Recenzia – Kroniky legie, kniha III. a IV. (komiks)

kroniky_legie_III a IV

Šach mat. Vražedná drakulovská hra dvoch bratov mieri do finále.

Ten nápad vôbec nebol zlý. Vlastne by sme ho mohli charakterizovať slovom úžasný. Ako žil Drakula potom, čo zomrel?

Problém môže nastať v momente, keď niektorým čitateľom nebude tak úplne stopercentne vyhovovať smer, akým francúzsky scenárista Fabien Nury zápletku vyslal. Možno ich bude vyrušovať množstvo postáv a o nič menej kontinentov, naprieč ktorými sa dej odohráva, a stáročí, cez ktoré roztrieštený dej postupuje. Mne to nevadilo, skôr naopak. Je ale pravda, že zápletka o dvoch bratoch sa dala spracovať aj inak. Možno paradoxne menej veľkolepo a viac intímne.

Našťastie, upírska tematika je poňatá originálne. O klasické ingrediencie ako svätená voda, iné náboženské symboly alebo cesnak tu nezavadíte, čo je možno atypické, avšak v konečnom efekte osviežujúce. Konečne to niekto zobral inak! Upíri v Nuryho komikse ako paraziti osedlávajú jedno telo za druhým a akonáhle im z nejakého dôvodu prestane vyhovovať, bez jedinej výčitiek svedomia ovládnu iné (pričom predchodca nekončí dobre).

Dnes recenzovaný komiks je záverom série, takže mnohé v predchádzajúcom zošite trošku záhadne a nie úplne jasne vytvorené postavy, veci, zápletky a podzápletky ukazujú svoj pravý potenciál v ságe. Finále vďaka tomu začína pripomínať finišovanie skladania puzzle, keď na správne miesto vkladáte posledné kúsky. Dosiaľ rozbitý projekt dostáva ucelený vzhľad, ktorý si môžete dať zarámovať.

Súboj dvoch bratov je napísaný tak, ako keby oň vlastne ani nešlo, čo troška prekáža. Vlad je na takom kontinente, Radu na inom, každý rieši svoje problémy a spoločných stretnutí absolvujú málo. Ich vzťah je napriek peknej retrospektívnej pasáži prekvapivo plytko rozpracovaný, takže nebudete chápať, prečo sa navzájom nenávidia. Našťastie, ku koncu sa bratia stretávajú čoraz častejšie a i vďaka mrazivej šachovej partii dostáva ich vzájomná nenávisť ten náboj, aký mala mať od začiatku. Je pravdou, že v scenári sa občas strácate, ale čoskoro sa opäť nájdete.

Na rozdiel od scenára, asi nikto nebude kritizovať kresbu. Viktoriánsky Londýn plný anglickej aristokracie alebo zasnežené napoleonské vojny už vizuálne odlišnejšie snáď ani nemohli byť stvárnené. To je samozrejme dobre. Robí to príbeh dynamickejším a jednotlivé kapitoly sa od seba výrazne odlišujú. Ako v prvej časti, aj v druhej vás asi najviac osloví dusná a nebezpečná džungľa Latinskej Ameriky. Do nekonečného pásu zeleného pekla sa vylodili conquistadori s inkvizítormi a vojakmi a pokúšajú sa priviesť do týchto neprebádaných končín Boha a vieru. Ale miestnych domorodých divochov také veci nezaujímajú; dvojnásobne, keď majú svojho vlastného pána. V týchto pasážach panuje mystická a nepríjemne temná atmosféra, prevaľuje sa tam ako hustý opar medzi stromami.

Súboj bratov naberá na strašidelnej intenzite. Po stáročia sa navzájom prenasledujú a ničia. Pokúšajú sa zlikvidovať to, čo ten druhý miluje. Ich jednotlivé brutálne pomsty si bude ľudská minulosť pamätať ako jedny z najväčších tragédií histórie.

Kroniky legie sú hriešne krvavé, ale hororom (ako sú v niektorých kruhoch charakterizované) by som ich nenazval. Takže ak si ich chcete kúpiť len kvôli hororovému zameraniu, majte sa na pozore. Ak však chcete „len“ poriadne temný komiks, v takom prípade by ste mali byť spokojní. A k tomu nečakané a zároveň logické cameo istého slávneho spisovateľa ako príjemný bonus.

Komiks Kroniky legie, kniha III. a IV., si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kroniky legie, kniha III. A IV. (orig.: Les Chroniques de Legion, volumes 3 £ 4)
Autor: Fabien Nury
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Tirso, Mario Alberti, Éric Henninot, Zhang Xiaoyu
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 100
Väzba: mäkká brožovaná
ISBN: 9788074498367


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. marca 2020
Ivan Kučera