Recenzia: Lovci monster – Fantom

lovci-monster-fantom-2023

Larry Correia nie je našim čitateľom neznámy. Ako amerického „Kulhánka“ ho pre nás objavilo vydavateľstvo Fantom Print v roku 2012, vtedy vyšiel prvý preklad knihy z jeho série Lovci monster, s.r.o. (Monster Hunter International). Svet, v ktorom nájomní lovci pomáhajú vládnym organizáciam chrániť obyčajných ľudí pred príšerami, jednoznačne zaujal. Correia v ňom zúročil svoju lásku k zbraniam, účtovnícke vzdelanie (má dať/dal) a predovšetkým talent vytvoriť živé postavy, s ktorými sa čitateľ veľmi dobre stotožní a ktorým drží palce v záplavách (viac-menej) originálnych a veľmi akčných dobrodružstiev.

Okrem Lovcov monštier máme v knižniciach od Correiu aj výbornú trilógiu Grimnoirských kroník (Grimnoir Chronicles, po česky 2015 – 2016) a zatiaľ nekompletnú Ságu Zapomenutého válečníka (Saga of the Forgotten Warrior, po česky 2022 –), minimálne v počte kníh však Lovci monštier jednoznačne vedú. Okrem hlavnej série románov sme dostali aj spin-off odohrávajúci sa pred 30 rokmi a napísaný (spolu s) Johnom Ringom (Monster Hunter Memoirs, po česky 2017 – 2019) a za hrsť poviedok. Kratšie texty boli predovšetkym v ucelenej zbierke Lovci Monster: Z archivu (The Monster Hunter Files, česky 2020, naša recenzia – 65 %), ale jedna poviedka zablúdila aj do pestrofarebnej priehršte Lovecká sezona, kniha I (Target Rich Environment, vol. 1, v češtine 2022).

V zbierkach bolo jasne vidieť, že Correiova sila nie je v krátkom texte. Je majstrom v tvorbe postáv a vie veľmi dobre vizualizovať akciu, ale vypointovať poviedku nie je to isté, ako „všetkých odjebať“ (terminus technicus z recenzií na rané diela Juraja Červenáka).

Aktuálna antológia zo sveta lovcov monštier Lovci monster: Fantom (2023) preto vyvolávala ešte pred rozčítaním hneď dva pocity – radosť z návratu do obľúbeného prostredia a zvedavosť, ako si s kratšími textami poradili iní autori. A očakávania boli veľké, do zásobníka sa tu napáskovala špička českej akčnej fantastiky. České reálie nie sú vo svete Lovcov monštier novinkou. Dobré vzťahy medzi Larrym Correiom a vydavateľstvom Fantom Print sa premietli aj do hlavnej dejovej línie, na obálke Lovci Monster: Invaze (Monster Hunter Siege, v češtine 2018) máme dokonca tank Ostrava – 1.

Český tím lovcov, ktorý vedie známy držgroš Libor, je hlavnou postavou aj v novej knihe. Desiatka autorov ho postavila do cesty tradičným príšerám z českých luhov a hájov, ale aj miest, hradov a zakliatych stavieb.

Hneď na úvod musím zložiť poklonu editorom zbierky. Martin Fajkus (o. i. šéfredaktor Pevnosti a v knihe technomág tímu Fantom) a Jakub Mařík (o. i. autor vynikajúcej military sci-fi o UTSS Salamis) udržali záprah s desiatimi ťahúňmi v pomerne priamej línii a neustále vo vysokej rýchlosti. Podobné antológie zo zdieľaných svetov mávajú kolísavú kvalitu, vždy je tam niečo slabšie a s trochou šťastia nájdete nejaký diamant. Táto zbierka je vzácne vyrovnaná, používa konzistentné reálie (tím Fantom, vládny Tajný európsky fond loveckých odmen a náhrad TEFLON), niektoré poviedky na seba dokonca priamo nadväzujú (Barák za všechny peníze + Jak zacházet se strašidly).

Jednotlivé texty sa nedajú hodnotiť individuálne – nie bez vyzradenia ich pointy. Jedným z mála neduhov knihy je totiž istá schematickosť príbehov – sú pseudodetektívne, na začiatku je monštrum záhadou a hrdinovia musia prísť na to, čo/kto to je. A keď príšeru identifikujú, musia (väčšinou veľmi rýchlo) prísť na to, ako si s ňou poradiť. Už len spomenúť, koho možno v príbehoch stretnúť, by obralo budúceho čitateľa o časť pôžitku z odhaľovania či tipovania, kto za tým môže stáť (plávať či lietať).

Opakujúca sa schéma našťastie v závere knihy poľaví, hlavne posledné dva texty (atmosferický Hraničník Oskara Fuchsa a tradične kotletovské V souladu s přírodou) dobrý dojem z antológie ešte zvýraznia.

Paradoxne je najslabším textom otvárací Neprůstřelný od Correiu. Je aj najkratší, je to len taký pražský nástrel (doslova). Druhý nomen omen Vodník od Alexa Dreschera (fantasy séria Klopp Yggredd a akčné minisérie zo sveta Prolnutí) už naplno rozbalí potenciál českých monštier. Presunieme sa na hranice civilizácie (Brněnský drak Kristýny Sněgoňovej) a dokonalý nápad/slovná hračka Jakuba Maříka (poviedka Jak se do lesa volá...) vzápätí prináša jeden z vrcholov antológie.

Poviedky Karla Doležala (Sladké sny) a Jakuba Hozu (Otázka lačnosti a smrti) sú dobré a plne v duchu originálnych zápletok Lovcov monštier, prekážala len horšia práca s postavami. Vypísaní profíci (Drescher, Sněgoňová, Pavlovský či Kotleta) obsadili svoje príbehy menším tímom a rozvinuli každého zo svojich hrdinov. Doležal, Hoza aj Michaela Merglová (Barák) či Martin Paytok (Jak zacházet se strašidly) použili oveľa viac postáv (a/alebo monštier) a prebytočné obsadenie mi často splývalo, čo znižovalo údernosť textu. Samotné nápady mali v pritom výborné, aj Correia si určite robil poznámky.

Veľmi zaujímavý príbeh priniesol Jiří Pavlovský. Na malej ploche bol až prekomplikovaný, ale výborný nápad spolu s tradičnou kadenciou vtipných postrehov ho u mňa vyniesol na druhý z vrcholov antológie. Pavlovského Prochádzka parkem je tiež jemne spojená so svetom Felixa Jonáša (séria Kladivo na čaroděje, naposledy 2018), z čoho by mohol byť zaujímavý crossover, svety Pavlovského aj Correiu sú dosť kompatibilné (cthulhu positive).

Posledná poviedka v zbierke zvykne byť najsilnejšia. Tým posledným klincom je tu František Kotleta a ide o ostrý kúsok. Pri profíkovi jeho rangu už ale čitateľ očakáva viac – hlavne po podobne ladenej autorskej zbierke Temné blues v New Orleans (2022). Tretím zubom do vidiel tak ostáva predposledný Hraničník Oskara Fuchsa, ktorý sa vymyká zo schémy „veni-vidi-vodkragli“ a atmosférou najviac ladí s tým, čo si predstavíme pod „českou národnou akčnou fantasy“.

Každopádne, tímu Fantom (tomu reálnemu aj po zuby ozbrojenému z knihy) patrí potlesk a antológiu možno odporúčať každému milovníkovi fantasy. Nie je nutná ani znalosť predošlých diel Larryho Correiu, jednotlivé texty sú dostatočne nosné aj samy o sebe.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Lovci monster – Fantom si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 9 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lovci monster: Fantom
Séria: Lovci monster
Autori: Larry Correia & kolektív
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Počet strán: 480
ISBN: 9788075941336


Súvisiace linky

Články o tvorbe Larryho Correiu na Fandom.sk


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


9. mája 2023
Rastislav Weber
Zdroj informácií