Recenzia - Michael Ende: Nekonečný příběh - audiokniha

Michael Ende - Nekonecny pribeh - audiokniha
Jan Vlasák číta Nekonečný příběh

Keď v osemdesiatych rokoch preletela kinami filmová verzia Nekonečného príbehu, bola to udalosť dosahom porovnateľná s neskorším Avatarom. Všetci vedeli, kto je to Kameňožrút, Atrej bol chvíľu populárnejší ako Winnetou a polovica šteniatok dostala meno Falco. Potom sa ku mne dostali zvesti, že autor knižnej predlohy Michael Ende sa od filmu dištancoval, a mne sa to zdalo čudné. Spomenul som si na to teraz, pri počúvaní audio verzie knižnej predlohy, a konečne pochopil jeho postoj. Filmové spracovanie (myslím tým prvý diel, ktorý je adaptáciou polovice knihy, ďalšie dve pokračovania už ani nestoja za zmienku) je síce vizuálne nádherné, napínané, so sympatickými hrdinami a krásne katarzným vyvrcholením a na svoju dobu má výborné triky, ale oproti knihe len kĺže po povrchu príbehu a viacmenej ignoruje ďalšie vrstvy pod ním.

Vypočujte si ukážku z audioknihy knihy Nekonečný příběh

Ak by ste si náhodou nespomenuli: Bastiánovi chýba mama a v škole má problémy so spolužiakmi i učiteľmi. V jeden deň sa namiesto vyučovania ukryje na povale školy a začíta do čudnej knihy, ktorú vlastne náhodou ukradol v antikvariáte. V tej knihe je ríša Fantázie ohrozovaná Ničotou. Preto detská cisárovná poverí chlapca Atreja záchrannou misiou. Ako Bastián číta, po čase prekvapene zisťuje, že sa on sám nejakým spôsobom stáva súčasťou príbehu.

Román je výborný v tom, že ponúka viacero úrovní, ako ho vnímať. Predovšetkým ako fantastické napínavé dobrodružstvo. Ale ak nad niektorými situáciami pouvažujete, uvedomíte si, že kniha vlastne nie je napísaná tak celkom pre deti. Menšie deti by dokonca mohli mať vážny problém pochopiť, čo sa s Bastiánom deje v druhej polovici knihy, keď musí čeliť následkom svojich nepremyslených a impulzívnych činov.

V druhom pláne sa tu rozoberajú veľmi dospelé témy a autor nám často predkladá skvostné metafory. Napríklad rozhovor s vlkodlakom o tom, čo sa stane s bytosťami Fantázie po tom, ako ich pohltí Prázdnota – prepadnú sa do skutočného sveta a premenia sa na lži. V podobnom duchu sa nesie koncept Mesta starých cisárov – alegória o zhubnom vplyve moci na osobnosť človeka rozhodne viac zapôsobí na dospelejšieho čitateľa ako na dieťa. Nekonečný príbeh nie je len jednoduchým dobrodružstvom, kde nakoniec dobro zvíťazí nad zlom. Je zložitou púťou chlapca, polosiroty s mnohými traumami, ktorý nakoniec zvíťazí sám nad sebou. Pritom ide o knihu hýriacu motívmi a obrazmi, o nekonečnú studnicu nápadov, z ktorej môžu čerpať (a aj radi čerpajú) knižní a filmoví tvorcovia už desaťročia.

Audio verziu načítal Jan Vlasák, podľa vlastných slov veľký fanúšik predlohy. A urobil to bezchybne. Dokázal dať textu tú pravú dobrodružnú atmosféru a správnu mieru emócií, takže poslucháča okamžite vtiahne do príbehu a nepustí. Ale aj tak si najviac zaslúži obdiv za to, ako dokázal vysloviť desiatky šialených mien, ktorými sa príbeh hemží. Hudobné predely medzi kapitolami sú decentné a nerušia.

Urobte si radosť a započúvajte sa do Nekonečného príbehu. Ubehne vám to neobyčajne rýchlo.

Audiokniha Nekonečný příběh je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix


Nekonečný příběh – audiokniha
Žáner: fantasy
Autor: Michael Ende
Vydavateľstvo: OneHotBooks
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Eva Pátková
Účinkujúci: Jan Vlasák
Dĺžka trvania: 14 hodín, 53 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (1239 MB)
EAN: 8594169481005


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


5. decembra 2018
Jozef Girovský