v tomto smere kopy ocenení.

Komiks Minecraft: Prvá kniha príbehov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 9 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Minecraft: Prvá kniha príbehov
Vydavateľstvo: SLOVART, CREW
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenčina
Preklad: Andrej Šútovec
Počet strán: 88
Väzba: pevná
Rozmery: 152×230 mm
ISBN: 9788055650326


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


1. septembra 2021
Rastislav Weber
Zdroj informácií