Recenzia: Marijuanaman - Zahúlime a nakopeme pár zadkov

Marijuanaman

Andy Warhol, Bill Clinton, Bob Dylan, Chris Rock, Douglas Adams, Kurt Cobain, Mick Jagger. To sú iba niektorí zo slávnych ľudí, ktorí mali a majú radi marihuanu, ľudovo známu ako „tráva“. Jedným z nich bol aj večný rastaman Robert Nesta „Bob“ Marley (6. február 1945 – 11. máj 1981). Bob bol jamajský spevák, skladateľ, gitarista a významný predstaviteľ reggae. Jeho hudba je legendárna, rovnako ako jeho rastafariánska viera a obľuba marihuany. So svojimi mnohými družkami splodil celkovo trinásť synov. Ak sa na neho díva z dymového obláčika, jeho najstarší David Nesta „Ziggy“ Marley mu dozaista robí radosť: je otcom šiestich detí, založil úspešnú hudobnú skupinu, získal štyri ocenenia Emmy, je filantropom a minulý rok bol publikovaný jeho superhrdinský komiks menom Marijuanaman.

Vitajte v meste Exodus. V meste, v ktorom by určite radi žili Jeffrey „The dude“ Lebowski, aziat Harold a jeho indický kamoš Kumar alebo trojica hlavných postáv seriálu Bored to Death. V tomto meste je totiž marihuana legálna a každodenne používaná. Ale občania Exodusu nie sú napriek svojej zhúlenosti šťastní. Pýtate sa – prečo nie sú napriek svojej zhúlenosti šťastný? Pretože žijú vo svete, ktorý nedosiahol osvietenie, je temný a deprimujúci. Najväčší podiel na tom má diabolská farmaceutická spoločnosť menom Pharma-Con. Podarilo sa im vyrobiť syntetickú drogu zvanú Ganjarex, ktorá užívateľovi dokáže zmeniť náladu bez toho, aby si musel zapáliť jointa. A to je pre hipíkov z Exodusu a ich plantáže plné marihuany zlé. Preto sa rozhodli napadnúť továrne Pharma-Conu a vyradiť zlosynov šíriacich drogu z obehu. No šéf farmaceutickej spoločnosti z toho nemá vôbec ale vôbec radosť. Tak si dá vyrobiť techno-motorkárskeho žoldniera, ktorý zadupe do zeme všetko a všetkých, ktorí sa mu znepáčia. Za správnu cenu samozrejme. A ako bonus musí zabiť superhipíka menom Sedona, ktorý údajne nie je z planéty Zem.

Sedona naozaj nie je pozemšťan. Pochádza z planéty Yelram, ktorá bola domovom vesmírnych hipíkov. Yelramania boli šľachetnou rasou, ktorá nažívala v mieri a dokonalosti. Všetci sa mali radi, nejestvovali žiadne vojny a prežívali vďaka enviromentálnemu elementu zvanému Manna. Ale tak ako každá párty, aj tá na planéte Yelram sa musela raz skončiť. Ich Manna (v podstate supertráva) sa im začala míňať a Sedona bol vyslaný ako emisár na Zem, aby našiel podobnú rastlinu, ktorá zachráni jeho domovskú planétu. A aj ju našiel. Pristal uprostred marihuanového poľa a behom chvíle esenciu rastlín absorboval.

Vo svete komiksov sme boli svedkami zrodu superhrdinov rôznymi spôsobmi. Od uhryznutia rádioaktívnym pavúkom cez zasiahnutie bleskom po ožiarenie gamma alebo proste vesmírnymi lúčmi. Teraz medzi nás prichádza superhdina, ktorý sa zrodil vďaka matke prírode. Sedonu alias Marijuanamana poháňa marihuana a urobí všetko aby ochránil ju aj jej pestovateľov.

Marijuanaman sa síce zrodil v Ziggyho mozgu, ale on je hlavne hudobník a na transformovanie rukopisu na príbeh potreboval niekoho z komiksovej brandže. Prvým pánom na holenie bol kreslič Jim Mahfood (Clerks, Gen Active). Ziggy totiž chcel tento príbeh vydať pôvodne ako knihu a Jim mu do nej mal urobiť pár ilustrácii. Ten si rukopis prečítal a vysvetlil mu, že on v tom skôr vidí komiks a v autorských komiksoch majú tvorcovia oveľa väčšiu slobodu. No a na prepis rukopisu potrebovali skúseného scenáristu, ktorý sa nebojí skúšať nové veci. Na scénu prichádza Joe Casey (Wildcats version 3.0, Cable), ktorý už má na klávesnici pár úspešných zárezov. Teraz už vzostupu Marijuanamana nič nebránilo. Ani ľudia.

Ak by niekto chcel vydať takýto komiks u nás, tak by sa možno začali búriť nejakí takzvaní intelektuáli tvrdiaci, že sa komiksom propagujú drogy. V Amerike sa nič také nestalo, keďže autorské trio pochádza z Californie a tam patrí fajčenie marihuany k životnému štýlu. Ak ste čítali niektoré z predchádzajúcich komiksov s Mahfoodovou kresbou, tak si určite všimnete, že v každom komikse používa iný štýl kresby. Ale taký on už je. Pokúša sa zlepšovať, robiť nové veci a zachádza až do takého extrému, že všetko robí sám. Kreslí, vyťahuje kresbu tušom, koloruje a dokonca si komiksy aj letteruje. V tomto komikse vyzerá jeho kresba aj koloring ako výplod narušenej mysle mixnutej géniom, ktorý vie ako vyjadriť myšlienku pomocou čudných kresieb. Je to psychedelické a zábavné zároveň a sadne k príbehu lepšie než zadok na nočník.

Pôvodne som sa chcel pred čítaním tohto komiksu riadne zhúliť, ale to nie je moja parketa. Nie som jeden z tých metodických recenzentov, ktorí robia všetko pre to, aby sa do príbehu poriadne vžili a aby ich články boli autentické. Keď som recenzoval komiks The new Adventures of Hitler, neoholil som si bradu a nenechal som si pod nosom pár fúzov, aby som sa lepšie vžil do Adolfových predfuhrerovských myšlienok. Ani to nebolo nutné. Na vychutnanie a ocenenie tohto komiksu nemusíte byť zhúlený. Tento komiks, napriek svojmu názvu, totiž nie je žiadna retardovaná záležitosť plná nechutností. Tráva sa tu síce fajčí, ale v podstate je to príbeh o superhrdinstve dvadsiateho prvého storočia. Je to predstavenie nového hrdinu, novej generácii čitateľov. A obsahuje všetko, čo má – vrátane superhrdinstva, bitiek, výbuchov, hipíkov, zlosynov, aj fajčenia trávy.

Marijuanaman je komiks, ktorý vznikol pre radosť samotného autora a tak by mal byť aj braný. Nie ako vážny komiks plný serióznych tém a myšlienok. Ak túžite po takom komikse, pri otvorení Marijuanamana ste na nesprávnej adrese.


Marijuanaman
Píše: Joe Casey
Kreslí: Jim Mahfood
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2011


5. apríla 2013
Marek