Recenzia – Laird Barron: Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká - obálka

Meno Lairda Barrona nie je našincom neznáme. Mali sme ho možnosť spoznať napríklad prostredníctvom poviedkovej knihy Okultace a jiné povídky (Laser books, r. 2016). Vlani prinieslo vydavateľstvo GNÓM! zbierku Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká, v skvelom preklade Jakuba Němečka. Nuž a priaznivci hororu sa zase raz potešili…

Román obsahuje deväť skvelých príbehov.

Blackwoodův synek je plný lovcov, vonia vlhkým machom, krvou a smrťou. Atmosféra je vykreslená tak autenticky, až uveríte, že nemáte šancu na záchranu.

Redfieldská děvčata začínajú neuveriteľne všedne, no dokážu vám, že aj ten najobyčajnejší ľudský život je plný záhad a nevysvetliteľných vecí. Naozaj dobrá poviedočka.

Magická ruka je vyrozprávaná z pohľadu nájomného zabijaka. Presvedčil sa, že pomsta sa vždy nevypláca a filmy môžu byť vstupnou bránou zla. Krutou istotou však zostáva, že práve ten, komu veríte, s chuťou pritlačí hlaveň pištole medzi vaše lopatky.

Mrchožravá božstva na výšinách svých je jedna z najlepších poviedok v tejto zbierke. Dve ženy v odľahlom zapadnutom kúte divočiny a sadistický manžel jednej z nich. Naozaj iba manžel?

Jizva vás upozorní, aby ste nikdy neotvárali dvere po prvom zaklopaní, ale vyčkali na ďalšie. Ak samozrejme nerátate s tým, že na návštevu príde zosobnené zlo…

Saturnův chřtán. Kto má moc rozumieť snom? Kto vie, čo v hlave vyvolá hypnóza a aké spomienky zo zákutí mysle vydoluje? Dokážeme sa ubrániť hlbokej čiernej priepasti, rozprestierajúcej sa všade naokolo?

Vastace je trochu zvláštna poviedka. Je o všetkom a o ničom. O božstve v ľudskom tele a o božstvách mimo sféry nášho chápania.

Muži z Porlocku je ďalšia vynikajúca vec z tejto knižky. Atmosféra vás dostane. Začnete sa báť tieňov aj zvukov, ktoré obklopujú partiu drevorubačov. Uvidíte dokaličených chlapov žuť tabak, pocítite smrad alkoholu a spolu s nimi začnete utekať a dúfať, že smrť príde čo najmenej bolestivo.

Více tmy je v zbierke posledná. Predstavuje svet spisovateľov hororov. Opäť zistíte, že nočné mory sa môžu stať realitou. Temnota je hlbšia než vesmír, smrť a muky zovrú v náručí čitateľov aj aktérov rozprávania bez rozdielu.

Poviedky s jednoduchými zápletkami sú napísané majstrovsky. Autor akoby ani nekládol dôraz na samotný príbeh, nesnaží sa šokovať čitateľa tým, čo sa postavám stane či aké príšerné skutky vykonajú. Barron je dobrý v niečom inom: Vytvára napätie a vyvoláva strach pomocou atmosféry. Je majstrom opisov a prirovnaní. Vo svojich prácach spomína Lovecrafta, Poea, Aickmana. Do akej miery sú pre neho vzormi, inšpirátormi, vie jedine on sám a nám neprináleží špekulovať. V každom prípade autorovi veríte každé písmenko. Cítite zápach z úst drevorubačov, železitú chuť krvi na jazyku, bojíte sa každého tieňa, či záchvevu konárov v hlbokom lese. Počujete zvuky divých zvierat a máte pocit, že sa dohovárajú na tom, ako vás čo najrýchlejšie uloviť. No potom zistíte, že divé zvery nie sú tými, kto usiluje o váš život…

Charaktery a vzhľad postáv sú väčšinou úplne obyčajné, fádne. Často bojujú so svojimi vnútornými démonmi. Ich skutky sú ovplyvnené prostredím, v ktorom sa pohybujú. Sú to neraz drobnosti, čo zrazu zmenia ráz celého príbehu či osud hrdinov. Pohrajú sa s nimi, napnú im (aj čitateľom) nervy na prasknutie. A potom je už len krôčik k tomu, aby hrdinovia začali konať skratovo, bezmyšlienkovite, pudovo, aby bojovali o prežitie bez ohľadu na to, čo musia vykonať, a následky, ktoré im to prinesie.

Každý príbeh má vlastných aktérov a problémy. Hoci sa odohrávajú v rozdielnych historických obdobiach, budete mať problém ich rozoznať. Keď sa zahĺbite do príbehu, minulosť začne splývať so súčasnosťou a naopak. Dôležité pre tieto poviedky je, že celou knihou sa nesie spoločná myšlienka, spájajúca všetko a všetkých do jednoliateho celku. Je to šnúrka, na ktorú malé dieťa navlieklo koráliky. Každý je iný, tvarom, farbou, no sú zjednotené práve niťou, ktorá prechádza stredom a pevne ich drží pokope. V tomto prípade je to postava či postavy, ktoré sa pravidelne objavujú, aby zase zmizli v tajomnom svete okultizmu. Spojivom je aj divoká príroda, krvavé pohanské rituály, jazerá, vrchy a mestá. Všetko sa totiž odohráva na jednom kúsku zeme, plnom tajomných zákutí, prastarých lesov, modiel a obetísk.

Čo je tou nádhernou vecou, ktorá nás čaká, sa dozviete až v poslednej poviedke. Napriek tomu bude pozornému čitateľovi pomerne skoro jasné, o čo ide. Čo je nevyhnutnosťou každého človeka, niekedy jeho želaním, občas len hlúpou náhodou, či nechcenou nutnosťou života. No aj tak je slovko nádherná v názve románu právom, pretože táto vec so sebou prináša pokoj, ktorý našim uštvaným a vystresovaným dušiam chýba.

Pri čítaní románu však v hĺbke srdca budete dúfať, že vy svojich démonov dokážete zvládnuť a že pokoj a rovnováhu, na rozdiel od Barronových hrdinov, dosiahnete nejakým veľmi nudným a nechutne pohodlným spôsobom.

Knihu Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká
Žáner: horor
Autor: Laird Barron
Vydavateľstvo: Gnóm!
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Počet strán: 384
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090612440


16. júla 2018
Ena