Recenzia – Lenka Bandurová: Lea Honor - Třpytící se město

Lea Honor - Trpytici se mesto

Tento rok vyšlo u susedov pomerne veľa kníh žánru young adult, no žiadna z nich nespôsobila taký rozruch, ako Lea Honor – Třpytící se město. Kniha rozdelila blogerky, recenzentky a čitateľky na dva tábory. Jedny knihu velebili, druhé zatracovali. Ale poznáte to, keď sa ženské hádajú, je najlepšie vycúvať a nepliesť medzi ne… Na našom webe sme sa rozhodli urobiť si na knihu vlastný nezaujatý názor. A aká teda je?


Pokiaľ plníte sľuby niekoho iného…

…môže to znamenať problém. Ak je predmetom sľubu manželstvo, občas je to priam tragédia. Stalo sa to aj Lei Libertas. Musí sa vydať za Thomasa Honora, pretože sa na tom ich otcovia kedysi dávno dohodli. No Lea je mladá, divoká a má iné predstavy o svojom živote. Česť rodín však velí dodržať dané slovo za každú cenu. Thomas vezie Leu do svojho kráľovstva, takého odlišného od dediny, v ktorej žila. Odvádza ju od stále modrého neba a všetko objímajúcich lúčov hrejivého slnka do kraja večne zamračenej oblohy a dažďa.

Lea sa náhodou dozvie, že srdce jej nastávajúceho patrí niekomu inému a ona je a navždy zostane tá druhá. Opustila rodinu, priateľov a má pocit, že z Thomasovej strany je sobáš s ňou podraz. Manžel jej vezme slobodu a právo niekoho ľúbiť, hoci on sám ľúbi. Spoločný život teda začínajú nedorozumeniami, hádkami a priekmi, v čom aj neskôr pričasto pokračujú.

V podstate Lea aj Thomas chápu, že sa musia stať manželmi, no ani jeden sa s tým nevie zmieriť. Keď to už vyzerá, že Lea odložila svoj ostrý jazyk a prijala údel, ktorý na ňu naložil otec, dochádza k zvratu. Dozvedá sa isté detaily o manželovej minulosti a o svojej sokyni. Po slávnom Mierovom plese, ktorého sa obaja zúčastnili, sa mladá žena rozhodne, že dovolí svojmu mužovi ísť hľadať jeho lásku Perlu. No pod podmienkou, že Lea pôjde s ním. Cesta je náročná. Putujú spoločne s ľuďmi, ktorých Lea opatrne začína považovať za priateľov. Netušia, že necestujú sami. Sú prenasledovaní temnotou, ktorá pasie po Lei. Je to následok jedného nechceného dobrodružstva v Smrteľnej uličke. Čo sa vtedy stalo? O tom Lea dlho mlčí. No cíti, že smrť po nej siaha a je čoraz bližšie. Unikne? Môže sa spoľahnúť na to, že ju Thomas ochráni? Veď miluje inú. Čo ich čaká v Trblietavom meste? Zážitky z cesty oboch manželov zmenia a návrat do bývalého života nebude vôbec ľahký. Zostanú spolu? Ktože vie?


Čo nás čaká a neminie

Román je určený najmä mladým čitateľkám. Tomu je prispôsobený dej, aktéri, ich vek aj charaktery. Zápletka je jednoduchá, zasadená do sveta stvoreného na mieru pre postavy. Je to prvá časť série, preto celé univerzum, jeho históriu, kultúru aj hrdinov zatiaľ iba spoznávame. Pre Lenku Bandurovú je to prvotina, takže áno – ako takmer každý debut, aj tento má svoje chyby a miesta, nad ktorými sa pozastavíte.

Autorkin svet je síce krásny, každá krajina má vlastné špecifiká, ktorými sa odlišuje od ostatných, no je riešený trošku z rýchlika a niektoré jeho časti sú nedomyslené. Napríklad náhle zmeny klímy. Zarazí vás tiež, že hoci svet Lei Honor nie je reálny, autorka si nedala námahu, aby vymyslela svojské názvy. Takže sa ženy obliekajú do sárí a čoli, existuje tam Krajina vychádzajúceho slnka, ľudia si čítajú rozprávky Tisíc a jednej noci, čo s rozprávaním vôbec neladí.

Správanie postáv je niekedy viac než zvláštne. Radová vojačka drzo rýpe do svojej panej, manželky následníka trónu, a v podstate ju za to nikdy nepotrestajú. Nájdete veľa Leiných a Thomasových zbytočne sa opakujúcich vnútorných monológov a prejavov pocitov, rovnako opisy Leinej neuveriteľnej krásy, ktorú jej všetci závidia. Lea a Thomas sa neustále škriepia, chytajú za slovíčka, vznikajú medzi nimi konflikty. Občas si poviete, prečo zase? Napriek tomu treba autorke uznať, že si zakaždým udržala triezvy pohľad na postavy, ktoré nenechala skĺznuť do sladkej naivity a ich hádky si dokázali zachovať istý šmrnc a napätie.

Spomínané problémy si síce všimnete, no navzdory nim budete čakať, ako príbeh dopadne a užijete si ho. Najmä cieľová skupina, ktorou je mládež. Jedným z dôvodov, prečo budete ochotní Lenke Bandurovej všetky prešľapy odpustiť, je jej štýl písania. Spôsob, ktorým autorka príbeh vyrozprávala, je zrelý, zaujímavý, plný bohatého jazyka, nádherných opisov a prirovnaní. Prostredníctvom hrdinov premýšľa o živote, túžbach a realite, ktorá je často odlišná od toho, čo by sme si priali. Niektoré myšlienky sú skutočne krásne a prinútia vás pozastaviť sa nad svojím vlastným životom a očakávaniami. Tých majú hlavne mladí ľudia mnoho, no zväčša sa nikdy nenaplnia. Uvedomíte si, že ak aj máte viac rokov než hrdinka románu, nič ste nestratili. Za svojimi snami môžete ísť kedykoľvek a v akomkoľvek veku. No rovnako pochopíte, že človek sa mení prežitými skúsenosťami a pretvárajú ho aj ľudia, ktorých vpustí do svojho života. Nič nezostáva naveky rovnaké. To je jedna z právd, ktoré si bude musieť pripustiť aj Lea Honor.

Milí čitatelia, či v tomto prípade skôr čitateľky, ak ste si o tejto knihe prečítali čokoľvek, pristupujte k nej s otvorenou mysľou. Nenechajte sa odradiť nezmyslenými škriepkami a sami sa presvedčte, že Lea Honor –Třpytící se město síce nie je dokonalá kniha, no napriek tomu vás dokáže zaujať aj obohatiť.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Lea Honor – Třpytící se město si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou momentálne 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Lea Honor – Třpytící se město si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lea Honor – Třpytící se město
Žáner: fantasy
Autorka: Lenka Bandudrová
Vydavateľstvo: CPress
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 343
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–264–3113–8


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


12. januára 2021
Ena
Zdroj informácií