Recenzia – M. R. Carey: Chlapec na mostě

Chlapec na mostě - obáka

Uplynulo desať rokov, odkedy huba cordyceps spravila z ľudí zombie. Ľudstvo nežije, no ani nie je mŕtve. Posledné mesto nenakazených je Maják. Všetci vedia, aké dôležité je vyvinúť vakcínu. Charles Darwin, vozidlo vyslané na vedecký prieskum, sa už pred časom prestalo ozývať. Preto svoju cestu nastupuje Rosalinda Franklinová. Obe tieto špeciálne autá sú obrnené, vybavené laboratóriom a zbraňami proti všetkému, čo sa im postaví do cesty. Bude Rosalindina cesta na Škótsku vysočinu šťastnejšia?


Cestou necestou, ba oveľa ďalej

Skromný tím vedcov s vojenskou ochrankou putuje z juhu Británie niekam na Škótsku vysočinu. Ich úlohou je výskum a zber vzoriek, ktoré na dohodnutých miestach zanechala nezvestná posádka Darwina.

Veci by boli oveľa jednoduchšie, keby epidemiologička Rina, teda Samrina Chanová, neotehotnela a keby súčasťou osadenstva nebol aj čudný chlapec Stephen Greaves. Ozbrojenci ho volajú Robot. Neznáša pohľad do očí, blízkosť druhého človeka a dotyky. Ibaže je chránencom Riny, podľa ktorej je génius. Vynašiel maskovací gél a ktovie čo ešte. Kým vedci chodia na oficiálne prieskumy a odoberajú vzorky, on si vedie svoj vlastný výskum. Celé hodiny stojí nepohnuto medzi hladovcami, splýva s nimi a sleduje ich reakcie na podnety. Doktorka z toho nie je nadšená, pretože by stačil jeden rýchlejší pohyb a zombíci by ho zožrali. On ale za nimi musí chodiť a sledovať ich. Pretože nik okrem neho nedokáže vyvodiť správne závery.

Až raz sa všetko zmení.


Náhoda praje pripravenému

Objaví sa neznáme dievča a pokojne sa pohybuje pomedzi tými, ktorí boli kedysi mysliace a cítiace bytosti. No oni na ňu absolútne nereagujú. Je to vôbec možné? Čo je príčinou toho, že ju necítia, nevidia v nej potravu, korisť? Stephen horúčkovito premýšľa a rozhodne sa overiť si svoje domnienky v blízkom mestečku. Tam je aj plánovaná oficiálna zastávka, čo znamená, že do terénu pôjdu všetci. Napriek výslovnému zákazu sa čudný chlapec v prvej priaznivej chvíli odtrhne od skupiny. Hľadá tajomné dievča a ďalšie deti ako ona. Mohli by byť tieto drobné stvorenia tou správnou cestou k vyvinutiu séra proti cordycepsu? Čo sú to za bytosti? Ľudia? Hladovci?

Situácia sa komplikuje. Deti na vedcov zaútočia, čo neostane bez odozvy. Pritom nikto z osadenstva Rosalindy netuší, aký vzácny úlovok si Greaves priniesol zo svojej výpravy. Chlapec túži po jedinom – aby sa Rosalinda rozbehla a on sa mohol v tichosti utiahnuť do laboratória.


Nešťastie nikdy nechodí samé

To je len začiatok problémov s ďalekosiahlymi následkami, s ktorými sa musí posádka Rosalindy vysporiadať. Našťastie majú plukovníka Carlisla, a ten drží opraty velenia naozaj pevne. No dokáže sa vzoprieť rozkazom svojej nadriadenej? Hrdinovia sa ocitli v slepej uličke. Vakcína je v nedohľadne. Zostáva stávka na jedinú kartu. Prežijú prenasledovanie deťmi, vojakmi aj vetešákmi? Alebo mužstvo rozloží ponorková choroba? Situácia sa mení z hodiny na hodinu, posádke dochádzajú zásoby, sily aj trpezlivosť. Našťastie zostáva humor.

Její miminko se rozkřičí. „Kurva,“ zařve nadporučice Fossová oslavně. A pak ještě jednou: „Kurva, orel přistál!“ (str. 353)

Všemi dary obdarovaná patrila plným právom medzi najlepšie knihy roku 2016. Teraz nám jej autor bližšie vysvetľuje udalosti, ktoré sa v nej odohrávali. Možno po Chlapcovi na mostě siahnete trošku s nedôverou. No postupne, ako pribúdajú kilometre na tachometri Rosalindy Franklinovej a ako sa jej posádka vzďaľuje od Majáka, začnete podliehať temným osudom hrdinov. Niektorých budete ľutovať, iných milovať a niekoľkých nenávidieť. Tak to v živote a dobrých románoch chodí.

Huba cordyceps skutočne existuje a používa sa v rôznych výživových doplnkoch. Aj preto kniha vyznieva ako viac než realistické vykreslenie možnej budúcnosti. Zvlášť autenticky je vykreslený Stephenov autizmus, so všetkým, čo k tomu patrí. Aj napriek tomu, že ho posádka nechápe, pôsobí svojím ešte takmer detským správaním láskavo.

Chlapec na mostě je ukážkou toho, že svet, ktorý poznáme, môže jednoducho, behom pár týždňov, zaniknúť. A prežitie ľudstva nebude závisieť iba od vedcov, lekárov, no aj od obyčajných ľudí. Najviac však od našej schopnosti naučiť sa žiť v symbióze s tým, čo pre nás príroda nachystala.

Knihu Chlapec na mostě si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Viete že…

  • Cordyceps sa po slovensky volá žezlovka?
  • Prípravky s obsahom cordycepsu sa používajú na zvýšenie imunity, ako prírodné antibiotikum, sú vhodné pri dýchacích a srdcovocievnych problémoch, ochoreniach pečene, krvi aj pri autoimunitných chorobách?

Chlapec na mostě (orig.: The Boy on the Bridge)
Žáner: science fiction
Autor: M. R. Carey
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Preklad: Vojtěch Ettler
Počet strán: 456
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788075775313


Súvisiace linky

Recenzia – M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná

Recenzia – M. R. Carey: Všemi dary obdarovaná – audiokniha


28. marca 2019
Ena