Recenzia – Lucie Lukačovičová: Čepel Azylu

Čepel Azylu

Pokračovanie románu Zákon Azylu na seba nenechalo dlho čakať. Opäť sa ponoríme do tajomných zákutí Prahy, stretneme duchov, démonov aj iné tajomné bytosti a samozrejme podnikneme veľkú dobrodružnú cestu do horúceho Španielska, aby sme našli a pomohli niekoľkým ďalším dušiam. Živým aj mŕtvym.


Lucie Lukačovičová vyštudovala knihovníctvo a kultúrnu antropológiu. Žila vo viacerých krajinách, kde sa zoznámila s mnohými náboženskými predstavami, kultmi a vierami. Je zberateľkou mýtov a legiend, ovláda niekoľko jazykov. Toto všetko využíva vo svojich knihách a poviedkach. Jej príbehy sa odohrávajú na mnohých atraktívnych miestach sveta, hrdinovia sú ovplyvnení rôznymi učeniami, náboženstvami a rituálmi či legendami s nimi spojenými. Rovnako je to aj v sérii o tajnej organizácii Azyl, ktorý má za úlohu chrániť ľudí pred nadprirodzenými bytosťami, akými sú duchovia, démoni či rôzne božstvá.


Magické mestá

V Prahe sa opäť niečo deje a Azyl má práce a problémov vyše hlavy. Niekto totiž zavraždil španielskeho exorcistu a uniesol ducha. Španielska vetva Azylu žiada o príkladné prešetrenie udalosti. Vyšetrovanie dostanú na starosť bratia Benedikt a Teodor. Sú už zohratá dvojica a na tomto prípade majú osobný záujem. Unesený duch bol totiž Benediktov priateľ Gabriel. Pre pražskú vetvu Azylu to má aj istý praktický význam. Ben už nie je jej členom. Ak by bolo treba, mohol by obísť ich zákony a pravidlá a predísť tak zdĺhavým riešeniam a diplomatickým naťahovačkám.

Začína sa pátranie. Na domácej pôde, a to doslova v Benovom byte, pretože posledný človek… pardón, bytosť, ktorá Gabriela videla, bola golemka Yissl. Stôp je málo, takže sa partia presunie do Španielska, z ktorého pochádzal zavraždený exorcista. Tam spoznávajú krásnu Doňu Mireyu, členku tamojšieho Azylu. Mireya sa stane ich sprievodkyňou, spoločníčkou aj pomocníčkou. Spolu odkrývajú tajomstvá majstra exorcistu a spoznávajú duchov aj iné magické bytosti. Cesta ich zavedie do rôznych končín horúcej krajiny, na historické miesta a dostanú sa aj do podzemia. Budú krvácať a ich telá pokryje množstvo podliatin a magických rán. Krôčik po krôčiku budú putovať na miesto, na ktorom sa odohrá posledná magická bitka, na Gibraltar…


Azyl v Azyle nehľadajte

Praha aj Španielske mestá Málaga či Marbella sú plné histórie. Navyše vyvrcholenie príbehu autorka zasadila na Gibraltar, čo je veľmi špecifické územie. Samotné Španielsko je krajina, ktorú vybudovali mnohé civilizácie. Leží len kúsok od afrického kontinentu a jej dejiny formovali rovnako kresťania ako moslimovia. Dávne Španielsko sa pýšilo vysokou úrovňou vedy, umenia či staviteľstva. Niektoré známe stavby a miesta sa stali súčasťou aj tohto príbehu. Lucie Lukačovičová dokázala spojiť viaceré legendy a predstavy rôznych náboženských skupín, ktoré oddávna tvorili spoločnosť tejto krajiny. Ak k tomu prirátate duchov a množstvo bytostí, entít či elementálov, dostanete román taký pútavý a šťavnatý, že si prsty oblížete nielen pri otáčaní stránok.

Hlavné postavy sme spoznali už v predošlom románe, ktorým bol Zákon Azylu. Vieme o ich minulosti dosť na to, aby sme dokázali pochopiť ich vzťahy, nálady aj konanie. Z bratov Bena a Tea sa stala zohratá dvojica, no ich vzťahy, či už bratské, či profesionálne, ešte stále v istých chvíľach podliehajú istej nevraživosti spôsobenej dlhoročným odlúčením. Spája ich duch priateľa Gabriela a spoločne s golemkou Yissl tvoria zohratý tím. V tomto rozprávaní k nim pribudne španielska kolegyňa Mireya, ktorá zapadne do partie a obohatí príbeh o ďalšie prvky. A to krásu, temperament a city. Rôznorodosť charakterov a vlastne aj pôvodu postáv robí tieto príbehy zaujímavými. Nehovoriac o atraktivite, ktorú im dodáva zakomponovanie zaujímavých mýtov a legiend. Máme tak možnosť spoznať rôzne kultúry a prijať rozmanitosť, ktorou svet ľudí oplýva.

Román je akousi magickou detektívkou. Aktéri pátrajú, bijú sa, používajú magické formulky a talizmany, svoje vlastné čary, keďže sú veci a bytosti medzi nebom a zemou, ktoré obyčajnými zbraňami neporazíte. Krok za krokom, indíciu za indíciou sa blížia k rozlúšteniu záhady, kým vy napäto sedíte a čakáte, ako príbeh nakoniec dopadne. Pretože vo svete mágie, duší či elementálov, nie je nič isté. Posaďte sa a prichystajte sa na parádnu jazdu po Prahe, Španielsku aj mystickými svetmi a aspoň na chvíľku skúste veriť tomu, že možné je skutočne všetko.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Čepel Azylu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čepel Azylu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čepel Azylu
Žáner: fantasy
Autorka: Lucie Lukačovičová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2022
Počet strán: 320
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–278–0090–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


13. júna 2023
Ena
Zdroj informácií