Recenzia – Marko Hautala: Architekt temna

Architekt temna

Jonimu kúpil otec byt. Mala to byť láskavosť, akási pomoc nepodarenému synovi, ktorý sa konečne snaží žiť ako normálny človek. Joni stojí pred vysokým sivým panelákom plným ľudí. Majú možno šťastné, možno posraté životy. Joni bude odteraz spolu s nimi prežívať zo dňa na deň a dúfať, že raz bude lepšie. Naozaj bude?


Nový sused

Celý Joniho majetok sa skladá z pár vecí, ktoré nezaplnia ani jednu miestnosť. Byt cítiť starinou a pod oknom, k jeho „nemalej radosti“, hučí prastará klimatizačná jednotka. Joni sa nevie rozhodnúť, či sa mu toto bývanie páči či nepáči. Ocko si ale splnil povinnosť a dúfa, že syn konečne dokončí vysokú, usadí sa a nechá si nalinkovať život. Otec totiž nikdy neprijal fakt, že Joni trpí zvláštnou psychickou poruchou – nutkavým denným snívaním. Svoje záchvaty vždy ovládnuť nedokáže, takže hocikedy cez deň odlieta mimo realitu.

To, čo mladého muža stresuje, je samotný panelák. Temné schodisko, povala, no hlavne pivničné priestory. Práčovňa, sušiareň a sauna, v ktorej sa stal zločin. Nie je to príjemný pocit – žiť v dome, kde sa stala vražda a samovražda. Avšak Joni inú možnosť momentálne nemá. Čím viac spoznáva dom a susedov, tým viac sa ho zmocňuje nervozita a tieseň. Je to zvláštnym zápachom na chodbe či puchom potuchliny, ktorú cítiť z bytov? Alebo sa nad domom vznáša neviditeľný tieň zločinu? Takmer všetci nájomníci sú dôchodcovia a v paneláku bývajú, odkedy bol postavený. Navyše majú k starému baráku akýsi chorý vzťah. Akoby bol pre nich živý a oni sa ho báli… Joniho si nevšímajú, sú skúpi na slovo. Okrem čudáka starého Suleviho.


Veríš v kliatby?

Zmena nastane, keď Joni objaví odkaz s kliatbou. Má sa začať báť? Netuší. Je nevyspatý, v noci ho budia zvuky z tmavej chodby a schodiska. Ak je ticho na schodoch, nedá mu spať prastará klimatizačná jednotka na streche obchodných priestorov v bezprostrednom susedstve. Ten hukot a klepot je neznesiteľný. Joni má nervy napäté na prasknutie. Napriek tomu zažíva aj niečo príjemné. Priťahuje ho Matilda, mladá suseda z bytu pod ním, ktorá natáča depresívne videá. Teraz však Joni hlavne túži zistiť, čo sa v dome deje. Je to takmer obsesia, ktorej sa nedokáže zbaviť, rovnako ako denného snívania. Práve Sulevi Ek mladíkovi povie to, o čom všetci zaryto mlčia. Keď navyše v Suleviho byte Joni nájde starý kotúčový magnetofón s nahrávkou, roztočí sa koleso udalostí šialeným tempom a prinúti mladíka spraviť rozhodnutia, ktorým by sa najradšej vyhol.


Architekt hororu

Marko Hautala je skvelý autor. Svojimi knihami si dokáže čitateľa podmaniť. Na strach, neistotu a úzkosť ho pripravuje postupne. Pomaly a trpezlivo mu podsúva nové obavy a zmätok, ktoré postavy prežívajú, a tie sa zaradom usadzujú v čitateľovej hlave. Kráčate príbehom a zostávate neustále v strehu, lebo netušíte, kam vás autor zavedie a čo máte čakať za ďalším rohom, na novej stránke. Začne to stiesneným pocitom zo spoločných priestorov v suteréne. Pokračuje náhodným zistením, že sa v dome stala vražda, neskôr príde zmienka o vrahovej samovražde. V noci nespíte, pretože vás desia tajomné zvuky z chodby. Stojíte za dverami a nemáte odvahu pozrieť sa cez priezor. Náhodný nález starých fotiek nechutného starca vo vašom byte strach len zväčší, no po vypočutí nahrávok z bytu starého Suleviho začnete doslova panikáriť. Do toho vám na nervy brnká neustály rachot klimatizácie…Pri­dajte ešte nepríjemné situácie, ktoré sa vymykajú predstavám, množstvo čudných ľudí, nezvládnuteľného chlapca, počasie, názory a pocity, ktorým by sa každý najradšej vyhol. Na konci knihy budete mať obavy prejsť po chodbe vášho vlastného paneláku či zájsť si do suterénu vyvesiť bielizeň alebo odložiť bicykel.

Autor nám rozpráva obyčajný príbeh o otcovi a synovi. Mladík sa pokúša na otca zabudnúť tým, že sa vrhá z jedného dobrodružstva do druhého. Teraz však nastal čas, aby sa konečne usadil a študoval. Joni je nútený bývať v dome, ktorý na neho pôsobí takmer strašidelne a stále má pocit, že sa v ňom ukrýva niečo nebezpečné. Panelák postupne opantáva mladíkovu myseľ a vedie ho tam, kde ho chce mať, pretože tento dom má dušu, zvrátenú myseľ a prahne po krvi. Sledujete Joniho postupnú premenu. Na začiatku ho dom aj byt strašia, potom ho napriek strachu fascinujú, aby ho na konci úplne zmenili.

Tlak sa stupňuje, neustále nachádzame nové podivnosti, či už sú to susedia, ktorých tajomstvá radšej mali zostať nevyslovené, či ukryté odkazy na minulosť, ktorú Joni pomaly, krok za krokom, odhaľuje. Tie zistenia nebudú vôbec príjemné a vy budete premýšľať, či sa im Joni podriadi alebo unikne. No on si, rovnako ako starý Sulevi Ek, uvedomuje, že jediným únikom z domu, bytu, pred kliatbou aj vlastným strachom je smrť.

Hautalov román Architekt temna je dôkazom, že námetom na horor môže byť aj obyčajná vec, bežná situácia či nezaujímavý panelák. Drobnosti, činnosti či udalosti, ktoré sú pre nás také bežné, že im nevenujeme pozornosť

Hodnotenie: 95 %

Knihu Architekt temna si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Architekt temna
Žáner: horor
Autor: Marko Hautala
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preložil: Linda Dejdarová
Počet strán: 311
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–45–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


27. decembra 2022
Ena
Zdroj informácií