Recenzia – Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích

Město v oblacích

Raz sa naša znečistená a zničená matička Zem stane nevhodná pre život. Ak budeme na dostatočnej technickej úrovni, doletíme k najbližšej obývateľnej planéte a osídlime ju. No možno sa iba presťahujeme pár kilometrov nad povrch. Postavíme mocné piliere a na nich, doslova v oblakoch, vybudujeme obrovské mestá. Ale vyrieši to naše problémy?


2180 m n. m.

Po globálnej katastrofe prestala byť Zem obývateľná. Vyvolení sa dostali na zoznam tzv. Nanebovzatia a presídlili sa do miest postavených vysoko na oblohe. Izolovali sa od povrchu, no boli ustavične nútení vracať sa dole. Po potraviny, lieky, kvôli údržbe nosníkov. Lowenhart na povrchu nikdy nebol. Šéfuje obávanej politickej sekcii, ktorá vyšetruje zločiny proti vládcovi a mestu. Je nekompromisný a nenávidený. Každý je pre neho nepriateľ, všetci niečo skrývajú či plánujú. Hľadá najmä tých, ktorí patria k hnutiu Navrátilcov. Tí tvrdia, že každý má právo slobodne sa rozhodnúť, či chce žiť v meste alebo sa vrátiť na zem. Takéto buričské reči sú protizákonné. Pravdou však je, že v meste má práva len istá vrstva obyvateľov. Zvyšok môže akurát tak držať hubu a krok. Jedného dňa cisár nečakane vytrhne Lowenharta zo sterotypu sledovania, zatýkania a mučenia (z ktorého on osobne potešenie nemá) a poverí ho hľadaním stratenej dievčiny. Prestup na oddelenie nezvestných osôb je ako kopnutie do gulí či degradácia. No on je zvyknutý cisára poslúchať. Prejde teda k nenávidenej sekcii a zisťuje, že nezvestných detí je oveľa viac. Príde na to, čo stojí za zmiznutiami? Začne s ním nový tím spolupracovať?

Lowenhart pátra v najchudobnejšej časti mesta a zažíva šok. Vedel, že ľudia žijú biedne, sú negramotní, chorí, bez nádeje. Teraz tie hrozné podmienky vidí na vlastné oči. No stále je presvedčený, že ich to neoprávňuje samostatne sa rozhodovať či búriť proti cisárovi. Kto vie, kam ho vyšetrovanie zavedie a koho na tej ceste stretne? Udalosti nabrali nečakaný smer. Z vrchného vyšetrovateľa je vyšetrovaný, v meste zavládne chaos a jediným východiskom sa ukazuje cesta dole. Je povrch Zeme naozaj neobývateľný? Lowenhart utŕžil rany, mnoho stratil, no po jeho boku stojí vyšetrovateľka Anneliese, ktorej verí. Panika sa šíri a narastá do obludných rozmerov. Lúza sa búri, múry, deliace mesto na zóny, padajú. Nadišiel jeho koniec? Lowenhart s Anneliese urobia všetko, aby zachránili, čo sa dá.


Mesto, oblaky a depka

Město v oblacích je po menej vydarených Zřídlach dobre napísaná kniha. Postavy sú charakterovo jasne dané, dobre vykreslené a hoci ich je v románe veľa, čitateľ stále vie, o kom je reč. Dialógy plynú hladko, prirodzene, zápletka je zaujímavá a veľmi temná. Rovnako aj reálie mesta s ulicami plnými žobrákov, hladných detí, mŕtvol a nakazených prostitútok. Ľudia tu žijú bez elektriny, áut či inej vyspelej techniky a medicíny. Sú otrhaní, hladní, a to všetko dokopy vytvára silný pocit biedy a beznádeje. Celý príbeh plynie rýchlo, udalosti sa nabaľujú jedna na druhú, splietajú a postupne vysvetľujú. Text je miestami predelený správami či hláseniami, ktoré čitateľovi približujú situáciu, v akej sa mesto nachádza, a vysvetľujú, čo predchádzalo samotnému deju. Príbeh vám v istých momentoch pripomenie Equilibrium.

Hlavný hrdina je fanatik. Viera v prísahu, ktorú zložil, pre neho znamená viac než zdravý rozum. Aj keď už veci uvidel na vlastné oči, služba cisárovi pre neho zostáva dôležitejšia než pravda a zničené životy, ktoré za sebou zanecháva. Je to eštebák skrížený s inkvizítorom, ktorý skutočne úprimne verí systému, pre ktorý pracuje. Najmä v prvej polovici knihy zatýka a obviňuje z vlastizrady takmer každého, nad čím občas neveriacky pokrútite hlavou. Všetci nejakým spôsobom porušujú zákon a jemu je jedno, aké k tomu majú pohnútky. Netrápi ho ani to, že aj za tie najmenšie prehrešky ľuďom hrozí smrť. Okrem toho, je to superman. Kým obyčajný človek by si po bodnutí do krku, s prasknutými kosťami, poranenou slezinou a prepichnutými pľúcami s námahou zavolal pomoc, náš geroj celé hodiny naháňa zradcov, bije sa, zachraňuje a po minimálnom ošetrení v tom pokračuje, aj keď sa mu otvorili rany, krváca a sotva dýcha. Ani pneumotorax ho nezdolá… Určite sa však nájdu čitatelia, ktorým presne tento typ postavy sadne, pretože istým spôsobom je to čistá poctivá duša.

Ak ste čítali predošlé autorkine knihy, tak si po tretíkrát zopakujete beznádejne unaveného a chvíľami, žiaľ (svojou bezhraničnou vierou v systém) aj únavného hrdinu. Väčšinu príbehu je dobitý, ubolený, zmoknutý, zakrvavený, dotrhaný, nevyspatý, frustrovaný, osamotený a premýšľajúci. Dokáže aj v tme rozoznať farbu očí a je nezastaviteľný a nezničiteľný ako Terminátor. Kým do neznámej hrozby vystrieľajú dvaja ľudia celé zásobníky, a ona to prežije a ďalej zabíja, nášmu gerojovi v stave ohrozenia stačí jediná rana, aby tú hrozbu skolil.

Rozprávanie je temné, totalitné a depresívne. No život taký občas býva. Tu treba povedať, že Sněgoňová atmosféru beznádeje a úpadku vykreslila vynikajúco. Zabúda však, že nič nie je len čierne. Ak budete v tomto príbehu čakať aspoň pár riadkov slnka, šťastia či súkromnej radosti na vyváženie tiesnivej a dusivej atmosféry, nedočkáte sa, a to je škoda.

Preto milovníci postapa, tešte sa! Kristýna Sněgoňová napísala dejom nabitý román, plný zvratov a vy budete chcieť odpovede. Taktiež vy, ktorí premýšľate, čo si v letných horúčavách prečítať, Mesto v oblakoch je pre vás dobrá voľba. Z fanatizmu, ponurých udalostí a toho, čo číha na zemi, vás totiž občas skutočne zamrazí.

Knihu Město v oblacích si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Město v oblacích si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link



Město v oblacích
Žáner: science fiction, postapo
Autorka: Kristýna Sněgoňová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania 2020
Počet strán: 550
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7557–956–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. augusta 2020
Ena