Recenzia – Lenona Štiblaríková: Panelák – stratégia prežitia

Panelák - stratégia prežitia

Záhadný vírus, ktorý spočiatku pôsobí ako chrípka, zmení každého človeka na ľudožravého albína. Samuel ostáva v horúčke zavretý vo svojom byte a čaká na manželku Dianu. Tá sa však nevracia.


Lenona Štiblaríková je na slovenskej scéne známa drsnými a priamymi dejovými líniami. Tentokrát sa pustila do apokalypsy nemŕtvych. Príbeh z jej pera sa ako obvykle odohráva na Slovensku, tentokrát v bytovom dome pripomínajúcom každý druhý panelák v okolí. Začiatok knihy môže byť fanúšikom postapokalyptických svetov povedomý. Samuel sa prebúdza sám bez svojej ženy a zisťuje, že sa svet počas jeho choroby zmenil.

Kniha je krátka a nemá silný dejový oblúk. Skôr len sledujeme, ako sa Samuel snaží prežiť. Postupne prechádza celou bytovkou, zbavuje sa albínskych ľudožrútov, ktorí vyčkávajú v jednotlivých bytoch na živé mäso, a dúfa, že stretne niekoho nepremeneného. Veľkú časť knihy tak vidíme iba Samuelove konanie a myšlienky. Rozmýšľa nad osudom svojej ženy a plánuje ďalší postup. Pod jeho rukami sa panelák mení na miesto, kde by sa dala prežiť apokalypsa.

Ako už bolo spomenuté, kniha pripomína iné postapokalyptické počiny s podobnou tematikou. Ľudožrútski albíni však v Lenoninom Paneláku nie sú typickými hnijúcimi potvorami. Nakazené obete síce zblednú, no neumrú, len sa postupne menia. Rastú im špicaté zuby a ich ľudské správanie celkovo degraduje iba na základné zvieracie pudy. Vo všeobecnosti tieto bytosti pripomínajú čosi medzi upírmi a zombíkmi.

Autorka svoju útlu knižku nabila akciou. Zaujímavé sú najmä výpravy do neprebádaných priestorov. Napriek tomu tu nájdeme mnoho technických opisov. To však nie je problémom, keďže už názov napovedá, že ide o stratégiu prežitia v paneláku. Zháňanie jedla, snaha o vybudovanie záhradky a hľadanie preživších pripomína mix seriálu Walking Dead a Marťana, ktorého hlavný hrdina počas nekonečného čakania dokonca číta.

Kniha sa celkom ľahko číta, no neprináša nové ani originálne zvraty či nápady. Nájde sa aj pár preklepov, ako napr. „… ak bude potreboval niečo vymurovať.“ (str. 93). Celkovo sa Lenonina kniha Panelák – stratégia prežitia dá považovať za rýchlu a krutú jednohubku, ktorá nám aj v pandemických časoch pripomína, že nákaza neobchádza ani naše malé Slovensko.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Panelák – stratégia prežitia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Panelák – stratégia prežitia si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Panelák – stratégia prežitia
Žáner: scifi
Autorka: Lenona Štiblaríková
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 192
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968718


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


1. februára 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií