Recenzia – Larry Correia: Rod zabijáků

rod zabijaku-correia larry

Z Ashoka Vadala sa nie vlastnou vinou stal zločinec. Teraz je navyše aj odsúdený utečenec a nedobrovoľný strážca. Lenže osobu, ktorú mal chrániť, niekto uniesol. Takže musí prejsť cez celý Lok a votrieť sa do sídla plného nebezpečných protivníkov. Do domu nájomných vrahov a kúzelníkov.


Ale i dobří lidé se mohou chovat pošetile. Vlastně se to stává často. (str. 241)

Larry Correia rozohral v prvom diele Ságy zapomenutého válečníka zaujímavú šachovú partiu. Nebezpečné úklady, tajné konšpirácie, sprisahania, útoky, krviprelievanie a uprostred hrdina – netvor. Prakticky nič nechýbalo a to bol ešte len začiatok. V tomto pokračovaní má čitateľ možnosť sledovať, ako sa plány viacerých aktérov pohýnajú vpred. Niekedy možno až príliš pomaly.

Dej je oproti predchádzajúcej knihe oveľa jednoduchší. Časová línia je lineárna a udalosti sa odohrávajú postupne, s výnimkou niekoľkých okamihov z minulosti. O slovo sa síce prihlásia aj prekvapivé odhalenia, ale je ich menej. Hlavným dôvodom je fakt, že postavy sa viac-menej len presúvajú z miesta na miesto.

Najväčší priestor pritom opäť dostáva Ashok. Jeho línia je stále prevažne dobrodružná a akčná. Takmer všetky bojové sekvencie sa odohrávajú v jeho prítomnosti. Correia v týchto okamihoch naplno ukazuje prednosti svojich kníh, teda realistické opisy bojov a stratégií. O čosi viac sa prejavuje Thera. Vďaka nej je rozvíjaná kultúra kúzelníkov – vrahov. Ide teda o rozvláčne rozprávanie zamerané na detaily a vysvetľovanie, a tiež na osvetľovanie motivácie.

Neměl bych ti to říkat, každý den se ale modlím k bohům, aby ti pomohli najít něco, pro co bys žil, něco jiného než Zákon, aby z tebe jednou bylo něco víc než jenom vražedný parchant s černým srdcem, kterého z tebe udělali. Proto ti vyprávím příběhy o hrdinech a ideálech, protože doufám, že se necháš inspirovat, změníš se a třeba se staneš i svobodný! Jenže pak bohové neodpoví na moje modlitby a mě napadne, že možná právě proto si vybrali tebe? Bohy nezajímá, jestli jsi dobrý člověk, o nic víc než předtím Zákon. Prostě potřebují zabijáka a ty nikdy nic jiného nebudeš… A z toho je mi prostě smutno. (str. 220)

V najmenšej miere sú spomenuté sivé eminencie. Tí, čo z tieňov snujú tajné plány a čakajú na ovocie svojho snaženia. Vďaka miernejšiemu tempu ostáva takisto viac priestoru na budovanie charakterov. Protagonisti sa vo veľkej miere zamýšľajú a filozofujú. Tiež prehodnocujú svoje postoje a rozhodnutia. Na niekoho to všetko môže pôsobiť trochu prvoplánovo. Zároveň ale ide o veľmi opatrnú a umnú prácu s postavami, navyše uveriteľnú.

Autor tieto časti vhodne obmieňa. Akciu strieda opisovanie. Takže hoci sa v knihe toho veľa nestane, dej nepôsobí nudne. Čitateľ sa má čím zabávať a mnohé sa dozvie. Výborná gradácia napätia takisto ostala. Rovnako aj veľkolepé akčné finále, ktoré je krvavé a zároveň morálne silné. Vďaka tomuto všetkému je kniha stále dynamická. Taktiež je odhalená motivácia postáv a prichádzajú mnohé vysvetlenia. Lenže nie všetky, čiže čakanie na záverečný diel bude v istom zmysle dlhé.

Kniha Rod zabijáků je v istom zmysle typickým druhým výplňovým dielom. Postavy sa potácajú z miesta na miesto. Nečakaných zvratov je menej. Viac priestoru ostáva na filozofovanie a vysvetľovanie. Correiovi sa však podarilo veľmi dobre nakombinovať akciu a príbehovú vatu. Čitateľ sa teda nemá čas nudiť. Navyše sa ešte čo-to dozvie aj o histórii sveta. Z toho všetkého vyplýva, že finále trilógie by malo byť veľkolepé.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Rod zabijáků si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Rod zabijáků si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rod zabijáků (orig. House of Assassins)
Séria: Sága zapomenutého válečníka 2
Žáner: epická fantasy, hrdinská fantasy
Autor: Lary Correia
Vydavateľstvo: FANTOM Print
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Prekladateľ: Kateřina Niklová
Počet strán: 384
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7594–120–6


Súvisiaci link

Recenzia – Larry Correia: Syn černého meče


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


15. novembra 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií