Recenzia - Mary Wollstonecraft Shelley: Frankenstein - audiokniha

Frankenstein - audiokniha obalka

Recenzovať Frankensteina je ako posudzovať statiku Cheopsovej pyramídy. Tento príbeh o zodpovednosti za svoje činy, hľadaní porozumenia a dvojsečnosti vedeckého pokroku zložil skúšku časom na jednotku a s jeho vplyvom na hororovú fantastiku (všeobecne, nielen literárnu) môže súťažiť snáď len Dracula.

Ukážka z audioknihy Frankenstein

Možno práve kvôli stovkám spracovaní, citácií, výpožičiek a paródií sa viac ako príbeh samotný stalo ikonickým jeho monštrum. Meno Frankenstein pozná snáď každý (Frenkí Štajn? Monster Háj pozerám vždycky keď prídem zo škôlky!). Už menej ľudí pozná základné rysy príbehu (No… jeden vedec stvoril frankenštajna a ten sa mu vymkol z rúk a potom zabíjal a tak…) Ešte menej si uvedomuje, že to meno patrí tvorcovi a nie monštru (To fakt?).

Ale koľkí naozaj poznajú pôvodný text, neprefiltrovaný (najčastejšie) filmovým scenárom?

Samozrejme, dielo napísané pred dvesto rokmi (1818) je poplatné dobe vzniku. Odhliadnuc od geniálne nadčasového príbehu, jeho formálna stránka predstavuje predsa len určitú prekážku pre súčasného čitateľa, zvyknutého na súčasné rýchlo konzumovateľné texty. Sú to propriety typické pre gotický román z obdobia romantizmu – podrobné opisy prostredia, únavne kompletné životopisy väčšiny postáv spojené s hodnotením ich výzoru a charakterov. Ale predovšetkým podrobné popisy emocionálnych stavov hrdinov a intenzita citov, ktorá takpovediac vyráža poistky a podpisuje sa na ich fyzickom zdraví.

A práve v tomto môže pomôcť audiokniha.

Hoci aj v tomto prípade prvé dve-tri kapitoly šli trochu sťažka, kým som si zvykol na atmosféru textu. Tá sa akosi líšila od tej, čo mi utkvela v pamäti pri čítaní kedysi dávno. Predsa len, hlas, ktorý prednáša príbeh, svojou interpretáciou privádza poslucháča k trochu iným predstavám, ako keby si ten text čítal sám. Na začiatku ma trochu vyrušoval aj hudobný podmaz, ten sa však takmer nebadane vytratil a nahradili ho decentné hudobno-ruchové predely. Po pár kapitolách som sa naladil na správnu vlnu a príbeh ma opäť raz dostal.

Oceňujem výborný výber interpretov. Sledujúc štruktúru románu, ktorá sa skladá z rozprávaní kapitána Waltona, Victora Frankensteina a samotného monštra, striedajú sa tu traja herci – Jan Zadražil, Petr Pochop a Robert Mikluš. Ich hlasy sú krásne zladené, občas podporené subtílnymi zvukovými efektami. Všetci traja podali bezchybný výkon.

Ak chcete doplniť resty z klasiky, ale nechce sa vám do textu, ktorý je predsa len kvôli dátumu svojho vzniku náročnejší na čítanie, audiokniha môže byť tá ľahšia cesta. Vrelo odporúčam.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Frankenstein (Audiokniha)
Žáner: horor
Autorka: Mary Shelley
Vydavateľstvo: Needles Audiobooks
Rok vydania: 2016
Interpréti: Robert Mikluš, Petr Pochop, Jan Zadražil
Čas trvania: 8 hodín 50 minút


24. januára 2017
Jozef Girovský