Recenzia – Lukáš Vavrečka: Tesla Noir (audiokniha)

Čo keby sa minulosť k Teslovi zachovala prívetivejšie a jeho vynálezy by na svet priviedli elektromobil a bezdrôtový prenos už v roku 1936?


Nikola Tesla je veľmi obľúbenou historickou osobnosťou. Žiaľ, aj napriek svojej genialite ostal opustený na pokraji chudoby a vo vzťahu s holubom. Lukáš Vavrečka však pre tohto velikána fyziky vymyslel iný osud. Vynálezy Teslovi namiesto výsmechu priniesli úspech a postavenie. Aj v pokročilom veku má vidiny, počas ktorých sa mu odhaľujú nové nápady. Jeho najnovší plán však verejne odhalený byť nemôže, keďže vynálezca záhadne zmizne zo svojho apartmánu. Pátrať po ňom začína jeho zverenec mladý reportér Jamie Collins.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Tesla Noir

Do cesty sa mu zároveň pripletie emancipovaná Lilly Kolbenová. Okrem detektívnej linky tu teda máme aj Jamieho úlety. Príbeh sa z jednoduchého pátrania postupne mení na akčnú jazdu. Kniha má celkovo zvláštnu dynamiku. Spočiatku pôsobí ako dielo svetového formátu. Prostredie je opísané verne a ľahko si vieme predstaviť transformátory či plazmové kanály na strechách, ktoré hučia a zásobujú mesto energiou. Postupne sa však stretneme s postavami, ktoré sa veľmi rýchlo splošťujú a ako sused od vedľa začne pôsobiť aj samotný Nikola Tesla.

Hlavná postava Jamie je ťažko zaraditeľná. Niektorí čitatelia ho možno nebudú mať veľmi v obľube. To však čiastočne patrí k štýlu noir. Jamie a Tesla majú veľmi komplikovaný vzťah, ktorý by sa prinajlepšom dal opísať ako neutrálny. A tak, hoci sa slávny vynálezca po smrti Jamieho otca stal jeho opatrovníkom, mladý muž si od neho stále drží odstup. Popri politických intrigách sa teda v knihe postupne odhaľujú aj vzťahy medzi Teslom a Jamieho rodičmi.

Tesla je vykreslený tak, ako ho opisujú dobové dokumenty. Nezaujímajú ho ženy, najmä nie tie, ktoré nosia šperky či módne šaty. Potrpí si na hygienu a jeho geniálnu myseľ sužujú akési svetelné ataky. Text je pretkaný Teslovými citátmi. Spomínané prvky pomáhajú vytvárať atmosféru. Čosi v knihe ale spôsobuje, že je toho po čase priveľa a všetko začne pôsobiť len ako kulisa a nie ako funkčná súčasť príbehu. Tak by sa asi dal opísať aj celkový dojem z knihy. Prostredie je síce opísané detailne, no slúži iba ako pozlátko pre chaotické detektívne pátranie.

Pri audioknihe stačí chvíľka nepozornosti a nebudete tušiť, kto koho podviedol či aký fyzikálny zákon bol práve vysvetlený. A možno sa stratíte aj vtedy, ak budete dávať pozor. Na konci však autor všetko dovysvetľuje. Interpretom audioknihy je Vasil Fridrich, ktorému sa nedá nič vytknúť. S knihou sa musel popasovať sám, no neubralo to na dojme z textu. Jednotlivé dejové pasáže v nahrávke oddeľujú saxofónové melódie, ktoré vás zaručene prenesú do štyridsiatych rokov minulého storočia a dopĺňajú tak atmosférické kulisy vytvorené samotným autorom.

Lukášovi Vavrečkovi sa podarilo napísať solídny príbeh o známom vedcovi. V pozadí však aj o tom, že hoci jeho vynálezy po technologickej stránke zmenili svet, v Európe stále na dvere klope nacizmus a Židia ostávajú nepriateľom spoločnosti č. 1. Kniha Tesla Noir vás určite privedie k divému googleniu mien a reálií. Autor ich niekedy oproti realite zmení len veľmi jemne, inokedy zase nečakane prepojí osudy ľudí, o ktorých sa v životopisných knihách o Teslovi toľko nehovorí. Ak nebudete od príbehu čakať nič epické a naladíte sa na vlnu zamotaných konšpirácií, môže vás Tesla Noir na pár hodín pobaviť.

Hodnotenie: 70 %

Audiokniha Tesla Noir je okamžite dostupná na Audioteke


Tesla Noir
Žáner: sci-fi, thriller
Autor: Lukáš Vavrečka
Vydavateľstvo: Témbr
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Interpret: Vasil Fridrich
Formát: MP3 na stiahnutie (659 MB)
Dĺžka: 11 hodín a 59 minút


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


28. marca 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií