Recenzia - Loki: Ragnarok and Roll

Loki superstar

Loki: Ragnarok and Roll - 1
Loki: Ragnarok and Roll - 2
Loki: Ragnarok and Roll - 3

Keď sa v dnešných časoch povie Loki, prvé čo sa ľuďom vybaví je tvár Toma Hiddlestona. Áno, Hiddleston je ako Loki správne slizký, rohatá helma mu sekne a keď sa usmeje, tak sa v okolí zvýši počet vzrušených žien (takzvané Hiddlestonerky). Loki sa vďaka filmom Thor a Avengers stal jedným z najobľúbenejších a najsympatickejších zlosynov. Povedať, že tú popularitu chcú využiť aj iní, je hlúpe. Veď Loki a ostatní bohovia severskej mytológie jestvujú už nejaký ten piatok.


Jeho vzhľad aj pôvod sa menia podľa toho, kto príbeh rozpráva, ale pár vecí ostáva: Loki dokáže zmeniť svoju fyzickú podobu, je pánom klamu a nemá práve najlepší vzťah s Thorom a ostatnými bohmi. Navyše jeho meno je často spojované s Ragnarokom (severská verzia Apokalypsy). Loki sa okrem komiksov objavil aj v opere Prsteň Nibelungov od Richarda Wagnera, v Amerických bohoch Neila Gaimana, quadrilógii Lhář od Jakuba Ćwieka a mnohých ďalších príbehoch.

Tento rok sme sa dočkali dvoch komiksových minisérií venovaných Lokimu. Loki: Agent of Asgard a Loki: Ragnarok and Roll. Neviem, čím to je (možno tým, že tento rok mal nastať Ragnarok a nenastal, alebo tým, že mi repetícia príbehov veľkých vydavateľstiev už lezie krkom, alebo som jednoducho rebel), ale vybral som si na zrecenzovanie druhú menovanú minisériu.

Asgard je interdimenzionálny priestor, príliš veľký na bežnú realitu. Je domovom Odinovej rodiny. Rodiny všemocných tvorov, ktorí si o sebe myslia, že sú severskí mýtickí bohovia (a toho, kto by im tvrdil opak, umlátia na smrť). Odin, kráľ severských bohov, má dvoch synov: Thora a Lokiho. Tomu prešibanejšiemu pomocou analógie o páčení zámkov vysvetlí, že potrebuje, aby jeho synovia (alias pakľúč a páčidlo) vyriešili situáciu vo večne zamrznutom Jotunheime. Tak elegantne, ako sa len bude dať.

Samozrejme, že spolupráca Lokiho a Thora v Jotunheime bola elegantná ako návšteva slona v obchode s porcelánom. Skôr, než Loki mohol Odinovi vysvetliť, čo sa stalo, Thor zradil brata a zvalil na neho vinu. Odin urobil jediný logický krok. O Thora, doslova chodiacu zbraň, nemôže prísť ,a tak sa rozhodol, že trest si odpyká Loki. Preto skončil na planéte Zem, v meste zvanom California, kde sa môžu splniť sny každému. Aj bohovi klamu.

Scenárista tohto príbehu Eric M. Esquivel patrí medzi najznámejších neznámych autorov súčasnosti. Jeho komiksy sú krásnou satirou na dnešné superhrdinské príbehy a superhrdinov. Je zodpovedný za také podivnosti, akými sú Zombies vs Cheerleaders, Thor: Unkillable Thunder Christ, Blackest Terror, FUBAR a ďalšie. Ragnarok and Roll je niečo iné ako Thor: Unkillable Thunder Christ. Je to príbeh inšpirovaný skutočnými hudobníkmi, ako boli Hunter S. Thompson, John Lennon a John Stewart, ktorí čelili násiliu a pokrytectvu tým, že o tom písali pesničky.

A zarobili na tom, že si z toho všetkého robili srandu. Ak sa chcete niekomu pomstiť, nebite ho. Nahrajte pesničku, ktorá zmení svet, a nechajte toho pankharta peniť. Samotný príbeh je nádhernou ukážkou ako písať komiks pre radosť. Odin je Anthony Hopkins na steroidoch, Thor je obor, ktorý má viac svalov než mozgových buniek a zbytok božského panteónu tiež stojí za zmienku. Hlavne Tu Er Shen – čínsky boh homosexuality (ktorý sa nápadne podobá na Usagiho Yojimba) a Lietajúce Špagety Monštrum/inter­netový boh (technicky „meme“).

Za zmienku stojí aj kresba Jerryho Gaylorda, ktorá svojím stvárnením sadne ku príbehu ako zadok batoľaťa na nočník. Gaylord vdýchol príbehu riadnu dávku hravosti a komédie. Je vidno, že autori si tvorbu tohto komiksu poriadne užili.

Loki: Ragnarok and Roll je písaný a kreslený čisto pre radosť, a je radosť ho čítať. Ak máte radi paródie na superhrdinské a mytologické príbehy, tento komiks je pre vás správnou voľbou.


Loki: Ragnarok and Roll
Píše: Eric M. Esquivel
Kreslí: Jerry Gaylord
Vydáva: BOOM! Studios
Rok vydania: 2014


11. marca 2014
Marek