Recenzia: Malá antológia sci-fi poviedok – rozlúčka s Rogerbooks

Malá antológia sci-fi poviedok - obálka

Ak ste ešte nepostrehli, vydavateľstvo Rogerbooks ukončilo svoju činnosť. Táto kratučká antológia je poslednou vydanou publikáciou. Poďme sa spolu pozrieť čo zaujímavé v nej môžeme nájsť.


Na začiatku nás Subjekt Z zavedie do laboratórií, kde sa vedci snažia v ľuďoch znovu prebudiť božský eón. Ivana Molnárová zručne narába s príbehom. Zo začiatku ani veľmi netušíme, čo sa deje. Ako sa postupne vnárame do deja a prostredia, začína nám byť čoraz jasnejšie, ako to celé skončí. To je však aj chybou tejto poviedky, pretože záverečný moment prekvapenia si žiaľ domyslíme niekde v polovici.

Marek Brenišin sa s nami vyberie do vesmíru. Jeho space opera Odkaz Katedrály spracovaním aj atmosférou pripomína Vesmírnu odyseu 2010. Posádka lode sa vydáva pátrať po zmiznutom plavidle, ktoré by malo havarovať na jednom z mesiacov Jupitera. Sujet má zopár chybičiek, ani jazyk tu nie je až taký uhladený. Samotné ukončenie zanecháva dojem, akoby autor už netušil, čo tam má dať, prípadne bol príbeh spichnutý horúcou ihlou.

Samantha je názov nasledovného príbehu. Zavedie nás do nie príliš vzdialenej budúcnosti. Tu AI neovládajú iba automatické vozidlá, ale aj naše domácnosti. Ak ste videli seriál Eureka, niečo ako S.A.R.A.H. Je vidno, že Marek Čabák už má za sebou niekoľko súťaží, ako aj vydaných diel, napísané to je bravúrne. Dej samotný je pomerne ľahko predvídateľný. Podobne ako pri prvej poviedke, ani tu nás záver vôbec neprekvapí.

Ako posledný na nás z knihy vyskočí Lovec Šťastia. Príbeh z pera a súčasne univerza o šťastlivcovi Lenony Štiblaríkovej. Stretneme sa s ďalším pozemšťanom, ktorému sa podarilo opustiť našu rodnú planétu a zapliesť sa do víru udalostí. Vesmír vie byť drsný. Najmä ak sa v ňom dá predávať či skladovať šťastie a my, obyvatelia Zeme, ho máme zo všetkých rás najviac.

Autorka jasne dokazuje, že je už profesionálne vypísaná. Na tých pár stranách si stihneme obľúbiť hlavného hrdinu. Bude nás zaujímať, čo sa s ním stane ďalej, a jeho osud nám nebude ľahostajný. Preto mierne zamrzí otvorený koniec. Ak je to ukážka z ďalšej pripravovanej knihy, je sa na čo tešiť. Taktiež finálna scéna pôsobí, ako keby autorka nevedela, čo narýchlo spraviť, a prišlo k nevysvetliteľnému dejovému zlomu.

Celá antológia je každopádne skutočne citlivo zostavená a ja osobne si neviem vybrať najobľúbenejšiu poviedku. Marek aj Lenona napísali výborné dielka, ale vzhľadom na drobné chybičky, ktoré sa u oboch vyskytujú, nikto z nich u mňa nezískal jednoznačné prvenstvo. Ak si uvedomíme, že ide o knihu, ktorá sa „predáva“ zdarma, dostaneme za žiadne peniaze veľa muziky. Čas, ktorý do prečítania investujete, strávite príjemne.

E-knihu Malá antológia sci-fi poviedok si môžete ihneď stiahnuť v Martinuse ZADARMO, pre podrobnosti kliknite na tento link


Malá antológia sci-fi poviedok
Žáner: sci-fi
Zostavili: Fantasy-svet.sk, scifi.sk a Spektrum Fantázie
Autori: Ivana Molnárová Dubcová, Marek Brenišin,
Marek Čabák, Lenona Štiblaríková
Vydal: Martin Králik – ROGERBOOKS
Rok vydania: 2018
Jazyk: slovenský
Počet strán: 97
Obálka: vangarrett
Ilustrácie: vangarrett, Jakub Kadera, Martin Cuco Luciak a Ladislav Dlhý
ISBN: 978–80–89695–18–8


Súvisiaci link

Malá antológia sci-fi poviedok do vašej čítačky

Recenzia: Malá antológia scifi poviedok


14. júna 2018
Richard *Gullath* Bojničan