Recenzia – Michaela Merglová: Prokletá věž

Prokletá věž

Tajomná veža láka zvedavcov, lovcov pokladov aj vyvrheľov. Navyše sa o nej hovoria strašidelné povesti. Chcete ich spoznať a popri tom nájsť obrovský poklad? Pri čítaní románu Prokletá věž zrazu zistite, že bezradne blúdite špinavými uličkami a vyhýbate sa zlodejom či tulákom. Do pľúc vám vnikne vzduch presýtený pachom rýb, soli, smradľavých putík plných námorníkov, elfov a všelijakých stratených existencií. Nuž, presne títo vás budú do veže sprevádzať, a ak sa do nej dostanete, aj kryť vám chrbát.


Čo prinášajú zmeny?

Ljanar je prístavné mesto plné elfov, trpaslíkov, ľudí a iných bytostí. Vládnu tu zlodeji, vrahovia, drogy a samozrejme hazard spolu s voľnou láskou. Veď námorníci sa potrebujú trošku zabaviť. Lenže teraz sa v prístave začal boj o miesto nového vodcu miestnych zločincov. Je krvavý, nemilosrdný a nikto si nemôže byť istý, či sa ráno zobudí. Kubrún je vyvrheľ so šľachtickým titulom. Má vlastnú bandu z detí ulice. Naučil decká kradnúť, biť sa, skrátka prežiť. Mladí dospeli a snívajú, že sa osamostatnia. Ale dá sa to? Lovka a Myšín sú poslední, ktorí ešte žijú. Ktohovie, možno aj títo dvaja nájdu slobodu až po smrti.

Zabíjanie vo vlastných radoch prinieslo ťažké časy. Niekto nemilosrdne odstraňuje každého, kto by si mohol kreslo vodcu podsvetia uzurpovať pre seba. Treba konať, inak sa na zozname zavraždených ocitnú aj oni. Lovka s Myšínom vedia, že Kubrún dačo chystá, že sa upol na Prekliatu vežu. Stojí niekoľko míľ od prístavu a doplaviť sa tam je takmer nemožné. Lenže veža ukrýva taký obrovský poklad, že stojí za každé riziko. S toľkými peniazmi by mohli všetci zmiznúť niekam za more a začať odznova. Ak ale majú byť úspešní, dakto sa k nim bude musieť ešte pripojiť.

Lišák kedysi patril k bande. Zradil a ukradol im všetky peniaze. Teraz hnije vo väzení. Lovka by ho najradšej nechala v kobke, napospas všetkým krysám mesta. Vojna podsvetia ale všetko zmenila. Preto treba Lišáka vytiahnuť z basy a presvedčiť ho, že im musí pomôcť. Kubrún vie, čo má spraviť.

Takže do skupinky pribudne štvrtý a Lovka mu nič nedaruje. Ženy totiž na tých, ktorí im zlomili srdce, nezabúdajú. Nuž a Lovka Lišáka skutočne ľúbila. Udalosti sa vymkli kontrole a oni musia improvizovať. Utekajú z Ljanaru, dúfajúc, že to prežijú. Vežu kedysi dávno postavil najmocnejší čarodej, aký v Ljanare žil. Prichystal mnoho nástrah a dostať sa k pokladu bude životu nebezpečné.

Kubrún je však na všetko pripravený. No nie len on, aj traja čudní zabijaci. Akú rolu v prekliatej kamenej bašte zohrajú? Komu prinesú smrť? Lovka, Lišák a Myšín čoskoro zistia, že dostať sa do veže bolo oveľa ľahšie, ako z nej odísť. Podzemie je rozsiahle, príliv sa blíži a smrť na nich číha na každom kroku. No nielen vo veži striehne nebezpečenstvo. V prístave sa chystá záverečné dejstvo veľkej tragédie. Kto prežije? Jazvy zostávajú naveky a niektoré rany sa nikdy nezahoja…


Ľúbi ma – neľúbi ma

Michaela Merglová čitateľom opäť ponúka technicky výborne a pútavo napísaný román. Dej plynie pomerne rýchlo a napriek tomu, že neprináša nič nové, dokáže čitateľa zaujať. Dialógy sú prirodzené, hoci slovník spodiny z dokov vyzerá inak, možno dáte autorke za krajšiu češtinu plus. Pretože knihe z atraktivity vôbec neubudlo, práve naopak, číta sa lepšie než text plný vulgarizmov. Problém nastane až vtedy, keď sa nevzdelaní zabijaci začnú ohadzovať slovami ako: invencia, irelevantné a pod.

V románe sa splietajú osudy ústrednej partie zlodejov. Sekunduje jej celá paleta vedľajších postáv v podobe ľudí a rôznych bytostí. Ak však čakáte, že hlavný dôraz je kladený na akciu a tvrdé dejové zvraty (prebieha predsa vojna podsvetia) budete sklamaní. Hoci nájdete veľa krvavých scén, podstatou príbehu je cesta tam a späť, počas ktorej sa riešia vzťahy medzi postavami (najmä Lišákom a Lovkou). Román je psychologická sonda do duše muža a ženy. Ovplyvňuje ich spoločná minulosť, snažia sa doriešiť svoj pomer a to, čo medzi nimi zostalo nedopovedané. Aby sme pochopili konanie ústredných hrdinov, Merglová používa retrospektívu pomocou spomienok. Tie sa neustále opakujú, aby odhalili ďalší kúsok skladačky. Je to zaujímavé riešenie, knihe dodalo zvláštny nádych tajomna a svieži závan niečoho iného, než je bežné. Aspoň zo začiatku.

Informácie autorka podáva pomerne zdĺhavo, až čitateľa prestane baviť čítať stále dokola to isté a čakať na rozuzlenie. Napätie, ktoré sa okolo minulosti a milostného vzťahu tak utešene nakopilo, praskne ako stará guma v trenírkach. Niečo ste si dávno domysleli a zvyšok informácií k šťastiu nepotrebujete. Práve ústredné postavy sú slabinou príbehu. Lišák je nevýrazný a permanentnými výčitkami svedomia obdarený jedinec. Lovka je síce drsná, no je rovnako sivá ako Lišák a Myšín nevyniká o nič viac. Postava, ktorá vám utkvie v mysli, je šťavnato odporná, skvelá a humorná – a je ňou trpaslík Pískle. Toho si fakt užijete, spoločne s ústrednou dvojicou zlosynov Bručouna a Hlavatu. Títo hrdinovia majú totiž šťavu. Rovnako vynikajúco je vykreslená materská láska a beznádej Ostřice.

Čo ešte zarazí, je fakt, že najmocnejšieho čarodejníka premôže magicky nenadaný človek silou vôle a autorke na to stačí pol strany. Prvýkrát si poviete fajn. No keď ten istý kúsok so silnou vôľou vykoná prostoduchý človek, za ktorého celý život musí rozhodovať niekto iný, už sa zasmejete.

Preto, milovníci fantastiky, pozor, pozor! Prokletá věž vás dobre zabaví. Nájdete stratenú lásku, vraždy, podrazy aj nádej, ktorá snáď vo vojne prístavných gangov nezomrie. Ak ste zvedaví, stačí si knihu už len kúpiť.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Prokletá věžsi môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Prokletá věžsi môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Prokletá věž
Žáner: fantasy
Autorka: Michaela Merglová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 460
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7557–954–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


27. augusta 2020
Ena