Recenzia: M. E. Hajduková - Tajomstvo tvojho rodu

Tajomstvo tvojho rodu - obálka

Tajomstvo tvojho rodu je mysteriózne dobrodružstvo opatrené závojom tajomna, opiátom zakázanej lásky a tieňov minulosti, ktoré vás vtiahne a nepustí, kým ho nerozlúštite.

Príbeh zasadený do našich reálií predstavuje sympatickú redaktorku historického časopisu s príznačným názvom Živá história. Čo sa spočiatku zdá ako nekomplikovaná výprava za reportážou, čoskoro naberá kontúry hodné Sherlocka Holmesa. Jedno tajomstvo strieda druhé, v tesnom závese s prelínaním svetov. Odhalenie totožnosti autora bestselleru, o ktorom nevie nikto nič, a ktorý odmieta otázky akéhokoľvek druhu, sa stáva hrdinkinou obsesiou. Mení sa scéna – Rumunsko, mení sa poslanie. Akého kostlivca v skrini skrýva šarmantný hostiteľ a prečo má Adriana pocit, že tam už raz bola? Čo jej taja rodičia? Je možné veriť vlastným zmyslom?

Autorka bola pre mňa veľkou neznámou, priznávam. No prekvapila ma – najmä svojou bezchybnou znalosťou histórie a jej reálií, drobnými detailmi, ktoré dotvárajú celkovú príjemnú atmosféru. Láska predstavuje ústredný motív, no je to len vrchná vrstva. Nenásilné čriepky, postupne servírované, navnaďujú; čitateľ sa naťahuje za stopami ako Sauron za všemocným Prsteňom. Keby šlo o cestopis a nie román, nepotrebovali by ste ani bedeker. Rumunské prostredie, zámky i obraz bežného života ožívajú pred očami ako obrázky. Nenásilne zapracované fakty a zaujímavosti ma len presvedčili o ume rozprávača. Neviem, či autorku poháňala práve láska k dejinám, ale cítiť ju z každej stránky. Užijete si opis častí stredovekého oblečenia, podobne ako cestu po Rumunsku. Akoby ste cestovali priestorom a časom spolu s hrdinkou. Duchársky príbeh o prekliatom rode, na ktorom všetky tieto vrstvy stoja, bol príjemný. Presvedčivý. Uchvacujúci. Realita sa pretínala so snovým svetom. Pasáž s duševnou chorobou je fascinujúca. Vcítenie do ústredných postáv sa taktiež vydarilo. Rumunčina bola ďalším plus.

Jediné, čo by sa dalo autorke vytknúť, je pričasté používanie prísloviek, čo súvisí aj s redakčnou prácou. Pevne verím, že s pribúdajúcimi skúsenosťami autorky táto chybička časom vymizne. Taktiež miestami zaráža naivita ženskej hrdinky, čo pravdepodobne tiež súvisí s autorkinou neskúsenosťou. Beznádejné romantičky sa môžu tešiť na svoj prídel sladkastej arómy večnej lásky, no ani racionálnejšie zmýšľajúci čitatelia sa nemusia báť. Cestovatelia, milovníci mrazivých príbehov, ba i historici. Každý si príde na svoje. Celkovo kniha chutila ako dobre pripravená jednohubka, a je celkom možné, že vám na ňu niekedy začnú tiecť slinky znova.


Tajomstvo tvojho rodu
Autorka: Michaela Ella Hajduková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2013
Počet strán: 188
ISBN: 978–80–89341–85–6


14. augusta 2014
Lucia Kroneislová