Recenzia: Miloš Janoušek: Testament

testament_obalka

„…prezraď názor vášho kmeňa: Čo myslíte, ste? Otázka znie možno zvláštne, je však namieste…"
(Jednofázové kvasenie: Ako je ti, Yetti?)

Miloš Janoušek je publicista, scenárista, spisovateľ a pesničkár. Doteraz som ho vnímal hlavne ako hudobníka. Jeho Jednofázové kvasenie hrá príjemný folk s bluesovými vplyvmi a hlavne textami, ktoré rozhodne stoja za pozornosť.

Vrámci fantastiky sa presadil ako niekoľkonásobný finalista Ceny Gustáva Reussa. Jeho poviedky v zborníkoch Krutohlav boli napísané zvyčajne profesionálnejšie ako väčšina konkurencie, ale svojou civilnou poetikou nestrhávali na seba veľa pozornosti.

Testament je Janouškova zbierka krátkych poviedok. Podobné knihy mávajú občas jednu nepríjemnú vlastnosť: ak ich čítate naraz, nastáva problém s predávkovaním. Príbehy, svety, pointy – rýchlo sa striedajúce a nakopené na hromade – unavujú a navzájom si eliminujú účinky. Našťastie toto nie je problém Testamentu. Poviedky, aj keď ich je až dvadsaťšesť, spolu koexistujú príkladne. Možno je to tým, že autor nikdy nestráca nadhľad, vyhýba sa pátosu a väčšinu textov korení jemnou iróniou. Všetky pointy sú dokonale pripravené, takže opakované čítanie prináša iný druh zážitku, vychutnávanie prepracovaných indícií, ktoré k pointe privedú. Hoci väčšina poviedok končí otvorene, autor dokázal presne vyvážiť, koľko toho ešte povedať a kam dať bodku, aby čitateľ mal uspokojivý zážitok.

Čo sa týka tém, objavujú sa tu stretnutia s mimozemšťanmi, cestovanie v čase, paralelné svety, vesmírne lety, roboty, prelomové vynálezy… – ale predovšetkým reakcie ľudí na tieto situácie. Autor obľubuje biblické motívy a ponúka nám niekoľko zaujímavých verzií konca sveta, z nich Dlhá horúca obedňajšia siesta je naozaj neodolateľná. Vyzdvihnúť musím ešte takmer hororového Ignatija, a titulnú poviedku s krásne hutnou atmosférou.

Celá zbierka vyznieva veľmi sviežo a aktuálne, aj keď poviedky vznikali v rozpätí viac ako dvadsiatich rokov. Zub času sa podpísal snáď len na dvoch poviedkach: Nikdy si tu nebol, keď som ťa potrebovala mi príliš pripomína naivné pokusy o poetickú fantasy v poviedkových súťažiach z deväťdesiatych rokov a Lazarov syndróm má pointu, ktorá bola zaujímavá v časoch, keď sme takou vecou ako je počítač ešte mohli byť očarení.

Knihu môžem len odporučiť. Netuším, či autor pracuje na nejakom dlhšom žánrovom texte, kde by mohol rozvinúť všetky podmanivé obrázky roztrúsené v Testamente a venovať hrdinom viac pozornosti, ako sa zmestí do krátkej poviedky, ale veľmi rád by som si ho prečítal.

„…nechám ti otvorené okno – bude síce prievan, tak len trochu – a pod stromčekom sviečkami vyznačím pristávaciu plochu – nenos dary, darmo by ti ruky omrzli – už som na to príliš starý – a bol som tohto roku zlý…“
(Jednofázové kvasenie: List Ježiškovi)

Ak vás recenzia zaujala, Testament si môžete kúpiť so zľavou 5 % na Martinuse kliknutím na tento link


Testament
Zbierka sci-fi poviedok
Autor: Miloš Janoušek
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2015
Počet strán: 181
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089718467


25. decembra 2015
Jozef Girovský