Recenzia: Lhář 4 - Lož má krátku hlaveň

Jakub Ćwiek: Lhář 4

Lhář, v poľskom origináli zvučný Klamca, bol kedysi Lokim. Teda, stále ho nazývajú Lokim, podvodníkom, ktorý vie meniť podobu. Ale po tom, čo sa zúčastnil lovu na falošného svätého Mikuláša, už nie je tým, čím býval. Cynický zabijak, ktorý prežil skazu Valhaly a v službách anjelov rieši božie patálie so zlom, sa stratil. Sám v sebe. U elfov. V plyšovom medvedíkovi…

Nechápete? Ak nemáte načítanú celú sériu Lhář od Jakuba Ćwieka, na štvrtý diel, ktorý nedávno vyšiel, môžete zabudnúť. Štvrtá kniha totiž plynule nadväzuje na tretí diel a len spolu tvoria román, ktorý má hlavu a pätu. Pretože kým prvé dva diely série Lhář (Triton 2011) zachytávali Lokiho dobrodružstvá v svižných poviedkach, tretia a štvrtá kniha sledujú monumentálny súboj Dobra so Zlom vo viac ako desiatke dejových línií.

Román je pre Jakuba Ćwieka relatívnou novinkou a na Lokiho príbehu je to vidno. V poviedkach o božskom podvodníkovi nadhľad hraničiaci s paródiou na urban fantasy nevadil. Naopak, bol vítaným osviežením. Tretí a štvrtý diel však majú pomerne vážnu tému (Apokalypsa/Súdny deň/Armageddon) a tragikomické až burleskné línie (Bakchus vo väzení na severnom póle, Lokiho súložné trampoty, partia obkľúčená zombiami) ťahajú príbeh zo strany na stranu a dej, ktorý by chcel utekať, sa občas potáca a chvíľami si aj poleží. Vo finále sa to zlepší, ale Loki sa už len vezie na káričke za Luciferom, a nie je v žiadnom prípade tým, kto vystrelí z poslednej pušky na stene.

Stále je to zväčša vtipné a nápadité, ale silu dáva príbehu skôr medvedík Lhářík ako jeho majiteľ. A možno si to uvedomil aj sám autor, keď…

…si prečítate, akú cenu majú anjelské krídla, ako chutia jablká Hesperidiek, čo píšu v novom vydaní Necronomiconu a prečo kráľovná Titania nenávidí Shakespeara.


Jakub Ćwiek: Lhář 4
Séria: Lhář
Autor: Jakub Ćwiek
Vydavateľ: Triton
Počet strán: 336
Diel: 4
Rok vydania: 2013
Hodnotenie: 60 %

Knihu si kúpite najvýhodnejšie ako e-book na palmknihy.sk, len za 6.80 €.


29. mája 2013
Rastislav Weber