Recenzia – Matthew A. Clarke: Troll

Troll

Ste užívateľmi sociálnych sietí? Pravdepodobne áno. Takže viete, že je to virtuálny priestor, v ktorom sa z ľudí stávajú… celkom iní ľudia. Šikana, urážky, hejty, vyhrážanie, zosmiešňovanie, výzvy a mnoho iných nepríjemných situácií zažívajú denne milióny užívateľov internetu. Šíria sa ním dôležité informácie, ale aj hoaxy, ktoré si na objednávku či len tak pre zábavu niekto vymýšľa. Na druhej strane, bežne sa stáva, že si na sociálnej sieti nájdete spriaznenú dušu, ktorá vám rozumie, poradí, podporí vás. Človeka, ktorý pri vás stojí aj vtedy, keď vás nikto nechápe. Dokonca aj vtedy, ak sa rozhodnete spáchať samovraždu…


Som čudný

Scottyho otec je známy človek, no od rodiny odišiel, či skôr sa úplne „vyparil“. Scottyho to hlboko poznamenalo a cíti sa osamelo. Navyše má telo posiate škaredými jazvami. Skrátka, je to chalan priam predurčený na to, aby si z neho v škole spravili fackovacieho panáka a šikanovali ho. Lenže Scotty je počítačový génius.

Casper aj Scotty sú vydedenci. Casper je na rozdiel od Scottyho atraktívny, dokonca z veľmi bohatej rodiny a nemá problém zbaliť babu. No dokáže to iba vtedy, ak sa s ňou rozpráva pomocou ponožky s gombíkovými očami – slečny Naškrobenej. Je to bábka, cez ktorú Casper komunikuje so svetom.

Yetzel žije v rozpadajúcom sa dome po rodičoch, míňa zvyšky dedičstva a celý deň trávi na sociálnych sieťach. Je tlstá, škaredá, špinavá, smradľavá, no spokojná sama so sebou a tým, čo robí. Yetzel je troll. Vyhľadáva osamelé duše a pomáha im so všetkým skoncovať. Ešte radšej púšťa do obehu fantastické správy a „overené fakty“, ktorými ničí iným ľuďom životy. Táto práca ju napĺňa, je zmyslom jej života.


Všetky cesty vedú na sieť

Osudy týchto troch protagonistov sa na sieti jedného dňa úplnou náhodou skrížia. Nuž a práve táto náhoda rozhodne o ich ďalšom živote.

Všetci sú prepojení internetom. Jeden na ňom hľadá útechu, spoločnosť, útek zo samoty, druhý rieši smrť sesternice, tretí trolí. Keď je jasné, že v pozadí všetkého je práve Yetzel, vymyslia priatelia plán pomsty. Má síce medzery a stojí na, povedzme, informáciách spadajúcich do sféry rozprávok, no je to plán. A mladíci sú naň pyšní. Trolovia sa však nedajú zničiť ľahko. Môžeme dvojici kamarátov iba držať palce a sledovať, či to zvládne…


Ako ľahko sa dá zničiť človek?

Útla knižočka Troll je veľmi aktuálnym dielkom. Sociálne siete nás denno-denne ovplyvňujú. Niektorí na sieti zažili šikanu, hejtovanie, uverili hoaxu, zaplietli sa do agresívnej debaty, prípadne si našli priateľov na život a na smrť. Eventuálne podaktorí hejtujú, šikanujú, vedome šíria nezmysly… Autor sám na vlastnej koži zažil, aké to je, keď sa pre nepodložené tvrdenie do vás agresívne pustí množstvo neznámych ľudí. Nepoznajú vás ani pravdu, no sú schopní vás urážať, ponižovať a odsudzovať. To je aj jeden z dôvodov vzniku tejto knihy. Troll si sedí v pohodlí domova a prostredníctvom sociálnych sietí ničí ľuďom životy. Pravú tvár trolla nepoznáte. Pracuje pod falošnými identitami, a preto je väčšinou nepostihnuteľný.


Troll z rozprávky?

Zrnka temnoty je edícia z vydavateľstva Golden Dog, ktorá obsahuje krátke romány či skôr novely. Každá jedna je niečím zvláštna, a práve tak to je aj s novelou Troll . Čakáte príbeh zo súčasnosti a dostanete ho, no zároveň s ním aj riadnu dávku OCD, nadprirodzena, predurčenia, rozprávkova aj akejsi svojskej… nazvime to takmer mágie.

Protagonisti sú obyčajní ľudia, akých sú milióny. Cítia osamelosť, strach, bezmocnosť a majú problém komunikovať. To sa mení v prípade, ak je po ruke ich osobná barlička – pomocníčka. Pre Scottyho a Yetzel je to počítač a sociálne siete, Casper má svoju ponožkovú bábku. S barličkami sa z outsiderov stávajú plnohodnotné a zaujímavé indivíduá. No je to všetko len istý druh pretvárky, čo si chvíľami uvedomujú všetci.

Nečakajte klasické, obyčajné postavy. V tomto románe sú všetky svojim spôsobom divné. Niekto verí na skutočných trolov a ich magické zničenie, komunikuje prostredníctvom ponožky, inému sa objavujú prapodivné jazvy po celom tele. Okrem toho sa v príbehu objaví postava trpiaca obsedantno-kompulzívnou poruchou, ktorej vysvetlenie, rovnako ako aj dôvod vzniku Scottyho jaziev, sú takmer rozprávkové alebo ak chcete, fantasy. No a nakoniec sa ukáže, že aj ponožková bábka môže byť niečo viac.

Každý z protagonistov dostane možnosť troliť aj byť trolený, vyskúšať si to z oboch strán. Scotty a Casper svoju pomstu realizujú krôčik za krôčikom. Zažívajú mnoho kurióznych situácií a Yetzel im nezostáva nič dlžná. Občas pri čítaní neviete, či sa smiať, či sa báť.

To, čo je na tomto príbehu najúžasnejšie, je jeho bizarnosť a prepletanie hororových a mýtických prvkov. Nikto nie je úplne normálny, každá postava má svoje úchylky a odchýlky, čo z nej robí celkom nevšedný exemplár človeka alebo trola. Prepojenie reality s rozprávkami či mýtmi dalo autorovi možnosť vyblázniť sa na nevšedných situáciách, do ktorých sa jeho aktéri dostávajú, a vyriešiť zápletku zaujímavým spôsobom. Román Troll hovorí o skutočnom probléme, rozpitváva reálnych démonov súčasnosti, preto sa v ňom nevyhneme stratám, tragédiám aj smrti. Tie sú podané citlivo a v deji majú svoje opodstatnené miesto.

Troll, malá kniha o problémoch, ktoré zažívate možno aj vy a ktoré sú podané svojsky netradične. Svojich čitateľov si preto kniha nájde určite nielen medzi milovníkmi edície Zrnka temnoty. Troll je totiž skvelý!

Hodnotenie: 90 %

Knihu Troll si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Troll
Žáner: horor, fantasy
Autor: Matthew A. Clarke
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Preklad: Martin Štefko
Počet strán: 84
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88635–48–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. januára
Ena
Zdroj informácií