Recenzia – Michaela Musilová a Lucia Lackovičová: Žena z Marsu

Výnimočný príbeh úspešnej Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru

Žena z Marsu - obálka

Zo Slovenska sa vydala na cestu hľadania organizmov schopných prežiť v extrémnych podmienkach. A možno skončí až na Marse.


Michaela Musilová, rodáčka z Bratislavy, viedla ako veliteľka posádky vyše 20 simulovaných misií na Mars a Mesiac, pod záštitou NASA, ESA a iných medzinárodných organizácií. V súčasnosti pôsobí aj ako hosťujúca profesorka na FEI STU v Bratislave a na International Space University vo Francúzsku. Je podpredsedníčkou SOSA – Slovak Organisation for Space Activities a vedúcou konzultantkou pre výskum pre Mission Control Space Services v Kanade, kde sa zameriava sa na rozvoj medzinárodných výskumných spoluprác.

Jej cesta k úspechu však vôbec nebola ľahká. Od neustáleho sťahovania sa až po dokazovanie všetkým naokolo, že na to má. Tu tiež treba podotknúť, že ľudia sú rôzni a veľkú časť z nich by toľko polien pod nohy skôr demotivovalo a odradilo. Aj preto je Michaela skutočne výnimočnou osobou. Z knihy je vidieť, že si vždy vedela nájsť cieľ a túžba po poznaní ju viedla dopredu. Jazykmi počínajúc a extrémofilmi končiac. Silné odhodlanie cítiť aj vo chvíľach počas výprav, keď už ani jej kolegovia nedokázali vydržať nehostinné podmienky snehu a ľadu.

Každú kapitolu biografie sprevádza názov piesne, ktorú by mal človek počas čítania počúvať, a množstvo fotografií. Hoci tie v texte sú len čiernobiele, v strede knihy je aj sekcia s farebnými obrázkami. Všetko spolu vytvára dojem, že každé dobrodružstvo prežívate spolu s Miškou. Nájdete medzi nimi rodinné fotografie, obrázky z expedícií, ale aj podpísanú fotku Ivana Bellu, prvého slovenského kozmonauta, ktorý sa pre 9-ročnú Michaelu stal vzorom. Flegmatickí ľudia možno pocítia aj únavu, pretože niekedy toho stihla urobiť za jeden deň toľko, čo iní zvládnu za týždeň. Namiesto pokojného večera si navyše často dopriala napríklad hodiny tanca.

Hoci je kniha z veľkej časti povzbudzujúca, zanecháva silnú pachuť vo vzťahu k Slovensku. Michaelu nedokázali zdeptať ani hlad, bolesť, sťahovanie, prespávanie v cudzích bytoch či chlad a zima počas výskumu na Špicbergoch. Podarilo sa to však slovenskej byrokracii a dezinformátorom. V podstate sa čitateľ cíti nepríjemne už len pri čítaní o spomienkach na strednú školu, avšak prestup inam to zachránil. To, čo sa však na alternatívnej scéne rozbehlo po návrate Michaely Musilovej domov a snahe prepojiť Slovensko (SOSA – Slovak Organisation for Space Activities) s európskou vedou (ESA – European Space Agency), zdvihne určite nejednému čitateľovi tlak. Aj tu sa však ukázala jej nezlomná povaha. Je ale na zamyslenie, že ak takúto odolnú osobu dokážu zdeptať tunajší konšpirátori, ako si majú po strete s nimi zachovať zdravý rozum psychicky menej odolní ľudia, ktorí sa snažia posunúť Slovensko dopredu?

Lucii Lackovičovej sa podarilo príbeh Michaely Musilovej spísať zaujímavým spôsobom. Nemáte pocit, že by ste čítali podanie z druhej ruky. Občas sa ale viackrát objavia rovnaké pasáže a niekedy sa čitateľ môže stratiť v chronológii. Kniha je inak pekne spracovaná, aj keď vďaka hrubým stranám a foto prílohe je ťažšia ako iné knihy podobného formátu.

Motivácia žien a dievčat sa u nás ešte stále zameriava skôr na rodinný život. Práve preto sú knihy o odvážnych a priebojných ženách veľmi potrebné. Samozrejme najlepšie je, ak pre ne existuje podpora zo všetkých možných zdrojov. Nie vždy sa však dá spoľahnúť na rodičov, okolie a aj inštitúcie. Čo sa týka samotnej Michaely, pôsobí ako milá a srdečná osoba. Ostáva nám len dúfať, že sa svet umúdri a prikloní od vojny k vede. Snáď sa v blízkom čase podarí vyslať ľudí na Mars a my budeme môcť byť hrdí na prvú slovenskú veliteľku misie na červenej planéte.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Žena z Marsu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Žena z Marsu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žena z Marsu
Výnimočný príbeh úspešnej Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru
Autorky: Michaela Musilová a Lucia Lackovičová
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Počet strán: 432+16
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788082010773


Súvisiace linky

Nahliadnite s knihou Žena z Marsu za oponu vedeckého úspechu

Predstavujeme – Michaela Musilová a Lucia Lackovičová: Žena z Marsu

Rozhovor – Michaela Musilová: Choďte za svojimi snami, aj keď sa zdajú nesplniteľné, 1. časť

Rozhovor – Michaela Musilová: Choďte za svojimi snami, aj keď sa zdajú nesplniteľné, 2. časť


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


27. apríla 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií