Recenzia: Manifest Destiny

Do neprebádaných končín

Manifest Destiny 001

Človek bol odjakživa zvedavý tvor. Vždy ho zaujímalo, prečo sa veci dejú tak, ako sa dejú, prečo niečo funguje tak, ako funguje, a čo sa nachádza za tamtými horami. Vďaka tomu ľudstvo preskúmalo neprebádané krajiny a pustilo sa aj do vesmíru. Roald Amundsen, Daniel Boone, Krištof Kolumbus, James Cook, David Livingstone, Amerigo Vespucci, Marco Polo, Valentina Tereškovová, Neil Armstrong a ďalší sa postarali o rozšírenie našich poznatkov o neznámych diaľavách. Podobne ako dvojica bádateľov Lewis a Clark, ktorí mali za úlohu preskúmať teritóriá Ameriky, na ktoré si robili nárok Európania a Briti.

Expedíciou ich v roku 1804 poveril vtedajší prezident Thomas Jefferson. Okrem skúmania územia sa Lewis a Clark mali postarať aj o vedecké (skúmanie zvierat, rastlín) a ekonomické bádanie (nadviazanie obchodných vzťahov s Indiánmi). Ich expedícia trvala dva roky a bola veľmi úspešná. Ale čo ak by Lewis a Clark nenašli to, čo obvykle bádatelia nájdu? Na to sa zameral scenárista Chris Dingess (zodpovedný za americkú verziu seriálu Being Human) v komikse Manifest Destiny, ktorý začalo vydávať vydavateľstvo Skyboud (odnož Image Comics).

Máj roku 1804. Expedícii Lewisa a Clarka sa veľmi nedarí. Zatiaľ narazili iba na nové druhy vtákov, malých zvierat a kmene Indiánov. V skutočnosti poveril prezident Jefferson našich hrdinov zabíjaním monštier, ktoré by mohli stáť v ceste šíreniu moci Spojených štátov. Ale zatiaľ so žiadnymi monštrami nebojovali a ich najväčšou prekážkou je nuda. Lewisovi nezlepšuje náladu ani fakt, že polovicu posádky tvoria žoldnieri a väzni, ktorí majú pri nadchádzajúcom boji poslúžiť ako nahraditeľné a lacné sily.

Pomaly ale isto to začína vyzerať, že sa americký prezident nechal oklamať rozprávkami o tajomných končinách. No potom došlo k zmene. Zistili to vďaka tomu, že narazili na obrovský oblúk zložený pravdepodobne z miestnej vegetácie. Niečo také ešte nikto nikdy nevidel, takže je povinnosťou našich bádateľov, aby oblúk preskúmali. Možno ide o pohrebisko, možno o nejaké posvätné miesto. Je na Lewisovi a Clarkovi, aby zistili, či mal pán prezident pravdu alebo nie.

Tak ako väčšina ľudí, aj ja viem o Lewisovi a Clarkovi maximálne to, že šlo o dvojicu dobrodruhov putujúcich po Amerike. Navyše som videl komédiu Almost Heroes z roku 1998, v ktorej sa Matthew „Chandler“ Perry, obézny a mŕtvy Chris Farley a Eugene „mám husté obočie“ Levy pokúšali spomenutú dvojicu predbehnúť. Nič viac neviem. Takže pre mňa bol príbeh komiksu Manifest Destiny novým územím. No napriek tomu som si prvý diel maximálne užil. Chris Dingess vie, ako upútať čitateľa, a pritom čitateľom neznalým amerických dejín vie jednoducho vysvetliť, čo sa vlastne deje. To je príjemne prekvapujúce, keďže ide o jeho prvý komiksový počin.

Dingess sa vezie na vlne popkultúrneho fenoménu – historickej fikcii a zatiaľ sa mu darí udržať na surfe. Prvé číslo má všetko, čo treba na to, aby pritiahlo čitateľov: výborný začiatok, perfektnú charakterizáciu postáv a záhadu, ktorá hlavným postavám dá riadne zabrať. Čerešničkou na torte je parádna kresba Matthewa Robertsa, ktorý svojím citom pre detailnú kresbu a kreslenie „ksichtov“ na seba upozornil napríklad v sérii Battle Pope: Mayhem.

Mám rád historickú fikciu, hlavne ak je výborne napísaná a perfektne spracovaná. Taký Jonathan Hickman je pánom historickej fikcie a Chris Dingess má veľmi blízko k tomu, aby si zaslúžil miesto vedľa neho. Manifest Destiny odporúčam… prinajmenšom skúsiť.


Manifest Destiny
Píše: Chris Dingess
Kreslí: Matthew Roberts
Vydáva: Skybound
Rok vydania: 2013


27. novembra 2013
Marek „Keram“ Barányi