Recenzia – Matthew Woodring Stover: Hrdinové umírají

Hrdinové umírají

Už Caligula povedal, že ľuďom treba dať chlieb a hry a budú spokojní. Týmto pravidlom sa riadi societa vzdialenej budúcnosti, ktorá pre blaho obyvateľov Zeme, ale najmä svoj blahobyt, financuje skutočne nevšedné hry. V inej dimenzii nazývanej Mimosvet už celé desaťročia v utajení predvádzajú špeciálne vyškolení herci veľmi nebezpečné kúsky. Bojujú, rozvracajú vlády, podnikajú krkolomné výpravy aj vraždia. Tí najbohatší pozemšťania sa zatiaľ doma usadia v špeciálnych kreslách, nasadia si indukčné prilby a prežívajú dobrodružstvá hercov tak, akoby boli priamo v ich telách…


Kasty a cena života

Spoločnosť je rozdelená do kást. Bavenci, biznismeni, investori, správcovia, profesionáli, robotníci, remeselníci a nádenníci. Postúpiť do vyššej vrstvy je takmer nemožné. Každá z kást má však prístup k skvelým dobrodružným hrám. Herci sú v podstate otrokmi najbohatších televíznych štúdií. Špeciálne sa školia a na Mimosvete si roky vytvárajú novú identitu s istými obmedzeniami, stanovenými v pravidlách štúdia. Táto identita je veľmi odlišná od pozemskej. Na Mimosvete totiž existuje mágia, elfovia, trolovia aj množstvo rôznych bytostí. Každý herec sa nenaučí ovládať mágiu. Mnohí sú iba skvele trénovaní bojovníci. Mnohí sa učia boju či ovládnuť mágiu priamo v kláštoroch, akýchsi centrách vzdelanosti na Mimosvete. Potom ich televízne štúdio, ktoré hry vysiela, posiela na rôzne nebezpečné výpravné cesty. Vždy, keď sa voľačo na Mimosvete deje, zapoja sa do diania aj herci. Ak sa nič nedeje, vymyslia si akciu sami. Scenárov je dosť. Je im jedno, koľko ľudí či bytostí zabijú, či padne vláda, začne vojna. Ide len o to, aby zaujali čo najviac sledujúcich a štúdio malo čo najvyšší zisk. Zisk stúpne aj vtedy, ak zomrie herec. Veď čo sa stane v inej dimenzii, ľudí v našej realite nebolí.


Som naj…

Hari Michaelson alias Cain je najväčšia hviezda štúdia v San Franciscu. Vlastne je najväčšia hviezda na celom svete. Jeho dobrodružstvá sledujúcim vyrážajú dych a produkcia na nich kráľovsky zarába. Cain je smelý, rýchly, drsný. Kráľovské vraždy robí na počkanie a prevraty do pár dní. Ženy po ňom túžia a muži by sa mu chceli podobať. Chlapec z chudobnej štvrte, dieťa ulice, sa stalo celosvetovou ikonou. To priťahuje divákov lepšie než magnet.

Všetko sa zmení vo chvíli, keď na Mimosvete uviazne jeho už takmer bývalá manželka Shanna. To by nebolo nič nové. Koľkí už stvrdli v dobrodružstve na celé roky. Ale Shanna zostala bez spojenia so štúdiom. Ak sa do pár dní nevráti, zomrie strašnou smrťou. Problém je, že ona o tom, že sa spojenie prerušilo, ani netuší. Cain dostane možnosť vybrať sa za ňou a zachrániť ju, avšak za protislužbu. Nútia ho opäť vraždiť. Tentokrát je to však človek oplývajúci mágiou a takou mocou, akú Cain ešte nevidel. Čas beží, Shanne sa míňajú posledné hodiny života. Pre Caina je manželka to jediné, na čom mu naozaj záleží. Podarí sa mu ju zachrániť?

Cain pri snahe o záchranu milovanej ženy odhalí intrigy, naučí sa niečo o živote aj sebaovládaní a zvíťaziť mu radami pomôže človek, od ktorého by to nečakal…


Riadne hrubá

To, čo si na knihe Hrdinové umírají okamžite všimnete, je jej hrúbka. Hoci má skoro sedemsto strán, čítanie ubehne veľmi rýchlo. Pútavý príbeh, nečakané zápletky či akčný dej vám nedovolia pustiť román z rúk.

Autor čitateľov privádza do svojho perfektne fungujúceho kastového sveta. Postupne nás oboznamuje s jeho históriou, zákonmi aj technickými vymoženosťami. Spoznávame neobmedzené možnosti a finančné zdroje najvyššej kasty a zároveň živorenie bez nádeje na lepšiu budúcnosť tých najchudobnejších. Tí žijú v štvrtiach s vysokou kriminalitou a nízkym vekom dožitia. Medzi najúžasnejšie vymoženosti patrí prístroj, ktorý umožňuje dostať sa do inej dimenzie – Mimosveta. Ten zmenil celú spoločnosť a dá sa povedať, že si ju podriadil.

Kým na Zemi funguje len technika podliehajúca prírodným zákonom, na Mimosvete je možné ovládnuť mágiu a stretnúť tvory ako z rozprávok. Tie neuveriteľné alternatívy, variabilitu a škálu dejových zvratov, ktoré tento fakt umožňuje, robí rozprávanie oveľa pútavejším. Autor všetky možnosti maximálne využil, a tak o nečakané prekvapenia nie je núdza.


Utíšte sa, akcia!

Samotné rozprávanie je poriadne akčné. Čitateľ nemá šancu si vydýchnuť, pretože sa neustále deje niečo, čo ho udržiava v napätí. Autor sa zaoberá štúdiom bojových umení, čo mu pomohlo napísať bojové scény realisticky. Je ich skutočne neúrekom. Či už je to boj so zbraňami, či bez zbraní, scény sú podané farbisto, reálne a bez príkras.

Rovnako sú napísané aj jednotlivé postavy. Sú to ľudia, ktorí majú dobré aj zlé stránky. Podliaci, vrahovia, zlodeji, podrazáci, pätolízači, zvrhlíci… Nájdeme tu všetky podoby človečenstva aj rôzne bytosti. Hlavná postava je vraždiaci stroj. Agresivita spolu s tvrdohlavosťou mu umožnili dostať sa po kastovom rebríčku oveľa vyššie, než je v tejto spoločnosti bežné. Napriek výbušnosti a schopnosti zmlátiť či zavraždiť hocikoho bez výčitiek svedomia, je to muž, ktorý hlboko miluje svoju ženu. Pre jej záchranu je ochotný spraviť veci, ktoré by od neho nikto nečakal. Práve tento moment prekvapenia mu umožní dosiahnuť cieľ.

Na postavách je fascinujúce to, že žiadna nie je iba zlá alebo iba dobrá. Každá má svoje klady aj zápory. Postupne sa dozvedáme dôvody ich konania. Nech už sú akokoľvek šľachetné či sebecké, umožňujú autorovi pracovať s myslením a činmi aktérov a navodiť pocit, že sú skutočné bytosti. Nedokážu vždy robiť to, čo by naozaj chceli. Okolnosti a náhody ich ovplyvňujú a ohýbajú aj ich charakter.

Čitateľ si možno dlho neuvedomí fakt, že rovnako, ako môžu vyššie kasty manipulovať s nižšími a pripraviť tých menejcenných o majetok, slobodu či život, manipulujú aj s obyvateľmi Mimosveta. Sú pre nich bábky s ktorými sa hrajú. Že zomrú desaťtisíce? V poriadku, hlavne, že sme sa pri tom dobrodružstve dobre bavili… Je to istým spôsobom zamyslenie sa nad tým, akú cenu má život. Je správne manipulovať s ľuďmi, rozhodovať o bytí či nebytí iných z pozície toho mocnejšieho?


Mňam, mňam

Hrdinové umírají je skvelý román plný akcie, trpkých ľudských osudov, mágie aj krvi a pachu smrti. Nenechajte sa odradiť rozsahom, pretože je to skvelý príbeh. Chytí vás na začiatku a pustí až na poslednej strane. Vtedy si v duchu poviete, že je škoda, že sa už skončil. Našťastie je to prvá kniha série o Cainovi, takže sa určite dočkáme aj pokračovania.

Teraz sa pohodlne usaďte do kresla nasaďte si indukčnú prilbu a pripravte sa na dobrodružstvo. Budete ho prežívať, akoby ste sami boli Cainom. Budete to vy, kto sa bude biť, zabíjať, zvrhávať vládcov, snovať intrigy. No na rozdiel od hercov, vy to určite prežijete.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Hrdinové umírají si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hrdinové umírají (orig.: Heroes die)
Žáner: fantasy
Autor: Matthew Woodring Stover
Vydal: Planeta9
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Preklad: Martin Pohl
Väzba: pevná
Počet strán: 696
ISBN: 978–80–88321–60–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. februára
Ena
Zdroj informácií