Recenzia – Larry Correia: Lovecká sezona

Lovecká sezona

Poviedkové zbierky ponúkajú mnohorakú zábavu. Nielen žánrovú. V prípade tejto ide niekedy doslova o život. Každý problém má ale svoje riešenie. Sem-tam aj pomerne netradičné. Takže sa pripútajte, začína šialená jazda.


Poslouchej, holka, jestli to máme přežít, musíme bojovat.

Násilí nikdy nic nevyřešilo.

Americký spisovateľ Larry Correia sa predstavil čitateľom v niekoľkých sériách. Či už išlo o humorných Lovcov monster, noirové Grimnoirské kroniky alebo epickú Ságu zapomenutého válečníka, dokazoval jedno – že mu sedí akcia. Najlepšie v podobe prestreliek, ale cudzie mu nie sú ani šermiarske súboje. Jeho knihy tak majú nielen šmrnc, ale aj švih. V prípade poviedkovej tvorby tiež ukazuje, že vie umne prezliekať kabáty. Navyše v štrnástich príbehoch má na to viac ako dosť priestoru.

Zbierka je zostavená väčšinou z už vydaných kúskov. Tie boli publikované v iných poviedkových výberoch alebo online. Tri z nich vychádzajú v tlačenej podobe prvýkrát. Okrem toho autor v knihe ponúka tematickú i žánrovú rozmanitosť. Na čas sa pristaví pri svete lovcov monštier. Prezentuje ich šialene akčnú tvár, ale aj dávne začiatky. Vtedy, keď sa pravidlo „skrátka do toho páľte“ ešte len začínalo formovať.

Člověk, který nedokáže snít, není nic víc než prázdná schránka, ale v prázdných schránkách nezůstává nic, co by se dalo poskvrnit. Vesmír pohltil mé sny, vyrval mi je z hlavy a nechal zející díru, kde dříve žila má duše. Můj život skončil před dlouhou dobou.

Což je důvod, proč jsem jako jediný přežil.

Correia tiež zablúdi do noirovej alternatívnej histórie a zaklope na dvere detektívovi Jakeovi Sullivanovi. Predstaví vojenské operácie zo svojho ďalšieho sveta, doteraz nášmu čitateľovi neznámemu. Takisto ale rozširuje rôzne herné univerzá. Od urban fantasy prechádza k noirovej detektívke, aby sa cez military fantasy dostal až k lovecraftovskému sci-fi hororu. Často a rád tiež mení aj atmosféru a emóciu, ktorú prenáša na čitateľa. Najčastejšie šteklí bránicu, no cudzie mu nie sú ani filozofické úvahy, morálne presahy alebo posolstvá.

Z krátkych epík ťaží maximum. Či už ide o tie najkratšie texty, alebo rozsahovo dlhšie, má všetko pevne v rukách. Dokáže si udržať pozornosť. Navyše pridáva aj úvody. V tých vysvetľuje, za akých okolností dané príbehy vznikli. Niekde uvedie len poznámku o pôvodnom vydaní textu. Inde pripojí aj zábavnú historku. Dokonca upozorňuje aj na prípadné spoilery. Toto všetko prispieva k prehĺbeniu čitateľského zážitku.

V poviedkovej zbierke Lovecká sezona Larry Correia ukazuje svoju žánrovú všestrannosť. Plynulo prechádza cez fantastiku a sci-fi. Vystavuje na obdiv svoje silné stránky a javí sa ako niekto, kto sa nezľakne žiadnej výzvy. Fanúšikovia jeho tvorby budú knihu vnímať ako dezert. Tí, ktorí sa ešte len rozhodujú, či mu dajú šancu, v nej môžu nájsť ochutnávku.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Lovecká sezona si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Lovecká sezona si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lovecká sezona (orig. Target Rich Environment)
Séria: Lovecká sezona 1
Žáner: zbierka fantasy a sci-fi poviedok
Autor: Larry Correia
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preklad: Jakub Mařík
Počet strán: 352
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7594–127–5


Súvisiaci link

Články o diele Larryho Correiu na Fandom.sk


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


8. februára 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií