Recenzia – Leigh Bardugo: Zajatie búrky

Zajatie búrky

Ako dlho dokáže človek utekať? Pred problémami, svedomím, svetom? Pravda je taká, že sa o to môže pokúsiť, avšak nikdy neujde, pretože niektoré veci nosí v sebe a časom sa stanú jeho súčasťou. Sám pred sebou ujsť nedokáže nik. Môže sa sťahovať, opíjať, snažiť zabudnúť akýmkoľvek spôsobom. Nič nepomôže. Nakoniec vždy zistí, že sa musí zastaviť, postaviť sa problémom čelom a pobiť sa s nimi.


Straty, plány a nové začiatky

Zajatie búrky je druhou zo série kníh o grišách, amplifikátoroch, mágii a moderných vynálezoch, ktorá sa odohráva vo svete akoby spred dvoch storočí. Leigh Bardugo si vytvorila zaujímavé univerzum, kde istá skupina ľudí vládne živlom a prírodným javom. Pre svoju výnimočnosť a ovládaním istého druhu mágie, vzbudzujú strach. Ich moc je živá, nespútaná a vrodená. Ravka vám pripomenie Rusko. Menami, oblečením aj spôsobom života obyvateľov, čo pre čitateľov predstavuje nečakanú, avšak príjemnú zmenu.

Alina je mocná griša, Svetlana – pani svetla. Temnan je vládca gríš a pokúša sa stať aj vládcom Ravky. Alina je Temnanovou obľúbenkyňou a vyvolenou. Aby sa stal neporaziteľným, pripútal si Alinu amplifikátorom – obručou znásobujúcou magickú silu. Alina nesúhlasí s Temnanovými plánmi, preto utečie s Malom, mužom, ktorého ľúbi už od detstva. Zostávajú za ňou mŕtvi priatelia a Temnan, vrhnutý do Tieňovej trhliny. On však prežil a je utečencom v pätách. Nečakali, že ich na opačnom konci sveta nájde tak rýchlo a že sa stanú jeho väzňami.

Alina sa svoju identitu Svetlany snaží utajiť. Na lodi, ktorou sa plavia späť do Ravky, náhodou zisťuje zaujímavú vec: Podľa tradície, každá griša smie na zosilnenie moci vlastniť iba jediný amplifikátor. Ale tradície sa zrejme mýlia a myslí si to aj Temnan. Kedysi dúfala, že bude schopná spraviť všetko, aby Temnan neprežil. No presvedčila sa, že je veľmi živý a vďaka trhline aj oveľa mocnejší. Zariskuje Alina a vydá sa hľadať ďalšie amplifikátory?

Loď, na ktorej sú Alina s Malom uväznení, patrí známemu korzárovi Sturmhondovi. A práve vo chvíli, keď sa zmierili s osudom, sa ukáže, že Sturmhond má svoje vlastné plány. Slúži každému, kto riadne zaplatí, a v tomto prípade to Temnan nebol. Takže Alina s Malom sa síce dostanú do Ravky, no rovno na kráľovský dvor. Ľudia aj griše im nedôverujú. Zvlášť Aline/Svetlane. Napriek tomu dostane poverenie, znovu vybudovať armádu gríš.


Moc nie je všeliek

Z Aliny je mocná žena a priťahuje pozornosť vysokopostavených mužov. Mal je len geniálny stopár, má preto oveľa nižšie postavenie ako ona. Začínajú sa odcudzovať. Zaplatia za návrat domov svojou láskou?

Alina organizuje výcvik, riadi obranu mesta a v noci sa snaží uniknúť z dosahu Temnanovej mágie, ktorá sa za ňou naťahuje čoraz silnejšie. Cíti ju v každom tieni či vo veciach, čo po Temnanovi v paláci zostali. On je tam niekde vonku, prichystaný a nebezpečný. Kedy dorazí do Ravky?

Obyvatelia kráľovstva, tí obyčajní, chudobní a bez nádeje, sa upínajú k Svetlane a veria, že ona jediná je schopná všetkých zachrániť. Ale Alina vie, že sama poraziť Temnana nedokáže a nepomôže jej ani žiadna z gríš. Na to sú prislabé. Viac amplifikátorov by im šancu dať mohlo… Bude nakoniec nevyhnutnosťou ich nájsť? Čo to s Alinou spraví? Dokáže prežiť takú silnú mágiu bez úhony? Možno áno. Nájde však dostatok sily odolať sladkému vábeniu vlastnej moci a neporaziteľosti?


Svet mágie aj moderných vynálezov

Zajatie búrky je v podstate smutný príbeh o láske a vernosti k vlasti, mužovi, priateľom aj sebe samým. Aj o tom, že ľudia majú sklon spraviť zo svojich osloboditeľov svätých. Bardugovej svet je založený na istých reálnych prvkoch, no je fiktívny. Oproti tomu sú hrdinovia bolestne ľudskí, povahovo pestrí, svojimi životnými osudmi šťavnatí. Každému čitateľovi budú niečím možno až príliš známi. Nič nie je jednotvárne, dobré či zlé. V tom je táto young adult kniha veľmi skutočná. Postavy majú svoje lepšie aj horšie dni. Prechádzajú zlomovým obdobím, keď musia zistiť, kým sú a kam sa chcú vo svojich životoch uberať. Učia sa odpúšťať, povzniesť sa nad staré krivdy aj vidieť ďalej, než len na špičku svojho nosa. Tváriť sa, že starosti neexistujú, je jednoduché, no ony nezmiznú. Kým Alina a Mal nájdu silu vzdorovať svojim nočným morám, chvíľu to potrvá. Niektorí ľudia sa jednoducho nedokážu postaviť ťažkostiam čelom, biť sa sami so sebou, s problémami a okolnosťami, ktoré ich postihujú. Dôležité ale je nájsť odvahu nevzdávať sa a bojovať.

Poďte sa teda znovu prejsť chodbami kráľovského paláca, podebatovať so starými známymi, obzrieť si nové vynálezy mocných gríš, vypiť si čaj aj niečo zajesť. Mier už dlho trvať nebude a potom sa Ravke zíde každá ruka ochotná pomôcť. Aj tá vaša…

Hodnotenie: 85 %


Knihu Zajatie búrky si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

e-knihu Zajatie búrky si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zajatie búrky
Žáner: fantasy
Autorka: Leigh Bardugo
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preložila: Ivana Cingelová
Počet strán: 399
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–556–4496–7

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. marca 2021
Ena
Zdroj informácií