Recenzia – Lawrence Wright: Na konci října (audiokniha)

Na konci října

Pandémie sprevádzajú ľudstvo celé tisícročia. Neviditeľné beštie, ktorými vírusy a baktérie sú, dokážu napáchať väčšie škody než dobre vyzbrojená armáda. Lietame do vesmíru, rozbili sme atóm, vymysleli umelú inteligenciu, prebádali oceány, postavili úžasné stroje a budovy. No stále sa nedokážeme brániť pred tými najjednoduchšími stvoreniami na našej Zemi. Tie si znovu a znovu vyberajú svoje ľudské obete…


Neviditeľný nepriateľ

Henry Parsons je mikrobiológ a epidemiológ WHO. Organizácia ho vyslala do Jakarty odobrať vzorky v internačnom tábore Kongoli, kde došlo k mnohým úmrtiam. Po príchode vedec nachádza okrem domácich mŕtvych aj doktorov, ktorí v tábore pracovali. Záznamy o priebehu nákazy sú nekompletné, keďže zvláštna infekcia, prejavujúca sa hemoragickým krvácaním, ich zabila príliš rýchlo. Nikto netušil, s akou chorobou bojujú. To musí zistiť Henry a veľmi rýchlo. Jednému z návštevníkov tábora sa totiž podarilo odletieť do Mekky, púťou osláviť Ramadán. Ak je nakazený, znamená to katastrofu. Do Mekky sa každoročne schádzajú milióny moslimov z celého sveta. Po skončení púte sa vrátia do svojich domovov a šírenie nákazy medzi nimi by znamenalo celosvetové ohrozenie. Henry sa vydáva do Saudskej Arábie varovať kráľovskú rodinu, aké nebezpečenstvo krajine hrozí. Je potrebné izolovať pútnikov. Dokážu udržať na jednom mieste vyše milión veriacich, navyše ak začína prepukať panika, lebo nákaza si už našla prvé obete?

Vypočujte si ukážku z audioknihy Na konci října

Výsledky ukazujú, že ide o zmutovaný vírus. Jeho šíreniu sa zabrániť nedá, preto čoskoro udrie po celej Zemi. Karanténa, prísne hygienické opatrenia, chaos, strach, nedostatok potravín, bezprizorné deti a masové hroby… To sú iba niektoré z vecí, ktoré trápia ľudí po celom svete. Kým sa lekári, epidemiológovia a mikrobiológovia snažia zistiť, čo za vírus ľudstvo ochromil, a prísť na to, ako vyrobiť vakcínu, vlády sa venujú svojim politickým hrám so slovíčkami. Sú totiž presvedčené, že pandémiu spôsobil umelo vyrobený vírus. A ľudia zomierajú. Krajiny sú na pokraji hospodárskeho krachu a svet akoby sa rútil do záhuby.

Henryho manželka Jill sa snaží chaos prežiť, bojovať a postarať sa o ich dve deti. No na všetko je sama. V núdzovom stave nič nefunguje. Obchody sú vyrabované a zohnať trošku jedla sa dá iba na čiernom trhu a za hotovosť. Aby nebola situácia moc ľahká, postretnú ju aj iné rany. O Henrym nemá žiadne správy, netuší, či žije, kde je a kedy sa vráti. Aspoň že sú zatiaľ zdraví. Avšak dokedy?

Henry sa za každú cenu musí dostať do USA za rodinou. Letecká doprava, vlastne všetka doprava je zastavená. Štáty sa uzatvorili do vlastnej bubliny. Jedinou spásou môže byť námorná základňa americkej armády. Má to jeden veľký háčik, Henry je civil. Podarí sa mu ale nemožné. Navyše cestou domov príde na spôsob výroby protilátky. Vlastne, to nebol jeho nápad. Len použil starý osvedčený spôsob, na ktorý náhodou prišiel niekto iný. Svet upadá, stagnuje, ľudstvo pomaly vymiera. Neprišiel tento objav prineskoro?


Kto za to môže?

Rozprávačom tohto príbehu je známy herec Jan Šťastný. Vdýchol život postavám a ich osudmi v čase katastrofy sprevádza poslucháčov audioknihy. Z jeho hlasu cítime utrpenie, strach z budúcnosti a zo smrti, ktorá náhle všetkých obklopila. Precítime osamelosť, bolesť zo straty blízkych či neskutočnú únavu lekárov a vedcov. No aj radosť z drobných úspechov a nádej, pretože tá zomiera posledná. Vďaka interpretovi prežívame chvíle ojedinelého šťastia zo stretnutí s priateľmi a rodinou či z vecí, ktoré nám väčšinou pripadajú samozrejmé. Že je stále čo jesť, piť, že máme svojich blízkych.

Hudobné predely v audioknihe boli skomponované s ohľadom na citlivú tému a vychádzajú z deja. Najčastejšie časti textu predeľuje jemná elektronická hudba, ktorá postupne ustupuje, aby sa do popredia dostalo húkanie sanitiek a policajných vozov. V poslucháčovi vyvolávajú pocity naliehavosti a obavy. Každý si uvedomí, aké je zdravie krehké a že náš život často závisí len od rýchlej pomoci lekárov. Zvuk klaksónov, náboženský spev či hlas muezína vpletený do klavírnej melódie zase pripomína našu pominuteľnosť, strach zo smrti a toho, čo bude potom.


Katastrofy naše minulé aj dnešné

Na konci října je audiokniha o pandémii. Niekto by mohol povedať, že je veľmi aktuálna. Iný by ju počúvať nechcel, lebo mu stačí pandémia covidu-19, ktorú práve prežívame. Ale možno práve preto by sme si tento príbeh vypočuť mali. Pretože bez servítky zobrazuje každého z nás. Je to pohľad do zrkadla, v ktorom zreteľne a v celej nahote vidíme ľudské správanie, neochotu, sebeckosť, ale aj zbytočné politikárčenie vlád. Ukazuje, že ťarcha a zodpovednosť leží na pleciach nedokonalých ľudí s chybami. Zodpovednosť za každé zlé rozhodnutie nesú na svojich pleciach a je isté, že ľudia na ne nezabudnú.

Autor knižnej predlohy sa snaží publiku priblížiť históriu pandémií a boj s nimi. Umne spája minulosť s prítomnosťou a poukazuje na paralely medzi dávnymi a súčasnými epidémiami. Dostáva tak do povedomia poslucháčov množstvo faktických informácií, ku ktorým by sa sami nedostali. Dozvedáme sa veľa detailov o epidémiách SARS či vtáčej a španielskej chrípke. Do deja sú zakomponovaní aj skutoční vedci a lekári, ktorým sa ušli úlohy priateľov či kolegov hlavných postáv.

Napriek istej únave z covidu, ktorou zrejme trpíme všetci, bude audiokniha Na konci října pre vás skvele strávených pätnásť hodín. Je to dobre spracovaný triler o celosvetovej katastrofe. Nebudete mať núdzu o napínavé momenty, nečakané zvraty a smutné údely niektorých postáv. Skrátka, je to príbeh so všetkými piatimi P.

Hodnotenie: 85 %

Audiokniha Na konci října je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteke

Audioknihu Na konci října si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Na konci října
Autor: Lawrence Wright
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Interpret: Jan Šťastný
Réžia: Michal Bureš
Dĺžka audioknihy: 15 hodín 16 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (839 MB)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


31. mája 2021
Ena
Zdroj informácií