Recenzia – Lovci monster: Z archivu

Lovci Monster - Z archivu

Ak máte radi (v knihách) sci-fi, akciu, hlášky a domácu scénu, siahnete najčastejšie po Kulhánkovi. Ak si potrebujete prevetrať hlavu a pozeráte za hranice, stávkou na istotu je Larry Correia. Jeho séria Lovci monštier, ktorú od roku 2012 vydáva Fantom Print, je esenciou krvavej zábavy vo fantastických kulisách. Jedinú výhradu možno mať proti tempu, akým Correia píše – je nemorálne, ak takýto zábavný autor vydá najviac jednu knihu ročne.

Svet Larryho Correiu je podobný nášmu – okrem preľudnenia však trpí aj premonštrením. Mimo zrak smrteľníkov žijú kadejaké potvory a keďže väčšina z nich stojí v potravinovom reťazci vyššie než ľudia, niekto musí homo sapiens ochraňovať. Rytierov bez bázne a hany je málo, vládnym agentúram zväzujú ruky predpisy, a tak je tu priestor aj pre súkromnú sféru. Lovci monster, s. r. o., sú jednou z agentúr, ktorých činnosťou by ste boli prekvapení, a o ich lovoch by sa dali napísať stovky príbehov.

Larry Correia je chlapík, ktorý obľubuje zbrane a béčkové horory, ale ktorý tiež viedol dvojročnú misiu mormónov v Alabame a nejaký čas sa živil výhradne ako účtovník. Stereotyp uňho nemá miesto, z jeho kníh tryská energia, ktorú je radosťou inhalovať (pri čítaní). Vyniká v tvorbe postáv, ktorým držíte palce. Svet, ktorý si vo fantázii vystaval, je mimoriadne životaschopný. Monštrá sa môžu skrývať v džungli aj vatikánskych archívoch, v jaskyniach či serverovni, jednotlivé lovy vás preto nebudú nikdy nudiť. Platí to minimálne pre príbehy, pod ktoré je podpísaný Correia osobne. Hlavná séria (po česky šesť kníh, po anglicky sedem) je výborná, drží sa jednej dejovej línie, máte komu držať palce a autor sa zatiaľ neopakuje.

Do rovnakého sveta je ale zasadená aj trilógia Johna Ringa (česky Paměti lovce monster, 2017 – 2019). Tá sa na Correiov piedestál snaží vyliezť tiež, ale Ringo nie je ani zďaleka taký zábavný a hlášky za každú cenu môžu pôsobiť trápne.

Aktuálna po česky vydaná kniha Lovci Monster: Z archivu tiež nepatrí do hlavnej línie. Je to antológia a má všetky klady aj zápory podobných projektov. Na jednej strane sa tešíte, že sa môžete vrátiť do obľúbeného sveta a často aj k známym postavám (agent Franks). Oproti tomu je jasné, že nie všetci zo 17 autorov dokážu udržať tempo s originálom a že sa musíte pripraviť aj na sklamania.

Na konci antológie sú medailóniky autorov a aj keď väčšina z nich je u nás neznáma, bibliografia ich zaradzuje medzi esá a profesionálov. Vidieť to na textoch, aj keď sú niektoré poviedky slabšie, nejde o opakovanie schémy či nápadov a nebudete sa nudiť. Niekto sa proste k téme postavil poctivejšie než iný, slabšie poviedky majú väčšinou odfláknutý záver a nejde v pravom zmysle o poviedky, skôr o vytrhnuté kapitoly väčšieho príbehu. Chýba skrátka úderná pointa.

Naproti tomu sú niektoré texty skutočne výborné a okrem titulnej poviedky Larryho Correiu (Pcháč) sa mi veľmi pozdával krysí príbeh Jima Butchera či obsadenia kaiju od Kim May. Slušní boli aj Zabijáci koťat, autorka vytvorila crossover so svojím svetom upírobijky Jane Yellowrock, ktorý by sa mohol ocitnúť v hľadáčiku Fantom Printu nabudúce.

Čitateľa sklame nevyužitý potenciál agenta Franksa (dve poviedky) a problém môže mať aj s textami, ktoré stavali skôr na atmosfére než na deji. Ale vyslovene slabé poviedky v knihe nie sú a výhodou antológie je aj jej čerstvosť (originál vyšiel v roku 2017). Nedočkavý čitateľ proste pri čakaní na hlavný chod (Monster Hunter: Guardian, originál 2019) ľahšie strávi aj menej prepečené kúsky tejto antológie.

Hodnotenie Fandom.sk: 65 %

Knihu Lovci monster: Z archivu si môžete objednať napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Lovci monster: Z archivu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lovci monster: Z archivu
Antológia, séria Lovci monster
Žáner: horor, scifi, fantasy
Autor: kol. autorov
Vydavateľstvo: FantomPrint
Rok vydania: 2020
Počet strán: 352
Jazyk: český
ISBN: 978–80–7594–060–5


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


7. júla 2020
Rastislav Weber
Zdroj informácií