Recenzia – Margaret Atwoodová: Svědectví (audiokniha)

Margaret Atwoodova - Svedectvi - audio

Ľuďom na to, aby niekoho odsúdili, zlynčovali či ohovorili, stačí málo. Vzbúri sa v nich zmysel pre spravodlivosť a následky bývajú katastrofálne. Koľkokrát trpeli skutočne nevinní? Pritom sa všetko mohlo vysvetliť. No zadržať masu ľudí volajúcu po krvi je nemožné. Už v dávnych časoch privádzali na súd svedkov. Nie jedného, ale dvoch. V prípade žien často až tri svedkyne. Preto skôr, než odsúdime, mali by sme zhromaždiť dôkazy. Aj v prípadoch, keď je vina viac, než zjavná. Potom, keď sa vykoná spravodlivosť, budeme môcť dobre spávať, pretože naše svedomie zostane čisté.


Hľadáme dôkazy

Svedectve Atwoodová nadväzuje na svoj román Príbeh služobníčky. Nájdeme v ňom svedectvá konkrétnych postáv, z ktorých niektoré sú už čitateľom známe. Dej sa odohráva asi pätnásť rokov po úteku Fredovej/June aj s dcérkou, ktorú porodila svojmu veliteľovi, do Kanady. Nikolku/Daisy však vychovávajú náhradní rodičia. Svoju pravú totožnosť dievča nepozná. Pre Gileád sa Nikolkino získanie stalo vecou národnej cti. Jej fotka visí na stene každej školy či úradu, hneď vedľa obrazu tety Lýdie.

Dievčatá z výberovej školy ani netušia, aké smutné životy žijú. Všetky ženy v Gileáde dostali nariadené, čo si môžu obliecť, čo smú a nesmú robiť. Tvrdia im, že zmyslom života je starať sa o manželov, prípadne rodiť deti. Sú obklopené tetami, Martami aj Služobníčkami. Majú trinásť, mnohé strach z mužov a panickú hrôzu zo sexu. Oslobodené od vydaja sú len tety. Tie nič nevlastnia, roky sa učia, musia preukazovať vernosť Gileádu a absolvovať Perlovú misiu…

Daisy je na úteku. Ukryli ju ľudia z May Day. Tí dostávajú od niekoho vysoko postaveného v Gileáde presné informácie. Aby získali usvedčujúce dokumenty a mohli konečne zničiť celú gileádsku mašinériu bezprávia, je potrebné prepašovať Daisy priamo do jamy levovej. To je podmienka neznámeho informátora. Inak sa k usvedčujúcim dôkazom nedostanú. Takže Daisy nalejú čistého vína a prezradia jej skutočnú identitu…

Teta Lýdia dostala vlastnú sochu. Zvýšila jej dôležitosť aj počet nepriateľov. Je to žena, ktorá stojí za všetkým. Je všade a ak aj nie osobne, vždy sa dozvie to, čo potrebuje. Aká vlastne Lýdia je? Kým bola a čo prežila, že sa z nej stala na prvý pohľad bezcitná žena, schopná azda všetkého?

Aj v Kanade pôsobia misionárky tzv. Perlovej misie a získavajú nové ovečky. Plán May Day prepašovať Daisy/Nikolu do Gileádu, vyšiel. Dievča má odcestovať s jednou z misionárok. Možno sa ju podarí dostať tam, ale čo cesta späť? Vrátiť sa do Kanady je priam nemožné. Skontaktuje sa s ňou informátorka v Domove Ardua, útočisku tiet a misionárok? Snáď áno a možno prinesie aj kompromitujúce dokumenty. Všetkým zúčastneným zostáva jediné. Dúfať…

Vypočujte si ukážku z audioknihy Budoucnost lidstva


Rôzne životy a pohľady

V tomto románe sa pretínajú osudy žien rôzneho veku aj postavenia. Majú až priveľmi odlišné životné skúsenosti, vyrastali vo veľmi rozdielnom prostredí a čase, no spája ich túžba zničiť Gileád. Napriek tomu, aké zverstvá sa v ňom odohrávajú, nájdu sa aj takí, ktorí v toto zriadenie úprimne veria. Preto je prioritou získať svedectvá, že všetci takto nežijú zo svojej slobodnej vôle. Že sa tu vedome porušujú základné práva a slobody.

Svedectvo, ako bolo spomínané na začiatku, nadväzuje na Príbeh Služobníčky. V Gileáde naďalej pokračuje tyranský režim a May Day stále prevádza utečenkyne do Kanady či iných štátov. Román je písaný formou výpovedí troch hrdiniek: tety Lýdie, Daisy/Nikolky a Ágnes, dievčaťa z dobrej rodiny gileádskeho veliteľa. Každá z nich poskytuje vlastný uhol pohľadu na udalosti smerujúce k usvedčeniu Gileádu z jeho zločinov. Lýdia nám navyše osvetľuje vznik režimu, formovanie zákonov a kľúčových organizácii.

V audioknihe život hlavným postavám pod vedením režisérky Jitky Škápíkovej vdýchli herečky Taťána Medvecká, Veronika Khek Kubařová a Eva Josefíková. Martin Myšička sa ujal roly profesora v záverečnej časti audioknihy. Nuž a treba povedať, že herci sa zhostili svojich rolí skvelo.

Veronika Khek Kubařová a Eva Josefíková nás prevedú životmi tínejdžeriek Ágnes a Daisy/Nikolky. Staneme sa ich prostredníctvom mladou, sebavedomou a drzou pubertiačkou, či neistým, no napriek tomu trošku vzpurným dievčaťom vyrastajúcim v Gileáde. Tieto mladé ženy sú úplne rozdielne. Jedna je zvyknutá na vymoženosti, slobody a práva vyspelého sveta. Druhá o svete nevie vôbec nič. Obe vidia totalitný a utláčajúci režim inými očami a inak prijímajú drobné epizódy, ktoré ich spoja a ktorých aktérkami sa nechtiac stanú.

Skvelá je Taťána Medvecká v úlohe tety Lýdie. Až teraz pochopíme, čo Lýdia musela prežiť a prečo vykonala to, čo vykonala. Teta Lýdia potajomky píše svoju spoveď a ukrýva ju v knihe. Dospela do veku, keď si vie predstaviť, že bude niesť zodpovednosť za všetky spáchané hriechy. Že to pre ňu môže znamenať trest smrti, ju už neľaká. Je stará, unavená, no odhodlaná. To všetko na hlase jej predstaviteľky počujeme a dokážeme sa s Lýdiou stotožniť. Pretože ktože vie, čo by sme sa na jej mieste spravili my?

Hudobné predely sú súčasťou rozprávania. Nenásilne ho dopĺňajú, navodzujú správnu atmosféru. V tomto prípade ide o modernú elektronickú hubu. Klávesy a sóla hrané gitarou. Melódie sú clivé, smutné, občas temné ako sám príbeh, inokedy nostalgické, sťa takmer zabudnuté spomienky na lepšie časy.


Bodka na koniec

Prostredníctvom Svědectví dostávame možnosť spoznať a pochopiť Príbeh služobníčky aj ústredných hrdinov oveľa hlbšie. Veľa spravilo aj členenie na tri odlišné životné osudy a pohľady na Gileád a svet Atwoodovej budúcnosti. Audiokniha tak dostala komorný až intímny charakter. Poslucháč sa sám stáva hrdinom, prežíva a objavuje, bojuje aj trpí. Dej je síce občas predvídateľný, no aj tak vám z celej atmosféry a niektorých zvratov bude behať mráz po tele. Na konci si opäť vychutnáte dodatok v podobe konferencie o histórii Gileádu. Konferenciou poslucháčov prevedie vynikajúci herec s príjemným hlasom Martin Myšička. V jeho podaní zaznejú repliky charizmatického profesora histórie, ktorý zhrnie celé obdobie, počas ktorého sa kniha odohráva.

Pozývam vás na návrat do Gileádu aj napriek tomu, že je to totalitný štát, v ktorom je jeden človek povýšený nad druhého. Len pár vyvolených určuje normy správania, konania a to, čo si myslieť a ako žiť. Aj my sme si tým kedysi prešli. Pamäť ľudí je však krátka. Príliš rýchlo zabúdajú na to, čo bolo, a že mať dokonalú ideológiu pre šťastný život nestačí. Aj to je dôvod, prečo sú knihy Margaret Atwoodovej stále také aktuálne. Príjemné počúvanie!

Hodnotenie: 95 %

Audioknihu Svědectví môžete ihneď stiahnuť na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Audioknihu Svědectví môžete ihneď stiahnuť aj na Audiolibrix, pre podrobnosti kliknite na tento link


Svědectví
Žáner: dystópia
Autorka: Margaret Atwoodová
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Réžia: Jitka Škápíková
Dĺžka nahrávky: 14 hodín 10 minút
Formát: 2× CD, mp3
EAN: 8594169483474


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. februára 2021
Ena
Zdroj informácií