Recenzia – Marián Kubicsko: Kráľovstvo plchov: Princ

Kráľovstvo plchov - princ

Morské prasiatko menom Párok sa jedného dňa zatúla. Stratí sa tak svojej ľudskej rodine, no zo všetkých síl sa ju snaží nájsť. Lenže cesta do mesta je dlhá a pozná ju len málokto. Ak si morča chce zabezpečiť pomoc plchov, musí pre nich tiež niečo urobiť. Vďaka tomu zažije nejedno dobrodružstvo.


My zvieratká sme príliš malé, aby sme ľuďom pomohli. Uzdravujeme ich iba tým, že ich robíme šťastnejšími. (str. 126)

Slovenský spisovateľ Marián Kubicsko má na konte už niekoľko kníh. Po prvý raz prichádza so zvieracou fantasy, navyše určenou starším detským čitateľom. Na stránkach knihy ožívajú chlpatí hrdinovia, ktorí do veľkej miery konajú ako ľudia. Organizujú veľkolepé výpravy, hľadajú stratené meče, odhaľujú sprisahania, obetujú sa, bojujú s nebezpečným nepriateľom a mnoho ďalšieho. Na druhej strane im však ostáva väčšina zvieracích charakteristík. Takže čitateľ tu nájde družných plchov, ale aj ustráchané morča.

Aj vzhľadom na cieľovú skupinu príbeh ťahá vpred predovšetkým dej. Prejavuje sa to už od prvej strany. Postavy putujú z jedného dobrodružstva do ďalšieho. Pritom každé z nich sa líši od ostatných a nejde len o opakovanie toho istého okamihu s inými kulisami. Možno aj vďaka tomu kniha pôsobí ako spojenie viacerých žánrov. Raz ide o hrdinskú výpravu, inokedy o záchrannú misiu alebo opis priebehu obliehania. Tiež je miestami náročné odhadnúť, ako to všetko bude pokračovať.

„A nebojíš sa?“

„Čoho by som sa mal báť?“

„Ty to nevieš? Veď v tejto chate každú noc straší.“ (str. 13)

Rozprávanie teda v sebe ukrýva nejedno prekvapenie. Takisto sa tu nájde niekoľko popkultúrnych narážok, ktoré pôsobia ako poskrývané veľkonočné vajíčka. Ich hľadaním sa budú zabávať skôr starší čitatelia. Vďaka týmto nenápadným odkazom to miestami vyzerá, akoby otec, nadšenec fantastiky, rozprával príbeh svojim ratolestiam. Tie okrem morčiat a všakovakých chlpatých zvieratiek obľubujú aj akčných hrdinov.

Na stránkach sa preto mihne aj veverička – špión, škrečok – samuraj alebo potkan – mág. Všetko je to zabalené do klasického príbehu boja dobra so zlom, ktoré nesie tentoraz podobu potkanej hordy. Navyše s poriadnou nádielkou strhujúcich bojov a zaujímavých zvratov. Čitateľ teda prakticky nemá čas nudiť sa a knihu doslova zhltne. Okrem toho dostane aj pridanú hodnotu – vzdelávacie vsuvky o zvieratách. Kubicsko takto nevtieravo a prirodzene spája príjemné s užitočným. Ilustrácie sú pomyselnou čerešničkou na torte.

Kniha Kráľovstvo plchov: Princ je zaujímavým začiatkom novej série. Táto zvieracia fantasy ponúka dobrodružstvo, veľkolepé činy i prekvapivé záchrany. Je primárne určená starším deťom (od desať rokov, ako je uvedené na obálke) a nielen tým, ktoré majú rady rozkošné chlpaté zvieratká. Pritom však neurazí ani rodičov.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Kráľovstvo plchov: Princ si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Kráľovstvo plchov: Princ si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kráľovstvo plchov: Princ
Kráľovstvo plchov 1
Žáner: zvieracia fantasy
Autor: Marián Kubicsko
Ilustrátor: Jakub Šimjak
Vydavateľstvo: Albatros
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 192
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–566–3149–2


Súvisiaci link

Predstavujeme – Marián Kubicsko: Kráľovstvo plchov: Princ


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


21. apríla 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií