Recenzia – Larry Correia: Syn černého meče

Syn černého meče

Na izolovanom kontinente Lok je život zviazaný Zákonom. Na jeho dodržiavanie dohliada kasta Ochrancov. Ashok Vadal je jedným z nich. Spravodlivý, no zároveň chladnokrvný. Keď sa jedného dňa dozvie, že sám je zločincom, vydá sa do rúk spravodlivosti. Lebo každý zradca musí byť potrestaný. Čo ak ale všetci veria klamstvu?


„Tím, že budeš něco pořád dokola opakovat, se z toho pravda nestane.“

Americký spisovateľ Larry Correia stvoril prísnymi pravidlami zošnurovaný svet. Po dávnom povstaní a zosadení kráľov sa spoločnosť rozdelila. Kastový systém presne určuje nielen právomoci, ale aj správanie sa tých, ktorí sú ich súčasťou. Na samotnom okraji tiež rozoznáva bezkastých. Neľudí, čo majú menšiu hodnotu ako zvieratá a sú považovaní za obyčajný majetok. Napriek tomu sú nedotknuteľní. Je síce možné ich mučiť a trestať, ale zakázané vraždiť.

V tomto prostredí vyrástol a zmocnel Ochranca Ashok. V detstve si ho za svojho nositeľa vybral čierny meč Angruvadal. Aj vďaka tomu sa z neho stal takmer nepremožiteľný bojovník. Zákon je preňho všetkým. Viac ako cnostného rytiera postupne začne pripomínať fanatika. Doslova robota naprogramovaného tak, aby svet okolo seba videl v čiernej a bielej. Medzi tým iný odtieň ani neexistuje.

Tento fakt mal zabezpečiť, že z Ashoka nebude dobrý hlavný hrdina. Lenže autorovi sa podarilo vykresliť ho ako obeť. Doslova ako baránka, produkt chybného systému. Ako obľúbenca, ktorý prišiel o popularitu a stal sa z neho vyvrheľ. Čitatelia majú tendenciu obľúbiť si takéto postavy a Ashok nie je výnimkou. Navyše sa kvôli politikárčeniu ostatných musí vybrať na akúsi veľkolepú výpravu, hoci ju vníma ako ten najhorší trest.

„Možná bojuje jako mořský démon, nemůžu ho ale nazvat zlým. Ale není ani dobrý. Ashok prostě je. Je jako zbraň převlečená za muže. Neříkáme, že čepel je dobrá nebo zlá, že ne? K čemu je použita, záleží na tom, kto jí vede.“

Ashokova príbehová línia knihu ťahá po chodníčkoch hrdinskej fantasy. Zvyšní aktéri ho do veľkej miery zatieňujú a neústupne odkoňujú dej smerom k epickej fantasy. Na rozprávačských stoličkách sú zastúpené všetky kasty. Postupne odvíjajú klbko úkladov temných čarodejníkov a intríg politikov. Opisujú sprisahania, vraždy a plánovanú genocídu. Takže čitateľ sa má čím zabávať. Correia sa totiž uistil, že v správnom pomere namieša akciu a vysvetľovanie.

Text je vďaka tomu prehľadný. Odhaľuje motiváciu niektorých postáv, no zatajuje pohnútky iných. Ukazuje, čo sa deje, ale necháva priestor pre dohady. Nesnaží sa ohúriť nevšednými konceptmi alebo prehnanou originalitou. Vo svojej podstate ide o dosť tuctové rozprávanie o svete, kde ľudí k stene tlačí nefungujúci systém. Kde sa musí z krvi zrodiť hrdina, aby všetkých spasil. Autor teda nepredstiera, že znovu objavil Ameriku. Miesto toho sa zameral na prebudenie zvedavosti.

Najskôr zariadil, aby čitatelia začali súcitiť s hlavným hrdinom. Podporí to tým, že je tajomný a aktéri vždy vedia viac a nič neprezradia. To sa nezmení ani s otočením poslednej stránky. Autor však nezabúda ani na zážitok v podobe emócií. Nesnaží sa nikoho citovo vydierať. Miesto toho nezatvára oči pred ničím. Nielen pri súbojoch, ale ani pri opise spoločnosti či dlhodobého vykorisťovania. Ukazuje prehrešky, nedostatky, vystavuje na obdiv tie horšie charakterové vlastnosti. Vďaka tomu svojmu svetu prepožičiava reálnosť.

Kniha Syn černého meče predstavuje solídny úvod do ďalšej epickej trilógie. Atmosféra je temná, prostredie krvavé a panuje tu napätie blížiacej sa búrky. Text na jednej strane baví možnosťou sledovať hrdinskú cestu Ashoka Vadala, na tej druhej zaujme úkladmi a intrigami mocných. Correia v čitateľovi dokáže prebudiť záujem. Navyše zabezpečil, že čitateľ bude aj držať prsty hlavnému hrdinovi. Dej je dobre rozložený, no v skutočnosti odhaľuje len málo. Čakanie na pokračovanie sa preto niekomu môže zdať nekonečné.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Syn černého meče si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Syn černého meče si môžete okamžite stiahnuť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Syn černého meče (orig. Son of the Black Sword)
Séria: Sága zapomenutého válečníka, 1. kniha
Žáner: epická fantasy, hrdinská fantasy
Autor: Lary Correia
Vydavateľstvo: FANTOM Print
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Prekladateľ: Kateřina Niklová
Počet strán: 384
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7594–111–4


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


21. júla 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií