Recenzia – Lenka Ničková: Zlatovlasý Jan (audiokniha)

Zlatovlasý Jan

Máte radi rozprávkové príbehy? Tak ste tu správne. Audiokniha Zlatovlasý Jan trošku pripomína rozprávku, no hlavne je o hľadaní zmyslu života. Taktiež je o prírode – matke, pomocníčke a mocnej liečiteľke. Román je určený mladým, starším aj starým. Skrátka, každý si v ňom môže nájsť to svoje.


Vôňa dobrodružstva

Istí rodičia dlho nemohli mať deti. Keď sa im konečne narodil syn, boli prešťastní. Dali mu meno Jan. Matka sa na neho veľmi upla. Bála sa, aby sa mu niečo zlé nestalo. Zo zlatovlasého Jana vyrástol krásny a šikovný mládenec. Matkine pravidlá, príkazy a zákazy znášal s pokorou a pochopením. No raz sa objavil záhadný cudzinec, ktorý v tomto kraji verboval mládencov do armády mocného vládcu. Jan je poslušný mladík, no vôňa diaľok a služba u vladára ho lákajú. Vábenie je také silné, že mu Jan nakoniec neodolá. Nuž a tu sa začína Janovo putovanie. Cestou zažije mnoho dobrodružstiev, spozná ďaleké kraje, obyčaje, nebezpečenstvo, súcit aj lásku. Časom si už nespomenie na cieľ svojej púte. No bohovia nad ním bdejú a pripomenú mu všetko, na čo zabudol.

Hoci Jan prejde kus sveta, viackrát takmer zomrie, stihne sa aj oženiť a založiť si rodinu, putovanie ho nakoniec zavedie opäť tam, kde sa všetko začalo. Domov. Pretože Zem je guľatá, všetky hradské aj chodníčky vedú tam, kde to máme najradšej, čiže domov. Aj páchateľ sa vracia na miesto činu. A aj Jan je istým spôsobom páchateľ. Svojím odchodom spôsobil rodičom utrpenie, aké dokáže pochopiť len ten, kto má deti. Teraz sa môže, ako poslušný syn, postarať o otca aj zostarnutú matku.

Celou cestou je Janov osud spätý so stromami. Liečia ho alebo mu poskytnú ochranu, inokedy sú iným spôsobom zviazané s jeho púťou či s ľuďmi, s ktorými sa na cestách stretne. Počas putovania stretáva aj rôzne mýtické bytosti a zvieratá. Dostáva sa mu aj dar videnia. Dej vďaka fantastickým prvkom získava väčšiu hĺbku a nádych tajomna. Podnecuje poslucháčovu fantáziu rozletieť sa a hľadať v prírode a sivej monotónnosti bytia aj iný, hlbší, prípadne duchovný rozmer.


Kniha aj audiokniha

Zlatovlasý Jan bol vydaný knižne aj vo forme audioknihy. Je to láskavé a milé rozprávanie o hľadaní šťastia, zmyslu života a svojho miesta vo svete. Do tohto príbehu sú tematicky vsadené stromy, ktoré majú symbolický aj praktický význam. Audioknihu nahovorila samotná autorka. Keďže na jej webovej stránke ani iných dostupných zdrojoch nie je uvedené, či vyštudovala herectvo, prípadne čo obnášala jej práca pre rozhlas, ťažko sa posudzuje, do akej miery je profesionálka alebo talentovaná amatérka. Avšak jej príjemný a pokojný hlas vás prevedie každou kapitolou jazykom, ktorý je poprepletaný mnohými archaickými výrazmi a slovnými zvratmi. Príbeh to nesmierne obohatilo a najmä mladším poslucháčom pomáha rozšíriť si slovnú zásobu a spoznať široký rozsah autorkinho rodného jazyka.

Deväť kapitol nesie názvy drevín, ktoré hrajú v knihe dôležitú úlohu. Breza, topoľ, jedlý gaštan, javor, hrab, buk, lieska, trnka, brečtan. Desiata kapitola je doslov.


Pár otázok

Postavy Lenky Ničkovej prijímajú vieru v kresťanského Boha, no nebránia sa ani viere v pohanských bohov, ktorí majú v deji tiež svoje miesto. Problematickým je fakt, že na začiatku ide Jan do služby ku kráľovi z ďalekej krajiny, potom sa dozvie, že má vyššie poslanie, neskôr niečo hľadá, ani sám nevie, čo. Chvíľu trpí amnéziou, no po čase sa mu spomienky vrátia. Zase sa hovorí o službe cudzokrajnému kráľovi, potom znovu tápe a poslucháč spoločne s ním. Presný cieľ cesty zistí až na konci rozprávania. Väčšinu knihy je to dieťa ľudských rodičov, ku koncu začne mať čitateľ pocit, že Jana môže stotožniť s Ježišom, keďže sa stretáva s anjelmi, ktorí sú jeho rodinou, Boh je jeho otec a Jan prišiel na svet, aby rozdával lásku. Záleží na samotnom poslucháčovi, či tento fakt pochopí doslovne alebo len ako prirovnanie, lebo Boh je otcom všetkých. V každom prípade tieto drobnosti vnášajú do celého príbehu trochu zmätku.

Zlatovlasý Jan je autorkina druhá kniha. Samotná Lenka Ničková je zaujímavá osobnosť. Vyštudovala angličtinu a ruštinu, neskôr konzervatórium. Píše aj spieva, venovala sa homeopatii. Odtiaľ pramenia jej hlboké znalosti flóry a jej využitia pri liečbe rôznych ochorení. Milovníci ezoteriky určite ocenia doslov, v ktorom sa spomína aj duchovná pomoc drevín pri liečbe fyzických aj duševných problémov. V doslove autorka prináša aj súhrn informácií liečiteľov z dôb minulých o praktickom využití rôznych častí stromov. Väčšina týchto poznatkov sa už modernej medicíne nevyužíva. Poslucháčom to dáva možnosť nahliadnuť aj na akýsi historický význam stromov, na to, čo predstavovali pre našich predkov.

Často nenatrafíte taký jemný a láskyplný príbeh, ktorý má navyše aj poučný charakter, akým je Zlatovlasý Jan. Či už ste dieťa, či dospelý, pomôže vám zistiť, ako si naši predkovia dokázali v lone prírody nájsť všetko, čo potrebovali k svojmu životu a zdraviu. Nuž a spoločne so Zlatovlasým Janom prejdete kus cesty za poznaním seba, svojho vnútra aj toho, čo môžete spraviť, aby bol svet krajší. Pretože o Zem by sme sa mali starať a ľuďom okolo nás zase rozdávať radosť a pochopenie.

Hodnotenie: 70 %


Audioknihu si môžete objednať len na autorkinej stránke.


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


30. januára
Ena
Zdroj informácií