Recenzia – Leigh Bardugo: Zjazvený kráľ

Zjazvený kráľ

Fantasy literatúra je o snoch. O tých, ku ktorým sa utiekame, keď máme všetkého dosť. S ich pomocou aspoň na chvíľu unikáme zo sivej reality bežného života. Zjazvený kráľ je takýchto snov plný. Mágia, tajomná Trhlina, krajina zvláštností, nečakaných možností aj otroctva a smrti. Môžete lietať, plaviť sa v ponorke, bojovať s mečom a jazdiť na koni. Ak budete patriť k tým šťastným, dokážete ovládať búrku, meniť tvar vecí a bytostí alebo hocičo spáliť na popol silou myšlienky. Začítate sa a ani nepostrehnete kedy, stanete sa súčasťou sveta, v ktorom vládne zjazvený kráľ a ktorý je rovnako krásny ako neľútostný.


Kráľovstvo Ravka

Nikolai je vládca Ravky, ktorá sa spamätáva z vojny proti mocnému Temnanovi. Ten pre túžbu po moci zabil starého kráľa, svojich priateľov aj griše, magicky nadaných jedincov, ktorých sám učil využívať ich nadprirodzenú silu. Panovník v tejto vojne bojoval tiež a vďaka svojim odvážnym činom sa stal hrdinom. Ľud ho miluje, rovnako aj jeho jazvy. Všetkým pripomínajú to, čo v bitkách prežil. No takmer nikto netuší, že si z bojiska nepriniesol iba zjazvené telo. Nikolaiovou súčasťou sa stal temný démon, ktorý mu prenikol do tela. Dlho sa nedialo nič, no nedávno sa tento bes prebudil. V rovnakom čase sa v Ravke začali diať zázraky. Je možné, že tieto dve udalosti spolu súvisia?

V noci netvor mení Nikolaia na svoj obraz a prebúdza v ňom chuť po krvi. Vládca vie, že musí odolať a besa v sebe zničiť. Lenže je to čoraz ťažšie. Temný spoločník mocnie a Nikolai má strach, že ho ovládne. Jeho najbližší mu chcú pomôcť netvora premôcť, pátrajú v starých knihách, putujú po miestach zázrakov ale odpoveď uniká.


Trhlina

Zostáva im ešte Trhlina, miesto, kde bol Temnan porazený. Preplnené spomienkami na vojnu, bolesť a mŕtvych druhov. Práve tam sa Nikolai so svojou generálkou Zojou záhadne strácajú.

Kým Zoja s Nikolaiom zostávajú mimo čas a realitu, panovníkovi najbližší musia vyriešiť vládcovo zmiznutie tak, aby nebola ohrozená Ravka. Vďaka grišskej moci dokážu veci, aké si mágiou neobdarený človek nevie ani predstaviť. Podarí sa im udržať vládu nad krajinou, až dokým nezistia, kam tí dvaja zmizli? Starý kráľ bol plodný muž a potomkov, ktorí majú nárok na trón, je veľa. Oveľa viac je ale tých, ktorí chcú rozpútať vojnu a Ravku získať ako vojnovú korisť.


Kráľovstvo Fjerda

Nina je špiónka, ktorá na Nikolaiov rozkaz zaháňa žiaľ za mŕtvym milencom misiou vo Fjerde. Pracuje, tvári sa nenápadne, no popri tom vyhľadáva a pašuje do Ravky griše, ktoré sú vo Fjerde prenasledované. V hlave však počuje hlasy, a tie ju naliehavo volajú na sever. Po jednej nevydarenej akcii využije situáciu a narýchlo aj s kolegami odchádzajú na sever. Čo sú to za hlasy v Nininej hlave? Prečo jej stále šepkajú? Zrejme nejaký čas potrvá, než rozlúšti túto záhadu. A je možné, že temných tajomstiev sa na tomto mieste a v polorozpadnutej fabrike na kopci, ukrýva viac, než by čakali. Musia však byť opatrní. Sú špióni, navyše griše, takže im hrozí smrť. Našťastie má život aj krajšie stránky. Tou sa pre Ninu stáva priateľstvo s mladou dievčinou Hanne. Bude k nej môcť byť niekedy Nina úprimná?


Jazvy na tele aj na duši

Zjazvený kráľ je napínavá YA fantasy zo sveta, ktorý nemožno presne zaradiť. Je to spletenec niektorých moderných technológii, jednoduchého stredovekého života bez techniky a rovnakého podielu mágie, ktorú prinášajú do príbehu griše. V Ravke vynaliezajú nové bojové stroje, hľadajú protilátku na drogu, ktorá spôsobuje závislosť, šialenstvo a nakoniec smrť gríš. Pretože oproti ostatným krajinám, je Ravka oázou magicky nadaných ľudí. Kedysi Temnan cvičil armádu gríš a väčšina hrdinov ho osobne poznala a patrila ku grišskej armáde. Teraz neustále narážajú na Temnanov odkaz a činy. Nemôžu ho vymazať z histórie, aj keby chceli. Jednou z právd, ktoré kniha mladým prináša, je, že silou nevyriešia všetky problémy. Ak totiž niekoho upálite, spravíte z neho mučeníka. Ľudia mučeníkov milujú a časom zabudnú na to, že spáchali mnoho hrozných skutkov. Budú ich oslavovať. Autorka na rozdieloch medzi kráľovstvami ukazuje, aké je dôležité prijať odlišnosti – svoje aj ostatných ľudí. Griše sú iné, preto z nich niektorí majú strach, iní im závidia magickú moc a sú odsúdené k vyhladeniu. Sú pokusnými zvieratami a často zatvorení vo väzeniach, či táboroch. Paralela s holokaustom je zjavná. Bardugo je moderná a nezabudla do príbehu vsunúť aj homosexuálne vzťahy či práva žien. Na jednej strane sú ženy nad ktorými vládne ich manžel a na druhej zase slobodné, nezávislé, budujúce si kariéru podľa vlastného uváženia.

Zjazvený kráľ je v mnohom realistický román, no zároveň je plný rozprávkových bytostí. Technika sa kríži s mágiou a jednoduché životné podmienky a myslenie s modernými strojmi. Je v ňom tiež zobrazené a odsúdené potlačovanie práv menšín či ponižovanie žien. To všetko v duchu hesla: Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko… Pretože je dôležité ukázať mladým, že sme, akí sme, a práve vďaka mnohorakosti je náš svet taký krásny a pestrý. Do kráľovstva zjazveného kráľa prináša každý jeden hrdina kúsok seba, originality a tolerancie. Aj preto je tento román pre všetkých taký príťažlivý.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Zjazvený kráľ si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zjazvený kráľ (orig.: King of Scars)
Žáner: sci-fi, fantasy
Autorka: Leigh Bardugo
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Ivana Cingelová
Počet strán: 388
ISBN: 978–80–556–4193–5


Súvisiaci link

Predstavujeme – Leigh Bardugo: Zjazvený kráľ


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. augusta 2020
Ena