Recenzia – Larry Correia: Ničitel světů

Ničitel_světů

Zdá sa, že medzihra sa skončila. Čas vysvetľovania pominul, prišiel rad na činy. Plánované vyhladenie bezkastých je doslova na spadnutie. Víria vášne a slučka intríg sa sťahuje. Medzitým sa ale rozrastá aj hnutie odporu sústredené okolo Ashoka a Thery. No cesta k víťazstvu je dlhá a tŕnistá.


Je lepší to zkusit a selhat, než se zachovat jako zbabělec a nikdy nepoznat pravdu.

Americký spisovateľ Larry Correia sa už po tretí raz vracia do krvavého a drsného sveta. Kontinent Lok stojí na prahu revolúcie. Prejavuje sa to nielen zvýšeným napätím, ale aj častými bojmi. Od prvej strany je teda jasné, že pomalšie tempo predchádzajúceho dielu Rod zabijáků sa v tretej časti nezopakuje. Autor vysvetlil to, čo vysvetliť potreboval, a teraz z toho ťaží.

Jeho postavy vďaka tomu mohli rásť. V prvom rade Ashok, ktorý má pred sebou stále dlhú cestu. Navyše predstavuje prototyp človeka, ktorému vymývali mozog. Mal veriť jedinej pravde. Správať sa tak, ako mu určili iní. Nikdy neklásť žiadne otázky. Takže jeho prebudenie, hoci náhle a násilné, nie je to jediné, čo potreboval. Pretože v konečnom dôsledku sa musí chcieť zmeniť.

Práve túto jeho snahu mohol čitateľ vidieť, aj keď je stále opatrná. Jedným z dôvodov tejto opatrnosti je, že Ashok skrátka nemal čas drasticky meniť životné postoje. Okolo neho zúri vojna. No on ostáva pomysleným srdcom všetkých udalostí. Každého totiž zaujíma Ashokov osud – a aj jeho smrť.

O čitateľovu pozornosť sa ale pobili aj iní aktéri. Napríklad Thera, ktorú unavuje správať sa ako obeť a chce všetko znovu uchopiť do svojich rúk. Prekvapivo výrazný je aj Jagdish, Ashokov bývalý dozorca. Tento bojovník sa z vyslovene epizódnej postavičky vypracoval na dejového ťahúňa. Naopak, knihovníčka Rada trochu zapadla do úzadia a v niektorých scénach je skôr do počtu. Hoci sa zdá, že Correia to plánuje zmeniť.

Nikdo by neměl být nedotknutelný, ani soudci. Důležitý muž může porušovat Zákon, ale muž s nízkým postavením, který chce prostě vést klidný život, je štván až na konec světa. Zákon, který neplatí stejně pro všechny, není Zákonem.

To je vlastne jednou z predností tejto série. Dej a rôzne zvraty sú síce dôležité, ale krásne tu vidieť aj prácu s charaktermi postáv a ich vývoj. Navyše sa dianie miestami ponáša na dobre rozohranú šachovú partiu. Jednotlivé figúrky sú presúvané z jedného konca hracej dosky na druhý. Vďaka tomu čitateľ stále vie, čo sa deje v tom či onom kúte krajiny.

Toto všetko prispieva k svižnosti tempa. Hojne sa síce bojuje, ale takisto dostávame pravidelný náhľad do zákulisia. Sledujeme mocných, ktorí poťahujú za nitky. Neskôr zase pozorujeme následky ich machinácií. Čitateľ sa teda má čím zabávať a prakticky nedostane príležitosť nudiť sa. Napriek tomu sa však nedá povedať, že by sa dej nejako výrazne posunul, hoci sa objaví niekoľko súvislostí a máličko odpovedí. Tie zvyšné sú zatiaľ v nedohľadne.

Do záveru série ale ostávajú ešte dve knihy. Pre tie si už Correia stihol vytvoriť potrebné kulisy. Príbehová línia však má toľko odbočiek, že bude náročné všetky ich doviesť do zdarného konca. V prípade tohto autora ale nie je veľa dôvodov na obavy. Je skúsený a od prvej strany je jasné, že má všetko pevne v rukách. Vyslovene si svoj príbeh užíva, takže aj čitateľ sa dobre baví. Len by si mohol odpustiť ten tradičný vražedný záver. Žiadneho čitateľa nemusí hádam autor ohrozovať infarktom, aby ho navnadil na pokračovanie.

Kniha Ničitel světů je opäť svižnejšia. Autor svoje postavy doslova uháňa a nedovolí im vydýchnuť si. Vďaka tomu majú možnosť rásť a meniť sa. No a čitateľ tak dostáva veľa námetov na premýšľanie. Napriek tomu je jasné, že ostáva zodpovedať ešte mnoho otázok. Čo znamená, že čakanie na ďalšiu časť bude opäť dlhé.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Ničitel světů si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ničitel světů si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ničitel světů (orig. Destroyer of Worlds)
Séria: Sága zapomenutého válečníka 3
Žáner: epická fantasy, hrdinská fantasy
Autor: Lary Correia
Vydavateľstvo: FANTOM Print
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Prekladateľ: Kateřina Niklová
Počet strán: 384
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7594–138–1


Súvisiace linky

Recenzia – Larry Correia: Syn černého meče

Recenzia – Larry Correia: Rod zabijáků


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


15. augusta 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií