Recenzia – Martin Štefko: Farma zrůd

Farma zrud

Dalo by sa povedať, že Hank Giorgio je newyorský policajný vyšetrovateľ, ktorý vždy všetko vyrieši. Len Fotograf mu stále uniká. Na toho ale Hank nebude mať čas. Dôjde k únosu jeho policajnej partnerky. Hank na meno zločinca príde pomerne rýchlo, takže toho chlapa stačí už len nájsť. Čo však spraví s tým, že ho práve dobehla minulosť o ktorej dúfal, že zostane len minulosťou?


Zatiaľ to nevyzerá zle…

Hank Giorgio je so svojou partnerkou Larisou Kramer privolaný k prípadu vraždy akejsi Sugar. Mladá žena bola posledné týždne Larisinou milenkou, čo by mohlo byť predzvesťou problémov. Hank sa snaží nájsť odpoveď na otázky, prečo musela zomrieť a prečo si na odstránenie bezvýznamnej prostitútky niekto najal profesionála. Kým nájde odpoveď, kolegyňu Larisu unesú.

Od prvého momentu je jasné, že pôjde o osobnú záležitosť. Hank sa bude musieť vrátiť do minulosti, keď vyšetroval prípad sadistického maniaka, ktorého istým spôsobom podcenil. Teraz musí niesť následky. Zatiaľ ľudia umierajú a zakaždým sú to tí, ktorí pre Hanka, napriek absencii citov, veľa znamenajú. Evidentne sa mu niekto mstí a chce ho vidieť na kolenách.

Hank je až kruto racionálny a každú drobnosť rieši s chladnou hlavou. Jedine on je schopný dotiahnuť túto kauzu až do konca. Nech už je akokoľvek osobná, bolestivá a stojí čokoľvek. Svet sa musí zbaviť človeka, ktorý ženy nezabíja len tak. To, čo tie chudery zažijú pred smrťou, je horšie než samo peklo. Hankova myseľ pracuje na plné obrátky. Zvažuje možnosti a plánuje. Možno sa mu podarí zabijaka zastaviť skôr, než zomrie ďalšia nevinná obeť. Možno…


Farma sa vracia

Farma zrůd je akýmsi voľným pokračovaním románu Mrtvé ženy (2020). Spoznali sme sa v ňom s Hankom Giorgiom, čerstvo ženatým policajným vyšetrovateľom, ktorý odletel stráviť medové týždne do krásneho hotela pri mori. Lenže dôjde k vražde a on sa ocitá v kolotoči nočných môr a snahy vypátrať vraha. Farma zrůd sa odohráva niekoľko rokov po tomto zločine. Vražda mladej šľapky roztočí kolotoč násilia. Ukáže sa, že prípad bude oveľa zložitejší a osobnejší, než by si na začiatku Hank pomyslel. V prvom momente všetky indície pomsty smerujú k Larise. Hank si našťastie skoro, ale veľmi bolestne uvedomí svoj veľký omyl.

Detektívka čitateľa upriamuje na Hankovu schopnosť bez akýchkoľvek citov, odosobnene dedukovať fakty prípadu a zdarne ho vyriešiť. Zrazu je chytený do pasce, pretože zomierajú ľudia jemu blízki. Hoci Hank pomerne rýchlo zistí, kto stojí za sériou vrážd a únosov, uvedomuje si, že jeho protivník je ten najzvrátenejší človek, s akým sa v živote stretol. Navyše Hank v jeho prípade nebol dôsledný, takže si všetky vraždy teraz dáva za vinu. Celý čas si kladie otázku, čo so svojou chybou môže ešte urobiť, kam až dokáže vo svojej pomste za priateľov zájsť.

Dej je vystavaný na troch dejových líniách, pričom každá sa odohráva v inom čase. Hneď na začiatku začal autor do príbehu vkladať krátke a stručné epizódy odohrávajúce sa v budúcnosti, keď už Hank pozná totožnosť osoby stojacej za zločinmi. Tieto úryvky sa objavujú len niekoľkokrát, pretože v poslednej tretine knihy sa stávajú realitou.

Medzi predelmi, poodhaľujúcimi, čo sa stane, sa sústreďujeme na vyšetrovanie násilnej smrti mladej prostitútky. Táto žena sa nevyhýbala mužom ani ženám, takže jej sex s Larisou sa ukáže ako účelový. Hank sa začne pýtať, a spolu s ním aj my, čo dievča od seržantky chcelo a kto si ho najal a vzápätí dal odstrániť?

Zhruba v tretine knihy sa vraciame v čase o osem rokov späť. Hank Georgio je ešte policajné ucho a má skvelého partnera a učiteľa. Ten rešpektuje jeho odlišnosť a absenciu pocitov, no systematicky v ňom rozvíja dedukčné schopnosti. Spoločne pátrajú po sadistickom vrahovi mladých žien. Táto časť čitateľovi pomáha pochopiť dôvody, pre ktoré sa Hankovi po rokoch mstí. Spoznávame aj objednávateľa vraždy Hankovej manželky, čím sa Farma zrůd prirodzene prepojí s románom Mrtvé ženy.


Číta sa to samo

Farma zrůd je skvelý detektívny hororový triler, s hlavným hrdinom s takmer nadľudskými schopnosťami. Hoci Hank nepozná žiadne city, dokážeme sa s ním plne stotožniť a preciťovať to, čo on nedokáže. Spoločne potom prechádzame jednotlivými prípadmi z minulosti aj súčasnosti a so záujmom sledujeme indície aj Hankove dedukcie a závery.

Martin Štefko je majiteľ vydavateľstva Golden Dog, ktoré sa venuje primárne domácim autorom. V poslednom čase sa čoraz hojnejšie profiluje aj ako vydavateľstvo skvelých hororových románov zahraničných autorov. No Martin Štefko je sám skvelým autorom. Nebojí sa spracovať aj kontroverzné témy a píše o nich s nadhľadom, bez zbytočného pátosu alebo vyvolávania rozruchu. Vo Farme zrůd sa stretneme so sadistickou brutalitou, utrpením, krvou a nešetrí sa ani inými telesnými tekutinami. Všetko, napriek tomu, že je to opísané bez príkras, je predostreté primerane téme, ktorú kniha rieši. Samotný námet je pútavý a aj vďaka spracovaniu je čitateľ vtiahnutý do deja od prvej stránky románu.

Skvelé dialógy, v ktorých sa nájdu aj vulgarizmy, sú prirodzené a primerané postavám a prostrediu, z ktorého vzišli či v akom sa pohybujú. Hrdinovia sú rozmanití povahovo aj sociálne. Nachádzame v nich hĺbku aj plochosť, bohatý citový život aj prázdnotu. Aroganciu, trápenie, obetavosť aj odťažitosť.

Spojte preto tri skvelé zážitky ktoré predstavuje detektívka, triler a kúsok fantastiky, zosobnenej v schopnostiach detektíva Hanka Giorgia. Zažijete skvelú a poriadne rýchlu jazdu. Preto sa, prosím, radšej pripútajte…

Hodnotenie: 90 %

Knihu Farma zrůd si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Farma zrůd
Žáner: detektívka, triler, horor
Autor: Martin Štefko
Vydal: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 400
ISBN: 978–80–88067–58–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


13. decembra 2022
Ena
Zdroj informácií