Recenzia – Lucy Taylor: Vztek a další příběhy

Vztek

Hnev je prirodzená ľudská emócia. Niekto sa rozčúli pomaly, iný rýchlo. Horšie je, ak zlosť prerastie v amok. Vo voľačo chorobne zúrivé, čo nás spaľuje, zatemňuje mozog a potom konáme skratovo. V amoku sa človek dokáže dopustiť hocičoho a zanecháva za sebou spúšť. Fyzickú aj emocionálnu. Nuž a o takejto spúšti sú aj hororové poviedky Lucy Taylor.


Aj keď sa nahneváte, nehrešte… Efezanom 4:26

Vztek je zbierka ôsmich hororových poviedok. Hoci sú tematicky rôznorodé, majú spoločný hnací motor hlavných hrdinov, a tým je hnev. Autorka vlastne vypracovala akúsi psychologickú štúdiu zlosti. Čitateľ pozoruje hrdinov, ktorí prepadávajú hnevu v odpovedi na stres, žiaľ, neúspech či blížiacu sa smrť. Je to istým spôsobom reťazová reakcia, ktorú sledujeme a čakáme, ako skončí. Na jeden čin sa nabaľuje druhý, tretí, až sa postava topí v sračkách a dobre vie, že na záchranu je neskoro. Šancu vyviaznuť dávno prešvihla a hrá vabank o svoj život. Ale stojí taká existencia za záchranu?


O kom, o čom?

Najdlhšou je úvodná poviedka Vztek. Prepustený trestanec sa so smrťou matky vyrovnáva dosť svojrázne. Ukrýva sa za typickú výhovorku, že za všetko, čo sa mu kedy prihodilo, môžu ostatní. Nie on je zlý, to zvyšok sveta. Túžba po pomste a zlosť, ktorej podlieha, je silnejšia než zdravý rozum.

Stvoření ženy je o detskom vnímaní žien a nenávisti. Je krátka a s prekvapivým koncom.

Patrí násilie k sexu? Voľakto má bolesť rád a vzrušuje ho. Ak však jeden z páru v detstve prežil Věci, o kterých se nemluví, nemusí to dopadnúť dobre.

Jediným postapo textom sú Zlatíčka. Zem je zatopená, nastala nová evolúcia organizmov. Bude človek schopný adaptovať sa a prežiť?

Jaskyne sú samy o sebe strašidelné. Ak natrafíte na rozsiahly jaskynný komplex, v ktorom sa občas niekto na pár dní stratí, a keď sa znovu objaví, vraždí, pocítite takmer hrozivé mrazenie. V jeskyni delikátních pěvců.

Aká je Smrť? Má podobu krásnej ženskej, stareny či kostlivca s kosou? V Mexiku smrť uctievajú a dali jej mnoho mien. Lupina sa so smrťou stretla a mala tú drzosť klásť jej otázky. La Seňora Blanca za sebou zanecháva mŕtvoly a puch cigary.

Extrémofilové sú super kapela. Až kým sa jej spevák nerozhodne prešetriť okolnosti smrti svojho brata v Suchých údoliach v Antarktíde. Po spevákovom návrate to kapela roztočí, avšak extrémnym spôsobom. Vrátil sa z Antarktídy ten istý človek?

Posledná poviedka Jak umírají praví muži mierne vybočuje z klasickej hororovej línie. Ak sa vyberie starnúci chlap do Thajska uspokojiť všetky potreby a sny svojho „vtáka“, možno zistí, čo vedieť nechcel a čo je samo o sebe reálnym hororom. Pôvodne síce chcel pomôcť smrteľne chorému priateľovi užiť si a umrieť, no veci sa otočili a mnohé sa zmenilo.


Psychológia hnevu

Taylorovej príbehy prestupuje zlosť, zúrivosť a amok v ich najrýdzejšej podobe. Tomu zodpovedá aj slovník plný vulgarizmov. Staneme sa vraždiacim monštrom, len keď nás posadne niečo nadprirodzené? Kedy nastane ten moment, keď sa v človeku niečo zlomí a začne svet vnímať krvavými očami? Nechá zo seba vybublať všetky krivdy, zúrivosť mu zatemní myseľ a on cíti potrebu ublížiť. Azda to považuje za hru, za ktorú nemôže, lebo jeho predsa vyprovokovali, bola to nešťastná náhoda a môžu za to oni… Niektoré postavy hľadajú výhovorky a ospravedlnenia hrozných skutkov pred sebou aj svetom. Pomôže to utíšiť svedomie? V kombinácii s Jackom Danielsom, tabletkami či niečím tvrdším možno áno. Na chvíľku. Neplatí to len na dospelých. Aj mládež dokáže byť nezvládnuteľná. Agresivita, drogy, hlasy v hlave… Nevyberajú si, zničia každého.

Hrdinami knihy sú muži a ženy stratení v realite, predčasne ubití vlastným bytím, utápajúci problémy v chľaste, drogách a sexe. Predčasne sa vzdali, zahodili sny a túžby a zúria na svoj zničený, nenaplnený, bezcieľny život, ktorý sa paradoxne nikdy nepokúsili zmeniť. Je fascinujúce, ako veľmi dokáže rodina, priatelia a prostredie v ktorom sa pohybujeme, ovplyvniť naše myslenie a konanie. Postavy sa prepadávajú stále nižšie do žumpy a namiesto toho, aby sa pokúsili dostať von a zmyť zo seba ten smrad, zostávajú nehybne ležať, ľutujú sa a z toho, čo sa z nich stalo, obviňujú svet či osud.

Čo dodať? Vztek je ďalšia skvelá kniha z vydavateľstva Golden Dog vďaka ktorej si uvedomíte, že je vždy lepšie o zlosti si iba prečítať…

Hodnotenie: 90 %

Knihu Vztek a další příběhy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5%, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vztek
Žáner: horor
Autorka: Lucy Taylor
Preklad: Martin Štefko
Vydavateľstvo: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2021
Počet strán: 268
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–43–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. apríla 2022
Ena
Zdroj informácií