Recenzia: Krvavý narcis

Laurell K. Hamiltonová: Narcis v řetězech

Narcis v řetězech

Počet dielov v sérii o Anite Blakeovej dosiahol touto knihou okrúhle číslo desať a pretože prináša zmeny, na chvíľu sa obzrieme po začiatkoch.

Anita je v prvých dieloch zanovitá lovkyňa upírov s prezývkou „Popravčí“, so zbierkou hrnčekov s trefnými nápismi a nekomplikovanou životnou filozofiou dobrý upír je mŕtvy upír (pardon, nie mŕtvy, ale spopolnený), ochotná tolerovať ich existenciu iba vtedy, pokiaľ sa neprevinia. Bola povestná mottom: „Já s upíry nerandím, já je zabíjím.“

Každý, kto by po prvej trojici kníh siahol po desiatke (alebo keď už sme pri tom, po niektorej z nasledujúcich), si pravdepodobne koleduje o veľké prekvapenie. Anita sa totiž postupne, diel po dieli mení. Nie, nie je z nej upír ani kožomenec, stále zostáva človekom, hoci s výhodami, ktoré jej poskytujú upírske znamenia. To čo sa zmenilo, sú jej názory a preferencie. Stále je praktická, sarkastická a neváha siahnuť po zbrani, ak musí, ale už nemá taký vyhranený pohľad na „monštrá“. Čitateľ nie je jediný, kto vníma zmenu. Uvedomuje si ju aj Anitino okolie a ona samotná a hneď úvodná scéna to názorne demonštruje: stretnutie so starou priateľkou Ronnie nedopadne práve najlepšie.

V tejto knihe Anita nerieši policajný prípad ani nepátra po zločincoch na vlastnú päsť, aspoň nie po tých, ktorých hľadá polícia. Dôjde síce na už štandardnú konfrontáciu s policajtmi a prehĺbeniu roztržky s Dolfom, avšak je to len krátka epizódka. Pretože tentoraz si Anita takpovediac upratuje pred vlastným prahom.

Dej začína v čase, keď sa Anita po polročnom odlúčení vráti do Los Angeles. Pochopila, že aktuálny stav je neúnosný, že útek a popieranie znamení vyššieho upíra nikomu neprospeje a pobehovanie s narušenými väzbami neohrozuje len ju, ale každého z trojice.

Problémy nenechávajú na seba čakať dlho – iba po prvé zvonenie telefónu. Začnú s leopardodlakmi. Starostlivosť o bodkovaných chlpáčov prevzala na svoje bedrá potom, ako im zabila alfu. Takže teraz ich musí ťahať z kaše. Presnejšie, z klubu s názvom „Narcis v reťazoch“, známeho špeciálnou klientelou a hyenodlakmi.

To zase urýchli zviazanie znamení, čo však prináša ďalšie úskalia a lavínový efekt začína. Návšteva hyenodlakov sa nezaobíde bez krvi. Padajú obvinenia a čo-to presiakne aj na verejnosť. Neskôr jej na kopu starostí priloží Richard aj s rozkolom v spoločenstve vlkodlakov; vďaka Jean-Claudeovi sa tam mihne Belle Morte a tá je sama osebe problém. Aby toho nebolo málo, pridá sa hrozba „z vonku“, teda nový a nie hocijaký hráč na poli paranormálnej society L. A. Zjaví sa nenápadne a zákerne sa drží v ústraní, kým spolu s Anitou nezistíte, o koho ide.

Anita má čo robiť sama so sebou. Najprv ju chcú zabiť (zase) a potom uniesť (opäť). No možno trochu zveličujem – skôr donútiť k dobrovoľnej spolupráci. Potom sa jej do cesty pripletie chlap (ďalší) a takto by sa dalo pokračovať ešte aspoň na pol strany. No a Anita? Nezostáva jej nič iné, ako riešiť problémy krok za krokom.

Skúsená ruka autorky sa nezaprie – rozohráva množstvo, naozaj množstvo drobných udalostí, prepletá detaily a vedie načaté línie k bravúrne zohratému koncu. Každý náznak má svoje miesto. Nedá sa uprieť, že je to dobre napísaná kniha. Udrží pozornosť, aj keď niektoré pasáže sú kontroverzné a rozhodne dokážu človeka rozčarovať. Sú to práve tie, týkajúce sa Anitinej zmeny, ktoré na nejednom zahraničnom fóre vyvolali dlhé diskusie a zvady. Niekto ich uvíta, iní by sa zaobišli aj bez nich, ďalších priam rozčúlia. Ale aj to o niečom svedčí, však? Nudný a nezáživný príbeh by nevyvolal žiadnu reakciu.

Tým sa dostávam ku knihe nie ako samostatnému zväzku, ale k tomu, ako pôsobí v celej sérii. Aj keď jednotlivé časti sa dajú čítať samostatne a každá kniha má vlastný príbeh, postavy sa na pozadí pomaly rozvíjajú. Možno nie vždy želaným spôsobom, ale taká je voľba autorky. Tento diel patrí práve k tým, pri ktorých som si nie istá, či by obstál ako samostatná kniha. Väčšia časť deja vychádza z toho, kam a ako postavy dospeli, nie zo samostatnej línie, ktorá je tu prezentovaná.

V sérii kniha pôsobí prelomovo – za „starou“ Anitou definitívne zapadnú dvierka. Tým, že sa konečne zmieri so znameniami a zaplátajú sa „diery v metafyzických štítoch“ spôsobené jej odmietaním skutočnosti, začína v životoch zúčastnených nová kapitola. Triumvirát Anita, Jean-Claude a Richard získa na sile a okrem toho každý od ostatných preberie nejaké vlastnosti. Nemýľte sa, nie je to happy-end, ani sa to k nemu neblíži a úspešnú spoluprácu trojice zďaleka nezaručí.

Čo z toho vyplýva pre čitateľa? So zmenou hlavných postáv sa mení aj ráz knihy. Obzvlášť po Obsidiánovom motýľovi, kde Anita pendluje po boku Smrti, teda Eduarda a jeho kolegov, po knihe plnej akcie a strelného prachu, je rozdiel veľmi výrazný.

Nechcem tým povedať, že tu akcia chýba. Aj tu sa strieľa, tečie krv a bojuje sa o dominanciu. No autorka sa rozhodla dať oveľa viac priestoru vzťahom a sexu. Z erotického podfarbenia sa stáva aktívna a samozrejmá súčasť deja, pomerne podrobne vizuálne vykreslená. Neodsudzujem ani neposudzujem, každý sa musí rozhodnúť sám, či mu tento štýl vyhovuje a či bude v sérii pokračovať.

V knižnom svete sa príbeh Anity Blakeovej prvýkrát predstavil v roku 1993 a odvtedy sa objavuje viac-menej pravidelne. Autorka to dotiahla na slušných dvadsaťjeden kúskov, ďalší píše, a stále má svojich prívržencov.


Narcis v řetězech
Autor: Laurell K. Hamiltonová
Preklad: Olajda Prokešová
Séria: Anita Blake 10
Vydavateľ: Epocha s.r.o., 2012
Počet strán: 568
Väzba: pevná
Jazyk: český ISBN: 978–80–7425–138–2


9. mája 2014
Verona Panczová