Recenzia: Liou Cch’-sin: Problém tří těles

Problem tri teles - obalka

Liou Cch’-sin je oceňovaný predstaviteľ novej generácie spisovateľov sci-fi, ktorý ako prvý Ázijec získal Cenu Hugo. Venuje sa hard sci –fi a v tejto jeho knihe je vedy, presných definícií a opisov rôznych technológií naozaj dosť. Problém tří těles právom vzbudil veľký ohlas medzi fanúšikmi žánru, ale aj medzi vedcami, ktorí s autorom o problematike diskutovali. Možno aj preto sa koncom tohto roka dočká filmového spracovania, pod režisérskou taktovkou Fanfan Zhanga.


Román sa začína naozaj netradične, exkurziou do 60. rokov, keď v Číne prebiehala kultúrna revolúcia. Bolo to také nečakané, že som si musela znovu pozrieť anotáciu (pre istotu), či skutočne čítam sci-fi román. Postupne čitateľ zistí, že takýto výlet do histórie komunistickej Číny je potrebný, inak by nedokázal pochopiť svet hlavných hrdinov. Nie každý, kto túto knihu čítal či bude čítať, totiž mal to „šťastie“ prežiť slasti socialistického zriadenia. V Číne bola väčšina vzdelancov a vedcov počas kultúrnej revolúcie uväznená, mnohí neprežili… pretože ľud a strana vedeli všetko lepšie. Je veľmi dôležité pričuchnúť k mysleniu tej doby, pretože krivdy, ktoré boli na hrdinoch tohto príbehu napáchané, sú východiskom k ich neskorším činom.

Študentka astrofyziky Jie Wen-ťie sa prizerá, ako rozvášnený dav zabije jej otca, univerzitného profesora. Ona sama sa stáva nepriateľským živlom a skončí v tábore, kde sa ťaží drevo a popri tom prebieha prevýchova nežiaducich osôb (t. j. väčšinou inteligencia). Tieto udalosti poznamenajú jej zvyšný život. Po nečakanom incidente sa dostáva na Radarový vrch a postupne je zapojená do veľmi tajného vládneho projektu Červené pobrežie. Ide o snahu Číny predbehnúť ZSSR aj USA vo vedeckom bádaní. Tento konkrétny projekt sa sústreďuje na nadviazanie kontaktu s mimozemskou civilizáciou.

O desiatky rokov neskôr zazvoní pri dverách výskumníka a odborníka na nanotechnológie Wang Miaoa detektív Š’Čchiang. Wang sa zhodou okolností stáva hlavným článkom vo vyšetrovaní náhlych záhadných úmrtí významných vedcov po celom svete. Vlády sú v pohotovosti. V jednej miestnosti sa stretávajú zástupcovia všetkých svetových mocností a Wang s prekvapením zisťuje, že Zem je vo vojne. Kto je nepriateľom?

Počas vyšetrovania sa Wang stane fanúšikom počítačovej hry Problém tří těles, ktorú dokážu hrať len ľudia s vedeckým zmýšľaním. Hráči sa snažia vyriešiť problém so vzájomnou interakciou troch objektov. Sú nimi tri slnká, okolo ktorých obieha planéta Trisolaris. Nikto z hráčov netuší, že Trisolarania sú skutočná civilizácia, ktorá vďaka projektu Červené pobrežie a hlavne doktorke Wen-ťie dostala možnosť prísť a podmaniť si Zem.

Nasledujúce stránky čitateľ s napätím sleduje Wanga a detektíva Š’Čchianga, ktorí sa snažia rozlúštiť tajomné úmrtia. K tým sa pridáva záhada, akú úlohu tu zohrala tajná celosvetová organizácia, založená Mikom Evansom, ktorej členkou sa stala aj Jie Wen- ťie. A v pozadí tejto línie sa neodbytne týči obava, či Trisolarania zničia našu civilizáciu alebo sa budeme vedieť ich invázii ubrániť.

Udalosti počas kultúrnej revolúcie sú opísané bez zbytočných príkras či pátosu. Stalo sa. Už sa na tom nič nezmení. Pre postavy je to však spúšťač, ktorý ovplyvnil ich myslenie a nasmeroval ich životy. Nie každý zostal zatrpknutý, no pocit krivdy je u mnohých veľmi silný. Zápletka, ktorú autor postupne rozuzľuje, je síce čistá fikcia, no práve to, že hrdinovia používajú skutočné fyzikálne a matematické postupy, že všetko stojí na reálnych javoch a objavoch súčasnej vedy, z nej robí dokonale uveriteľný príbeh. Je to stretnutie abstraktnej vedy, matematických výpočtov s tvrdou realitou bežného života. Postavy románu sa postupne navzájom ovplyvňujú, vyvíjajú a ten, kto nám bol na začiatku nepríjemný, napríklad detektív Š’Čchiang, prezývaný Ta Š’, sa zrazu stane tým, na koho sa tešíme. Je to jednoduchý muž, ktorý sa vo vede nevyzná a často nechápe javy, ktorým dnes rozumejú stredoškoláci. Ale jeho prirodzená inteligencia a schopnosť preniknúť do človeka a jeho myslenia, z neho robia výnimočnú osobu, ktorá všetkých prekvapí. Z neho a Wang Miaoa sa stane zohratá dvojica, ktorá nás pútavo prevedie celým románom.

Autor zameriava pozornosť na praktické využitie vedy a jej dopadu na spoločnosť. Ako ovplyvňuje pokrok a nové objavy náš pohľad na svet a život? Je to, čo nám poskytujú, pre nás to najlepšie? Veda umožnila postavám románu nadviazať kontakt s mimozemskou civilizáciou. Ale spôsob tejto komunikácie bol ovplyvnený čisto osobným vnímaním spoločnosti. Bola to snaha vyriešiť svoje súkromné príkoria, pomstiť sa… na úkor celého sveta. Preto prirodzene začnete aj v realite počítať s tým, že nič na svete nie je úplne objektívne. Všetko je ovplyvnené ľuďmi ktorí majú moc, vplyv a prístup k informáciám.

Knihu Problém tří těles si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Problém tří těles
Žáner: science fiction
Autor: Liou Cch’-sin
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Aleš Drobek
Počet strán: 447
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–7577–061–5


18. júla 2017
Ena