Recenzia – Lívia Hlavačková: Gwind – Nezabiješ?

Gwind obálka Artis Omnis

Kto by chcel byť náhle oddelený od rodiny, vytrhnutý zo svojho života a vrhnutý do neznámej krajiny? Ľudia tam rozprávajú nezrozumiteľným jazykom, na každom treťom kroku vám hrozí smrť a nepoznáte spôsob, ako sa vrátiť späť, domov… Možno si poviete, že sa stávajú aj horšie veci a že ak človek žije, stále je nádej. Nuž, rozpráva sa ľahko. Pravdou však zostáva, že nádej zomiera posledná. Treba len prežiť. Lenže čo ak prežijete iba v prípade, ak niekoho zabijete?


Život hore nohami

Anna sa zrazu ocitla v divnom svete. Stalo sa jej to už párkrát, no zakaždým sa tam zjavila a o chvíľku zmizla späť. Lenže teraz sa deje niečo zvláštne. Skôr, než zistí kde vlastne je, ocitne sa v ohrození života. Je svedkom vraždy a následne ju banda zabijakov odvádza do neznáma.

V dedine kdesi v lesoch Anne členovia Spoločenstva vrahov dajú na výber. Môže si zvoliť smrť, zostať žiť za istých podmienok alebo výcvik, po ktorom sa stane elitnou vrahyňou. Keďže dievčina nepozná ich krajinu a zvyky, dostane čas, aby sa so všetkým oboznámila, a až potom si vybrala z možností, ktoré jej Spoločenstvo ponúklo. Dostane meno Gwind, čo znamená cudzinka.

V osade býva Ador, mladý vrah, ktorý si ju vezme na starosť. Gwind postupne spoznáva život týchto ľudí, ich starosti aj radosti. Na konci vymeraného času je rozhodnutá. Vybrala si jednu z možností a je ochotná prijať všetku zodpovednosť, ktorá z voľby vyplýva. No neprestáva dúfať, že znovu zmizne do svojho času, dá si teplú sprchu, pustí televíziu a bude sa tešiť z tých drobných vymožeností modernej doby. Napriek jej túžbe vrátiť sa tam, odkiaľ pochádza, neustále však zostáva v osade vrahov. Nachádza si priateľov a nečakane sa zbližuje s Adorom. Čaká ju však cesta, ktorá pre ňu bude znamenať skúšku. Nielen názorov, ale aj svedomia, priateľstva a lojality. Anna na tejto púti zájde ďalej, než si je ochotná pripustiť, aby sa zocelená vrhla do boja s Čiernymi mágmi.

Čierni mágovia už raz dobýjali svet, ktorý sa stal Gwindiným prechodným domovom. Vtedy im to nevyšlo podľa plánov. Teraz nastal čas zaútočiť znovu. Dobýjajú mesto za mestom, verbujú vojsko a užívajú si nesmiernu moc. Obaja mágovia totiž používajú čierne mesačné kamene, čo dokáže málokto. Tie im umožňujú ovládať všetky živly a zabíjať obyčajnou myšlienkou. Ako dopadne zrážka s vojskom, v ktorom slúži aj Gwind?


Rozpačitý začiatok, akčný koniec

Prvá polovica knihy je napriek zaujímavému úvodu dosť rozpačitá. Dej je nemastný a vlečie sa. Gwind vyšla prvýkrát v roku 2013 a hoci autorka niektoré časti prepracovala, stále je z nich cítiť istá naivita. Chvíľami má čitateľ pocit, že číta romantiku pre dievčatá, čo je ale vzhľadom na to, že ide o žáner YA, v pohode. Vydržte! V druhej polovici knihy príbeh naberie obrátky a už nebudete stíhať otáčať stránky. Budete napäto čakať, ako dopadne Gwindina skúška, či sa jej podarí utiecť alebo či konečne príde na to, prečo jej zostane v blízkosti mágov zakaždým fyzicky zle.

Pozastavíte sa nad tým, akí sú obávaní Čierni mágovia neuveriteľní amatéri. Nemajú pod kontrolou asi nikoho a nič. Hlavne nie svoje vlastné vojsko. Vládnu síce obrovskou magickou silou, avšak pri tom množstve chýb, ktorých sa dopúšťajú, je na počudovanie, že vôbec nejaké kráľovstvo obsadili. Nuž, občas nám autori predložia nereálne veci ako skutočné, pretože svoje príbehy ohýbajú podľa toho, ako sa im práve hodí.

Veľkým plusom je, že autorka nespravila z hlavnej hrdinky citmi a pocitmi zmietanú ufňukanú slečinku. Gwind má výčitky, dilemy, robí ťažké rozhodnutia, smúti aj sa hnevá na celý svet. No nikdy neprekročí tú pomyselnú hranicu, za ktorou by sa z normálneho vystresovaného dievčaťa stala neznesiteľná hysterka. Mínusom sú chyby, ktorých množstvo narastá v druhej časti románu. Chýbajúce či opakujúce sa spojky, predložky, zvratné zámená a iné drobnosti. Vznikli zrejme pri prepracovávaní textu a editorka s redaktorkou ich mali vychytať.

Po siedmich rokoch sa k nám príbeh o dievčati stratenom v čase, vesmíre aj vo svojom živote vracia v novom šate. Má priliehavé meno Cudzinka – Gwind. Spoločne budeme sledovať jej cestu za sebapoznaním, láskou aj odpoveďami na mnoho ťažkých otázok.

Ak ste milovníkmi klasickej fantasy či obdivujete silné ženské hrdinky s nežnou dušou, neváhajte a potešte sa darčekom na dlhé zimné a zrejme aj opäť karanténne dni a večery. Spoznáte nádherné kraje, vybojujete veľké bitky, prežijete lásku a možno ovládnete aj mágiu mesačných kameňov. Tak čo, necháte sa zlákať?

Hodnotenie: 70 %

Knihu Gwind: Nezabiješ? v novom vydaní si môžete objednať v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Gwind: Nezabiješ? v novom vydaní si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Gwind – Nezabiješ?
Žáner: YA, fantasy
Autorka: Lívia Hlavačková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2020
Väzba: pevná
Počet strán: 349
ISBN: 978–80–8201–085–8


Súvisiaci link

Predstavujeme – Lívia Hlavačková: Gwind: Nezabiješ? – nové prepracované vydanie


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


22. decembra 2020
Ena
Zdroj informácií