Recenzia – M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná - audiokniha

Vsemi dary obdarovana - obalka

V súčasnom trende postapokalyptických príbehov audiokniha Všemi dary obdarovaná predstavuje jednu z kvalitnejších podôb tohto žánru. Mohlo by sa zdať, že v rámci konca sveta a dožívania izolovaných skupín obyvateľstva už bolo napísané všetko, ale spisovateľ Mike Carey dokázal tento názor spochybniť. Podľa knihy bol natočený aj rovnomenný film v réžii Colma McCarthyho. Mike Carey nie je v našich končinách vôbec neznámy autor: Spolupracoval ako autor na komiksovej verzii Nikdykde (Crew 2008) a okrem iných komiksov je aj autorom série Lucifer. Všemi dary obdarovaná dokazuje jeho zručnosť aj ako románopisca.


Ukážka z audioknihy Všemi dary obdarovaná


Vo svete po celosvetovej kataklizme je populácia zdecimovaná a následkom infekcie húb premenená na tzv. „hladovcov“, bytosti neustále hladujúce po ľudskom mäse. Na vojenskej základni prežíva jeden z ostrovov nepostihnutých ľudí. Vedú tam výskum na zvláštnych deťoch, spomedzi ktorých vyniká dievča Melánia. Táto dievčina obľubuje grécku mytológiu, miluje rôzne príbehy rozprávané učiteľkou slečnou Justineauovou. Zároveň ale patrí k hybridom, ešte nevyvinutým do hladovcov – ak by mala príležitosť, tiež by bola posadnutá jedením ľudí. Po napadnutí základne hladovcami sa Melánii a časti vojenského osadenstva podarí ujsť, cieľom ich cesty sa stane Maják. Je to azda posledné útočisko nenakazených ľudí vo Veľkej Británii, o ktorom sa tiež predpokladá, že sa v ňom nachádza liek na chorobu vyvolanú spórami zhubnej huby.

Pozoruhodný princíp striedania pohľadov hlavných postáv, sympatickí hlavní hrdinovia a originálny záver ponúkajú hodnotné zážitky z počúvania, hoci v zápletke sa na viacerých miestach objavujú hororové prvky. Nečakane príjemné je aj zistenie, že v deji sa nevyskytuje žiadna romanca, takže poslucháč sa dokáže viac sústrediť na vnútorný vývoj postáv. A ten je najsilnejšou stránkou audioknihy: myšlienkové pochody postáv, ich citové rozpoloženie, silné emócie a vyvíjajúci sa charakter sú naozaj pôsobivé. Pritom nie je núdza ani o akciu a opisy krvavých útokov nenásytných hladovcov, ktorí spĺňajú všetky predpoklady zombie.

Vzhľadom na stále sa meniacich rozprávačov deja bolo potrebné angažovať viacerých hercov. V priebehu necelých 13 hodín počúvania sa takto striedajú hlasy Kláry Sedláčkovej Oltovej, Dany Černej a Vasila Fridricha. Pôsobivé sú predovšetkým pasáže, v ktorých sú postavy podrobené až pitve vlastného vnímania okolia a vyjasnenia svojich postojov k nemu. Príjemné ženské hlasy sú navyše v ostrom kontraste k nepriateľskému prostrediu, dokážu však dať akúsi nádej na ďalšie hodiny počúvania. Knihu Všemi dary obdarovaná najviac asi ocenia fanúšikovia nielen rôznych zombie apokalýps, ale hlavne tí, ktorí hľadajú inteligentnú fantastickú literatúru so silnejším dôrazom na psychológiu postáv.

Ukážku z knihy Všemi dary obdarovaná si môžete vypočuť, prípadne celú knihu stiahnuť na Audioteke

Audioknihu Všemi dary obdarovaná si môžete stiahnuť ako MP3 alebo objednať ako CD aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všemi dary obdarovaná (audiokniha)
Autor: M. R. Carey
Žáner: science fiction, horor
Interpreti: Klára Sedláčková Oltová, Dana Černá, Vasil Fridrich
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2017
Dĺžka trvania: 12 hodin 53 minut
Formát: 2 x CD mp3 alebo okamžite na stiahnutie


30. marca 2017
Katarína Kamhalová