Recenzia - Marek Mittaš: Nevinných 15

mittas - nevinnych 15 obalka

Podoby ľudskej zvrátenosti sú pozoruhodne rôznorodé a ich zobrazenie v literatúre má často formu hororu. Hrôzu však nemusí vyvolávať fantastický prvok, neraz stačí aktivita samého človeka vo vzťahu k jeho okoliu. Práve na desivý rozmer človeka sú zamerané poviedky v útlej zbierke Nevinných 15 od Mareka Mittaša. Vo viacerých poviedkach tu autor dosahuje efekt odporu rekvizitami typickými pre žáner vyvražďovacieho hororu: týranie, kruté vraždy, nekrofília, pohlavné zneužívanie alebo bizarné predstavy o ňom. Témou zbierky sú potom rôzne formy deviácií: sociálnych, psychologických, sexuálnych. Na prebale knihy Mareka Mittaša prirovnávajú k Henrymu Millerovi, zniesol by snáď tiež porovnanie k vybraným poviedkam Roalda Dahla.

Niektoré poviedky (napr. Detský sen, Kamaráti) by mohli byť aj dlhšie, lebo pôsobia akoby boli súčasťou rozsiahlejšieho príbehu a dej by si zaslúžil dlhší vývoj. V týchto príbehoch sa tiež objavujú vedľajšie postavy so značným potenciálom, možno ich autor využije ako hlavné postavy v budúcich poviedkach. Rozsah väčšiny textov je oproti tomu primeraný, pretože zámery postáv sú pomerne priamočiare a keďže ide takmer výlučne len o uspokojenie ich túžob až pudov (často len sexuálnych), tak sa zabránilo vyprázdnenosti nápadu, k akej by za iných okolností prišlo. Za najlepšie poviedky môžeme označiť Detský sen, Kvapky proti kašľu, Kamaráti, Selfie. Poviedka Kvapky proti kašľu istý čas kĺže na hranici fantastiky, pretože hlavná postava nedostatočne rozlišuje medzi realitou a fikciou. Prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva ale bezpečne ukotví čitateľa práve v realite.

Nevinných 15 zaujme čitateľov hľadajúcich skôr temnejšiu stránku literatúry: sexuálne zvrátenosti, psychopatické osobnosti, bizarné myšlienkové postupy ľudí, vraždy, násilie, únosy detí a iné kruté historky odohrávajúce sa hocikedy aj bezprostrednom susedstve. Poviedky sa dajú prečítať rýchlo, niekedy však vzbudzujú naozaj nepríjemný dojem, ale realita nepustí. Marek Mittaš by zvládol určite aj dlhšie prózy, ako autor krátkych a vypointovaných poviedok sa osvedčil.

Nevinných 15 si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nevinných 15
Žáner: horor, splatter
Autork: Marek Mittaš
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2016
Jazyk: slovenský
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089718702


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


21. júla 2016
Ján Blažovský