Recenzia – Laurie Forest: Černá čarodějka

Černá čarodějka

Západná ríša je svet ako vystrihnutý z minulých storočí. S tým rozdielom, že popri ľuďoch tu žijú rôzne magické i nemagické frakcie. Toto spolunažívanie je vynútené. Zaváňa predsudkami a nenávisťou, v mnohých prípadoch otroctvom. V takomto svete žije Elloren. Podobne ako ostatných jej krajanov, aj ju naučili istú verziu minulých udalostí. Prišiel však čas, aby sa dozvedela pravdu – neprikrášlenú a bolestivú.


„Lidé vidí, co vidět chtějí. Dívají se skrze optiku své vlastní nenávisti a předpojatosti.“

Laurie Forest svoj svet tvorila postupne a pomaly. Viac ako na akčné sekvencie sa sústredila na rozprávanie a v rovnakej miere na postavy. V strede príbehu stojí Elloren, prototyp naivnej mladučkej hrdinky, ktorá dosiaľ žila izolovane a zrazu je konfrontovaná so skutočnosťou. Jej premena je v istom zmysle dramatická, no najmä bolestivá. Keďže je potomkom mocnej čiernej čarodejnice, má od nej spoločnosť isté očakávania. Lenže jej mágia chýba. Je slabá, sama a nenávidená asi každým, koho stretne.

Autorka nezatvára oči absolútne pred ničím a nebojí sa čitateľovi ukazovať aj šikanu vo všetkých jej podobách. Vrátane toho, ako všetci ochotne a občas aj spokojne odvracajú tvár a predstierajú, že to, čo sa deje, je vlastne v poriadku. Alebo ešte horšie – že to slúži akémusi vyššiemu záujmu. Elloren je našťastie obklopená aj inými postavami, nielen tými, ktoré jej chcú len ubližovať.

Na jednej strane sú jej bratia, na tej druhej postupne nadobudnutí priatelia. Tí si takisto uvedomujú, že s ich svetom nie je všetko v poriadku. Spájajú ich podobné osudy, prepletajú sa a o to silnejšie vyznievajú sociálne orientované témy. Tie sú spracované veľmi realisticky. Forest upriamuje čitateľovu pozornosť určitým smerom. Núti ho uvedomiť si, že z dlhodobého hľadiska istá skupina nemôže narábať s inou odsúdeniahodným spôsobom len preto, lebo oni sa k nim tak správali v minulosti. Lebo ak zlé oplácame ešte horším, nikdy to nedopadne dobre.

„Skutečné vzdělání vám život nezjednoduší. Naopak, všechno se vám bude zdát mnohem složitější, chaotičtější a velmi zneklidňující. Máte samozřejmě ještě jednu alternativu, Elloren Gardnerová, a to žít život založený na lži a nespravedlnosti.“

Rozvinúť podobnú tematiku si vyžaduje čas aj trpezlivosť. Zrejme aj preto autorka zvolila pomalšie tempo. Ponúkla síce niekoľko akčnejších a napínavejších scén, avšak ich výskyt bol skôr sporadický. Tým sa ale zasa zvýšila ich výpovedná hodnota. Forest výborne pracuje s gradáciou a záver knihy je veľkolepý. Obdobne umne narábala aj so vzťahmi medzi postavami, hoci v niektorých momentoch bola snaha o vytvorenie veľkej šťastnej rodiny už na hranici uveriteľnosti.

Zaujímavé tiež je, že dejová linka vlastne neobsahuje zjavný zámer. Aktéri čelia novým výzvam, rozhodujú sa, rastú a vyvíjajú sa, ale neriešia nejaký ucelený problém. Skôr sa tu nachádzajú menšie čiastkové „šarvátky“. Nimi si Forest len pripravuje pôdu, aby vysvetlila motiváciu jednotlivých aktérov a vybudovala uveriteľnú zápletku. To sa jej aj podarilo. Boj za „lepší svet“ vyzerá uveriteľnejšie. Všetko pôsobí realisticky – v istých momentoch až príliš hmatateľne, priam bolestne.

Kniha Černá čarodějka funguje ako výborný úvod do rozsiahlejšieho príbehu. Laurie Forest predstavuje postavy a dopriava im dostatok priestoru na rast. Takisto vysvetľuje vzťahy medzi jednotlivými magickými i nemagickými frakciami. Zameriava sa tak hlavne na budovanie rámca a len okrajovo na neočakávané zvraty alebo akčné sekvencie. Čitatelia preferujúci knihy orientované na dej sa teda budú možno nudiť. Tí trpezlivejší však budú odmenení detailne vykresleným svetom s mnohými morálnymi prešľapmi.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Černá čarodějka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Černá čarodějka si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Černá čarodějka (orig. The Black Witch)
Séria: Kroniky Černé čarodějky 1
Žáner: high fantasy, young adult
Autor: Laurie Forest
Vydavateľstvo: King Cool
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Prekladateľ: Lenka Lichtenberg
Počet strán: 480
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–7390–918–5


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


24. mája 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií